Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Költségvetés-kiegészítés Oktatásra jutott a legtöbb a megyeszékhelyen

2018. szeptember 14., péntek, Közélet

Több mint hat és fél millió lejjel többől gazdálkodhat Sepsiszentgyörgy önkormányzata. Az összeg oroszlánrészét a kormány által a költségvetés-kiegészítés során a jövedelemadó-kiesés kiegyensúlyozására kiutalt pénz teszi, kisebb része speciális oktatásnak szánt célirányos támogatás, illetve saját bevétel. A városi képviselő-testület tegnap döntött a többlet leosztásáról. A rendkívüli ülésen elhangzott: kedden írta alá Antal Árpád polgármester a Gulliver Napközi Otthon, valamint a Mihai Viteazul Főgimnázium épületének hőszigetelésére vonatkozó finanszírozási szerződéseket. A tanács egyébként erre a két beruházásra is elkülönített összegeket a költségvetésben.

  • A sepsiszentgyörgyi Gulliver-óvoda. A szerző felvétele
    A sepsiszentgyörgyi Gulliver-óvoda. A szerző felvétele

A büdzsékiegészítés legfontosabb tételeit Sztakics Éva alpolgármester terjesztette elő, elmondva: a kormány részéről áfavisszaosztásként több mint 6,46 millió lejt kapott a város a jövedelemadóval kapcsolatos új adórendelkezések miatti kiesés részleges pótlására. Emellett a megyei önkormányzat 117 ezer lejt utalt ki saját forrásokból a speciális oktatást igénylő tanulók számára, illetve a város bevételei 129 ezer lejjel növekedtek az év eleji becsléshez képest. A vonatkozó tanácshatározat értelmében az összeg több mint fele a működési, fenntartási költségekre megy el, és mindössze 1,8 millió jut fejlesztésre. Az elöljáró szerint az egyik legmagasabb összeget az oktatási intézmények között osztják szét, bölcsődék, óvodák, iskolák működtetésére, fenntartási költségek fedezésére, javítási munkálatokra. Emellett lehetővé válik, hogy négy év után pontot tegyenek az iskolai és óvodai bútorzat cseréjére, a jóváhagyott összegek egy része ugyanis padok és székek, valamint óvodai kiságyak vásárlására van előirányozva.

A tanintézeteknél maradva az önkormányzat a Gulliver és az Árvácska óvodák, valamint a Plugor Sándor Művészeti Líceum és a Mihai Viteazul Főgimnázium épületeinek hőszigetelési munkálataira 430 lejt különített el. Sztakics Éva elmondta, a Gulliver, illetve a főgimnázium esetében az önkormányzat a héten túljutott a finanszírozási szerződés aláírásán, a másik két tanintézetnél is várhatóan hamarosan sort tudnak erre keríteni. A most jóváhagyott összeg a tervek, a közbeszerzések költségeinek fedezését szolgálja elsősorban. A korszerűsítést uniós forrásokból valósítják meg.

A költségvetés-kiigazítás legjelentősebb tétele a közszolgáltatásokra (várostakarítás, közvilágítás) szánt összeg, ez meghaladja a 2,5 millió lejt. Hétszázezer lejjel gyarapodik ugyanakkor az utca-, sétány- és járdajavítási alap, amiből nagyrészt a korszerűsítési dokumentációk elkészítését fedezik majd. A büdzsében továbbá új beruházási tételek is szerepelnek, általában kisebbekről van szó – kihasználatlan területek sportpályává, parkká alakítása a Csíki negyedben, egy volt kazánház területének hasznosítási terve, az állomási tó területének rendezése –, összértékük 1,2 millió lej. Több pénzből gazdálkodhat a helyi rendőrség (94 ezer lej) és a szociális igazgatóság (122 ezer lej). Növelik továbbá a jogi személyeknek szóló ingatlanadó visszatérítési alapot 300 ezer lejjel, illetve közel 150 ezer lejjel a Sepsi Ipar Kft. törzstőkéjét. Szerepel még a költségvetésben a Sepsi Sic Sportklubnak szánt 100 ezer lejes hozzájárulás a város részéről a sporttevékenységek támogatására.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 427
szavazógép
2018-09-14: Máról holnapra - Mózes László:

Helyben járunk

Újra forrong a szociáldemokrata tábor, legalábbis ezt sejtetik a hírportálok. Emlékezetes neptuni találkozójuk után állandósult a harc a bukaresti főpolgármester és a párt fővezére között, s hogy a Gabriela Firea és Liviu Dragnea közti szópárbaj még izgalmasabb legyen, ismét felerősödtek a párton belüli sugdolózások.
2018-09-14: Közélet - :

Készen állunk egy új kezdetre (100 éve Romániában )

A különbözőség kihívásai – A nemzeti kisebbségek jogai 100 év után Romániában címmel szervezett konferenciát az Identitás és Párbeszéd Egyesület az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalának támogatásával Sepsiszentgyörgyön a Fidelitas Szálló konferenciatermében szerdán.