Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Sargentini-jelentés Tüntetni készül az MSZP és a Párbeszéd

2018. szeptember 14., péntek, Világfigyelő

Az MSZP és a Párbeszéd tüntetést hirdet vasárnapra Budapestre, és mindent megtesz azért, hogy a különböző pártállású politikusok és civilek közösen állhassanak ki az európai Magyarország mellett – jelentette be Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke és Tóth Bertalan, az MSZP elnöke tegnap.

  • Karácsony Gergely és Tóth Bertalan. Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI
    Karácsony Gergely és Tóth Bertalan. Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI

Karácsony Gergely úgy vélte: az elmúlt bő nyolc évben a Fidesz-kormány mindent megtett azért, hogy a hatalom fékeit és ellensúlyait lebontsa, azonban maradt még két ellensúly, amely képes megállítani ezt a „korrupt hatalmat”. Karácsony Gergely szerint az egyik az Európai Unió, amely védi a magyar polgárok jogait a kormánnyal szemben, a másik pedig a pesti nép, a budapesti polgárok. Hangsúlyozta: az Európai Unió megtette, amit meg kellett tennie, ezért most arra buzdítják a magyar választópolgárokat, hogy ők is cselekedjenek, és jöjjenek el a demonstrációra. Várunk mindenkit pártállástól függetlenül, aki európai Magyarországban gondolkodik, aki kikéri magának, hogy a magyar kormányfő az egész nemzet nevében tetszeleg az európai színpadokon, aki kikéri magának, hogy hazaárulónak nevezik, ha nem ért egyet a Fidesszel, és aki hisz Petőfi Sándor mondatában, hogy haza csak ott van, ahol jog van – fogalmazott.

Tóth Bertalan közölte: az MSZP és a Párbeszéd újra az Országgyűlés elé terjeszti azokat az elmúlt években már benyújtott javaslatokat, amelyek szerintük megoldást jelentenének a Sargetini-jelentésben foglalt kritikákra, és visszaállítanák az alkotmányosságot, az igazságszolgáltatás és a média függetlenségét, megállítanák a korrupciót. Az MSZP elnöke a kormánypárti képviselők figyelmét arra hívta fel: nem az európai bíróságon kell megvívni a jelentéssel kapcsolatos csatát, nem az európai fórumokon kell kifogásolni a döntést, hanem a magyar Országgyűlésben kell ezeket a javaslatokat elfogadni, és azonnal megszűnik az eljárás jogalapja. Azért hívják utcára az embereket vasárnap, hogy nyomást gyakoroljanak a kormánypárti képviselőkre ebben az ügyben – magyarázta.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 427
szavazógép
2018-09-14: Világfigyelő - :

El kell juttatni a kisebbségek üzenetét a többséghez

Még mindig sok uniós állampolgár van, aki nem tud a Minority SafePack kezdeményezésről, az a célunk, hogy hozzájuk is eljuttassuk üzenetünket, támogatásukat kérjük. Beszélnünk kell a céljainkról az európai fővárosokban, el kell nyernünk politikai támogatásukat – mondta Vincze Lóránt, az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) elnöke tegnap Strasbourgban, az Európai Parlamentben, ahol a kisebbségi frakcióközi munkacsoportban mutatta be az európai kisebbségvédelmi kezdeményezéssel kapcsolatos fejleményeket és stratégiai irányt.
2018-09-14: Világfigyelő - :

Gulyás Gergely: Az EP nem fogadta el a dokumentumot

A magyar kormány úgy értékeli, hogy az Európai Parlament (EP) nem fogadta el a szükséges kétharmados többséggel a Sargentini-jelentést – közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter tegnap Budapesten sajtótájékoztatón.