Kiállítás a Székely Nemzeti MúzeumbanSzékely sziget a román tengerben

2018. szeptember 14., péntek, Közélet

A budapesti Néprajzi Múzeum Erdélyen innen – Alföldön túl, a Fekete-Körös völgye a századfordulón című, Györffy István gyűjtéséből összeállított vándorkiállítását nyitották meg szerdán Sepsiszentgyörgyön a Székely Nemzeti Múzeumban. A Tolerancia- és Lovagtermet elfoglaló tárlat megnyitóján Vargha Mihály, a házigazda intézmény vezetője köszöntőjében választ adott arra a kérdésre: mit keres egy Belényes-völgyét bemutató kiállítás a Székely Nemzeti Múzeumban? Itt, a tömbben nem is tudjuk, de az ott élők is székelyek, Nagyváradtól keletre mintegy 60 kilométerre létezik egy székely öntudatú sziget a román tengerben.

  • Kiállításmegnyitó a Toleranciateremben. Albert Levente felvétele
    Kiállításmegnyitó a Toleranciateremben. Albert Levente felvétele

Dr. Kemecsi Lajos, a Néprajzi Múzeum főigazgatója jelezte, innen nézve a címet akár meg is fordíthatták volna: Erdélyen túl, Alföldön innen. Hozzátette: meglehet, hogy a Fekete-Körös völgyéről Budapesten többet tudnak, mint Székelyföldön. Ezért bemutatása ugyanolyan fontos, mint a Székely Nemzeti Múzeum Pantheon című képzőművészeti tárlatának budapesti bemutatója. Meggyőződését fejezte ki, hogy ezt az utat folytatni kell, és más gyűjteményeket is kölcsönösen be kell mutatni.

A főigazgató elmondta, Györffy István gyűjtése a magyarországi néprajzi kánon meghatározó eleme, még akkor is, ha ezt a gyűjtőutat fiatalon, mindössze 27 évesen végezte. Györffy István a Magyar Nemzeti Múzeum Néprajzi Osztályának gyakornokaként aktívan részt vett Magyarország ismeretlen néprajzi vidékeinek felkutatásában, dokumentálásában. 1911-ben 46 napot töltött a Fekete-Körös völgyében kisebbségben és elzártságban élő magyarság körében, ahonnan hozzávetőleg négyszáz tárggyal (cserépedényekkel, háztartási textíliákkal, teljes viseletekkel és számos, a háztartásban és a gazdasági életben használt eszközzel), rajzokkal, határ- és dűlőtérképpel, valamint közel százötven saját készítésű fotóval tért haza. Úgy vélte, hogy elszigeteltsége révén a magyarság e csoportja körében megmaradtak, ezáltal jól kutathatók kultúrájuk, életmódjuk archaikus, ősi vonásai. A helyi közösségek kultúrájának bármely területét vizsgálta – településnéprajz, építészet, lakáskultúra, viselet –, mindenhol ezeket az archaikus vonásokat kereste. Kutatásai eredményeit számos publikációban tette közzé.

Dr. Granasztói Péter, a tárlat ötletgazdája, programvezetője elmondta, az Erdélyi-Szigethegység teljesen lezárja a vidéket Erdély felé, így a kulturális hatások az Alföld felől érték a völgyet, mindamellett, hogy a lakóknak székely öntudata volt. Kurátortársai, Gebauer Hanga és Katona Edit településtörténeti, illetve viselettörténeti szakmai tárlatvezetést tartottak. A rendezvényen vajdaszentiványi népdallal közreműködött Szabó Fruzsina színművészeti hallgató.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?


eredmények
szavazatok száma 684
szavazógép
2018-09-14: Közélet - Iochom István:

Víz nélkül maradt Kézdivásárhely (Szóvá tesszük)

Tegnap reggel 10 órától több mint kilenc órán keresztül víz nélkül maradt Kézdivásárhely. Fél tíz után pár perccel érkezett meg az alábbi szabvány sajtóközlemény Dezső Csaba aláírásával: „Értesítjük önöket, hogy csütörtökön (a mai nap), 2018. szeptember 13-án Kézdivásárhelyen meghibásodott a fővízvezeték a Dózsa György utca és a Gyár utca kereszteződésében (folyik), ezért 10 órától 19 óráig szünetel a vízszolgáltatás Kézdivásárhely egész területén. Az esetleges kellemetlenségekért megértésüket és türelmüket kérjük.”
2018-09-14: Közélet - Váry O. Péter:

Önarckép piros lufival (6. PulzArt kortárs összművészeti fesztivál )

László Hajnalka Teinbeli kiállításával kezdődött el tegnap a 6. PulzArt kortárs összművészeti fesztivál.