Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

100 éve Romániában Készen állunk egy új kezdetre

2018. szeptember 14., péntek, Közélet

A különbözőség kihívásai – A nemzeti kisebbségek jogai 100 év után Romániában címmel szervezett konferenciát az Identitás és Párbeszéd Egyesület az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalának támogatásával Sepsiszentgyörgyön a Fidelitas Szálló konferenciatermében szerdán.

  • Tamás Sándor előadás közben. Fotó: Kocsis B. János
    Tamás Sándor előadás közben. Fotó: Kocsis B. János

A rendezvény meghívott előadójaként Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke kijelentette, a kisebbség és többség viszonyának minősége a többség felelőssége, és mindig a többség viszonyulásán múlik. Ez Romániában különösen érvényes, tette hozzá. Nem panaszkodni szeretnénk, hanem megoldást keresni közösen a román többséggel, szögezte le a tanácselnök, aki az 1918-as gyulafehérvári nyilatkozatban megfogalmazott ígéreteket kérte számon.

Romániában kettős mércét alkalmaznak a törvényhozásban, a közigazgatásban, az igazságügyben, a gazdasági fejlesztések terén. Míg Bukovina vagy Dobrudzsa napját törvénybe lehet foglalni, addig március 15-e nem lehet a romániai magyarok hivatalos ünnepe. A Pro Turismo Terrae Siculorum turisztikai egyesület bejegyzését azzal az indokkal utasította el a Marosvásárhelyi Táblabíróság, hogy nem létező régiót nem lehet népszerűsíteni, ehhez képest semmi gond nincs Bukovina mint történelmi régió népszerűsítésével – sorolta a példákat Tamás Sándor. Nemcsak jogfosztásról beszélhetünk, hanem a közösség vezetőit ért megfélemlítési akciókról is, ilyen például Antal Árpád, Ráduly Róbert, Mezei János polgármesterek és Borboly Csaba tanácselnök ügye – tette hozzá.

A székelyföldi emberek nem akarnak mást, mint ami több uniós tagállamban már jól működik. Itt a régió lakosságának 75 százaléka magyar anyanyelvű, mégsem használhatjuk hivatalosan anyanyelvünket. Emellett a román nyelv oktatását is szándékosan nehezítik, például most épp az elemi iskolások szenvedik meg ezt a helyzetet. Fontos célkitűzésünk, hogy Székelyföldön a román mellett legyen a magyar nyelv is hivatalos – hangsúlyozta Tamás Sándor. A nehézségek ellenére úgy érezzük, hogy száz év elteltével készen állunk egy új kezdetre, van erőnk és tudásunk, hogy partnerek legyünk Székelyföld és Románia fejlesztésében – összeg­zett a politikus. (sz.)

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 427
szavazógép
2018-09-14: Közélet - :

Oktatásra jutott a legtöbb a megyeszékhelyen (Költségvetés-kiegészítés )

Több mint hat és fél millió lejjel többől gazdálkodhat Sepsiszentgyörgy önkormányzata. Az összeg oroszlánrészét a kormány által a költségvetés-kiegészítés során a jövedelemadó-kiesés kiegyensúlyozására kiutalt pénz teszi, kisebb része speciális oktatásnak szánt célirányos támogatás, illetve saját bevétel. A városi képviselő-testület tegnap döntött a többlet leosztásáról. A rendkívüli ülésen elhangzott: kedden írta alá Antal Árpád polgármester a Gulliver Napközi Otthon, valamint a Mihai Viteazul Főgimnázium épületének hőszigetelésére vonatkozó finanszírozási szerződéseket. A tanács egyébként erre a két beruházásra is elkülönített összegeket a költségvetésben.
2018-09-14: Közélet - Iochom István:

Víz nélkül maradt Kézdivásárhely (Szóvá tesszük)

Tegnap reggel 10 órától több mint kilenc órán keresztül víz nélkül maradt Kézdivásárhely. Fél tíz után pár perccel érkezett meg az alábbi szabvány sajtóközlemény Dezső Csaba aláírásával: „Értesítjük önöket, hogy csütörtökön (a mai nap), 2018. szeptember 13-án Kézdivásárhelyen meghibásodott a fővízvezeték a Dózsa György utca és a Gyár utca kereszteződésében (folyik), ezért 10 órától 19 óráig szünetel a vízszolgáltatás Kézdivásárhely egész területén. Az esetleges kellemetlenségekért megértésüket és türelmüket kérjük.”