Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Moszkva magyarázatot kér Washingtontól

2018. szeptember 14., péntek, Világfigyelő

Moszkva hivatalos magyarázatot kér Washingtontól egy Tbiliszi közelében működő mikrobiológiai laboratórium tevékenységéről, ahol halálos kimenetelű emberkísérleteket végezhettek – közölte Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő tegnap.

  • Igor Giorgadze. Fotó: Saqinformi
    Igor Giorgadze. Fotó: Saqinformi

A közlés előzménye, hogy Igor Giorgadze volt grúziai belbiztonsági miniszter kedden sajtótájékoztatót tartott, ahol azt állította, hogy „dokumentumoldalak ezrei” szerint amerikai katonaorvos biológusok és magánvállalkozók a Richard Lugar Közegészségügyi Kutatóközpont  laboratóriumában grúz állampolgárokon titkos kísérleteket folytathattak. Giorgadze azt mondta, hogy a dokumentumok szerint 2015 decemberében 30, a Lugar-központban kezelt ember halt meg hepatitis C májgyulladásban, közülük 24-en ugyanazon a napon. 2016 áprilisában 30-an, augusztusban pedig 13-an haltak meg úgy, hogy a halál okát a hivatalos iratokban ismeretlenként nevezték meg. A halálozások ügyében nem indult vizsgálat.

Az exminiszter arra kérte fel Donald Trump amerikai elnököt, hogy indíttasson vizsgálatot a Grúziában Miheil Szaakasvili elnöksége alatt létesített laboratóriumban.

Az orosz külügyminisztérium magyarázatot kér az amerikai partnertárcától a Giorgadze által ismertetett új tényekre, amelyek az Egyesült Államok fegyveres erőinek a Grúzia területén lévő mikrobiológiai laboratóriumába telepített kontingensének „nem ildomos” szerepéről tanúskodnak. A szóvivő emlékeztetett: Oroszország többször is aggodalmának adott hangot amiatt, hogy a Pentagon orvosbiológiai laboratóriumokat telepít határainak közvetlen közelébe, kifogásolva, hogy a Tbiliszi elővárosában lévő Lugar-központban az amerikai hadsereg kutató alegysége működik.

Grúzia alaptalannak minősítette az aggályokat, és azt közölte, hogy a laboratórium tudományos kutatómunkát végez.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 427
szavazógép
2018-09-14: Világfigyelő - :

Gulyás Gergely: Az EP nem fogadta el a dokumentumot

A magyar kormány úgy értékeli, hogy az Európai Parlament (EP) nem fogadta el a szükséges kétharmados többséggel a Sargentini-jelentést – közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter tegnap Budapesten sajtótájékoztatón.
2018-09-14: Világfigyelő - :

Koszovóban hadsereget hoznának létre

A koszovói kormány három olyan törvénytervezetet fogadott el, amelyek a helyi fegyveres erők hadsereggé alakítását teszik lehetővé.