Moszkva magyarázatot kér Washingtontól

2018. szeptember 14., péntek, Világfigyelő

Moszkva hivatalos magyarázatot kér Washingtontól egy Tbiliszi közelében működő mikrobiológiai laboratórium tevékenységéről, ahol halálos kimenetelű emberkísérleteket végezhettek – közölte Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő tegnap.

  • Igor Giorgadze. Fotó: Saqinformi
    Igor Giorgadze. Fotó: Saqinformi

A közlés előzménye, hogy Igor Giorgadze volt grúziai belbiztonsági miniszter kedden sajtótájékoztatót tartott, ahol azt állította, hogy „dokumentumoldalak ezrei” szerint amerikai katonaorvos biológusok és magánvállalkozók a Richard Lugar Közegészségügyi Kutatóközpont  laboratóriumában grúz állampolgárokon titkos kísérleteket folytathattak. Giorgadze azt mondta, hogy a dokumentumok szerint 2015 decemberében 30, a Lugar-központban kezelt ember halt meg hepatitis C májgyulladásban, közülük 24-en ugyanazon a napon. 2016 áprilisában 30-an, augusztusban pedig 13-an haltak meg úgy, hogy a halál okát a hivatalos iratokban ismeretlenként nevezték meg. A halálozások ügyében nem indult vizsgálat.

Az exminiszter arra kérte fel Donald Trump amerikai elnököt, hogy indíttasson vizsgálatot a Grúziában Miheil Szaakasvili elnöksége alatt létesített laboratóriumban.

Az orosz külügyminisztérium magyarázatot kér az amerikai partnertárcától a Giorgadze által ismertetett új tényekre, amelyek az Egyesült Államok fegyveres erőinek a Grúzia területén lévő mikrobiológiai laboratóriumába telepített kontingensének „nem ildomos” szerepéről tanúskodnak. A szóvivő emlékeztetett: Oroszország többször is aggodalmának adott hangot amiatt, hogy a Pentagon orvosbiológiai laboratóriumokat telepít határainak közvetlen közelébe, kifogásolva, hogy a Tbiliszi elővárosában lévő Lugar-központban az amerikai hadsereg kutató alegysége működik.

Grúzia alaptalannak minősítette az aggályokat, és azt közölte, hogy a laboratórium tudományos kutatómunkát végez.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint bejut-e a Sepsi OSK labdarúgócsapata a felsőházi rájátszásba?eredmények
szavazatok száma 162
szavazógép
2018-09-14: Világfigyelő - :

Gulyás Gergely: Az EP nem fogadta el a dokumentumot

A magyar kormány úgy értékeli, hogy az Európai Parlament (EP) nem fogadta el a szükséges kétharmados többséggel a Sargentini-jelentést – közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter tegnap Budapesten sajtótájékoztatón.
2018-09-14: Világfigyelő - :

Koszovóban hadsereget hoznának létre

A koszovói kormány három olyan törvénytervezetet fogadott el, amelyek a helyi fegyveres erők hadsereggé alakítását teszik lehetővé.