Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

El kell juttatni a kisebbségek üzenetét a többséghez

2018. szeptember 14., péntek, Világfigyelő

Még mindig sok uniós állampolgár van, aki nem tud a Minority SafePack kezdeményezésről, az a célunk, hogy hozzájuk is eljuttassuk üzenetünket, támogatásukat kérjük. Beszélnünk kell a céljainkról az európai fővárosokban, el kell nyernünk politikai támogatásukat – mondta Vincze Lóránt, az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) elnöke tegnap Strasbourgban, az Európai Parlamentben, ahol a kisebbségi frakcióközi munkacsoportban mutatta be az európai kisebbségvédelmi kezdeményezéssel kapcsolatos fejleményeket és stratégiai irányt.

  • Vincze Lóránt Fotó: Bethlendi Tamás
    Vincze Lóránt Fotó: Bethlendi Tamás

A FUEN elnöke örvendetesnek nevezte, hogy minden alkalommal újabb és újabb lépésekről számolhat be az MSPI kapcsán a kisebbségi intergroupban, és hozzátette: bár 1 218 385 aláírás gyűlt össze, és 11 országban lépte át a küszöböt a kezdeményezés, még mindig nem értek az út végére, hiszen a végső cél az európai kisebbségvédelmi törvénycsomag megalkotása. A következő hetekben a Minority SafePack kezdeményező bizottsága és a FUEN levélben fordul az Európai Bizottsághoz, hogy kiderüljön: hajlandó-e az intézmény érdemben foglalkozni a kezdeményezéssel. Amennyiben nem kapnak biztató visszajelzést, a kezdeményező bizottság megvárja az aláírások benyújtásával az új Európai Bizottság felállását.

A dél-tiroli ladin kisebbséget képviselő Daniel Alfreider FUEN-alelnök szerint a Minority SafePack remek lehetőség volt arra, hogy a kisebbségek megmutassák magukat, hogy befelé és kifelé is jelezzék: itt vannak. „A kisebbségeknek védelemre van szükségük, ezért falakat építenek maguk köré. Most azonban magunk bontottuk le ezeket a falakat, és rátaláltunk azokra a közösségekre szerte Európában, akikkel közösek az értékeink és céljaink” – mondta a Dél-tiroli Néppárt politikusa, hozzátéve: a következő hónapok feladata a többség maguk mellé állítása, ennek érdekében ők már elkezdték a tárgyalásokat az új olasz kormánnyal, és arra kérte a jelen lévő EP-képviselőket, ők is lobbizzanak országukban a kezdeményezésért.

A németországi dán Jens A. Christiansen szerint tudomásul kell venni, hogy ha meg akarjuk menteni Európát, akkor ennek a kisebbségpolitika az egyik eszköze, mivel az nem megosztja, hanem egységessé teheti Európát azáltal, hogy egyenlő jogokat biztosít az állampolgároknak. Hozzátette: a kisebbségi jogok kérdése jelenleg Kelet-Közép-Európában számít fontos témának, de Nyugat-Európának is sokkal aktívabbá kell válnia ebben az ügyben, hiszen ez egész Európa érdeke.
Az ülésen többek között Winkler Gyula és Sógor Csaba RMDSZ-es, iletve Csáky Pál MKP-s európai parlamenti képviselő is felszólalt.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 427
szavazógép
2018-09-14: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Tűzön-vízen át a bajbajutottakért (Tűzoltók napja Sepsiszentgyörgyön )

Önzetlen emberek és jó csapat, akik mindig a bajbajutottakért dolgoznak – így jellemezte kollégáit csütörtökön Adrian Simtea őrnagy, a megyei katasztrófavédelmi felügyelőség vezetője a hazai tűzoltók napja alkalmából tartott beszámolóján. A tűzoltók szeptember 13-án arra emlékeznek, hogy 1848-ban ezen a napon a fővárosi Dealul Spirii-n a bukaresti katonai tűzoltók a havasalföldi forradalom oldalán szálltak harcba. Megyénkben fél évszázaddal ezelőtt, 1968. októberében jött létre a megyei tűzoltó alakulat.
2018-09-14: Világfigyelő - :

Tüntetni készül az MSZP és a Párbeszéd (Sargentini-jelentés )

Az MSZP és a Párbeszéd tüntetést hirdet vasárnapra Budapestre, és mindent megtesz azért, hogy a különböző pártállású politikusok és civilek közösen állhassanak ki az európai Magyarország mellett – jelentette be Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke és Tóth Bertalan, az MSZP elnöke tegnap.