Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Tűzoltók napja Sepsiszentgyörgyön Tűzön-vízen át a bajbajutottakért

2018. szeptember 14., péntek, Közélet

Önzetlen emberek és jó csapat, akik mindig a bajbajutottakért dolgoznak – így jellemezte kollégáit csütörtökön Adrian Simtea őrnagy, a megyei katasztrófavédelmi felügyelőség vezetője a hazai tűzoltók napja alkalmából tartott beszámolóján. A tűzoltók szeptember 13-án arra emlékeznek, hogy 1848-ban ezen a napon a fővárosi Dealul Spirii-n a bukaresti katonai tűzoltók a havasalföldi forradalom oldalán szálltak harcba. Megyénkben fél évszázaddal ezelőtt, 1968. októberében jött létre a megyei tűzoltó alakulat.

  • Szemle a főtéren. Albert Levente felvételei
    Szemle a főtéren. Albert Levente felvételei

A sürgősségi felügyelőségek szakemberei egyre összetettebb bevetéseken vesznek részt, nemcsak tűzesetekhez hívják, de közúti balesetekhez is riasztják őket, s természeti csapások esetén is a tűzoltók segítségét kérik – vázolta a felügyelő, kiemelve:  munkájukat a térségünkben tevékenykedő önkéntes tűzoltócsapatok is támogatják, akikkel évek óta kiváló az együttműködés, „jóban, rosszban egyaránt”. Helyettese, az intézmény idei nyolc hónapos tevékenységét ismertető Adrian Năstuță alezredes úgy fogalmazott, eseménydús időszak van mögöttük, hiszen a tűz- és balesetek mellett tavasszal és nyár elején sok tennivaló akadt a megye árvíz sújtotta térségeiben is.

Tavasszal 31, június-júliusban pedig 27 háromszéki településen pusztított az ár – közel félezer lakóház, 194 gazdasági melléképület, 263 kút, 2500 hektár mezőgazdasági terület károsult, emellett közel 270 embert kellett kitelepíteni az áradások miatt. Egyébként a csütörtöki ünnepnapot is munkával kezdték a megyeszékhelyi alakulatnál: egy városszéli balesethez két csapatot és egy SMURD rohammentőt kellett kiküldeni.

 

 

A megyei sürgősségi felügyelőség csapatai januártól augusztusig 2663 bevetésen vettek részt, ez 17 százalékkal több, mint az előző év hasonló időszakában. Naponta 9 alkalommal helyszíneltek, leggyakrabban – 1986 eset – a SMURD-csapatoknak akadt dolguk. Nyolc hónap alatt 78 tűzesetet jegyeztek – a legtöbbet januárban, illetve március-áprilisban –, ezek túlnyomó részét meghibásodott elektromos berendezések és fűtésrendszerek, kémények okozták. A segélyhívások nyomán a tűzoltók hosszabb idő alatt, átlagosan 14 perc 16 másodperc alatt értek a megjelölt helyszínekre – Năstuță  szerint ez annak tudható be, hogy gyakran a hatáskörükön kívül eső területeken kellett beavatkozniuk, máskor a forgalom nehezíti haladásukat.

A válaszidő csökkenését és a hatékonyabb munkavégzést a szolgálat kiterjesztése is segítheti, a főfelügyelő szerint főként Erdővidéken van erre szükség, ahol a megyei és a helyi önkormányzat támogatásával elkészült a sürgősségi felügyelőség kirendeltségét befogadó épület. A Barótra kihelyezett csapat tevékenysége révén gyorsabban (8–12 perc alatt) jutnak el az ottani településekre, a megyeszékhelyről ugyanis mintegy 50 perc alatt ér a térségbe egy vízzel teli tűzoltóautó – mondta. A gyors beavatkozás érdekében a Brassó megyei katasztrófavédelmiekkel is együttműködnek, akiknek Földváron munkapontjuk van, így szükség esetén segíthetik a háromszékieket bevetéseiken.

 

 

Adrian Simtea arra buzdította a fiatalokat, csatlakozzanak soraikhoz, felvételizzenek és vegyenek részt a tűzoltóképzésen – erre legkorábban jövő januárban lesz lehetőség. Kifejtette, a személyzethiány országszerte gond, Háromszéken nincs krízis, ám az utóbbi időszakban négy kollégájukat nyugdíjazták, így szükségük van újabb, fiatal munkaerőre.

Csütörtök délben a megyei sürgősségi felügyelőségnél szolgálatot teljesítők és a megyei önkéntes alakulatok felvonultak Sepsiszentgyörgyön, a főtéren pedig katonai szertartással ünnepeltek.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 427
szavazógép
2018-09-14: Közélet - :

Tehergépjárművel ütközött

Baleset történt csütörtök reggel Sepsiszentgyörgyön, a város szépmezői bejáratánál, ahol a követési távolság be nem tartása miatt ütközött össze két autó.
2018-09-14: Világfigyelő - :

El kell juttatni a kisebbségek üzenetét a többséghez

Még mindig sok uniós állampolgár van, aki nem tud a Minority SafePack kezdeményezésről, az a célunk, hogy hozzájuk is eljuttassuk üzenetünket, támogatásukat kérjük. Beszélnünk kell a céljainkról az európai fővárosokban, el kell nyernünk politikai támogatásukat – mondta Vincze Lóránt, az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) elnöke tegnap Strasbourgban, az Európai Parlamentben, ahol a kisebbségi frakcióközi munkacsoportban mutatta be az európai kisebbségvédelmi kezdeményezéssel kapcsolatos fejleményeket és stratégiai irányt.