Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

SertéspestisKözel kilencszáz gócpont

2018. szeptember 14., péntek, Belföld

A korábbi adatokhoz képest kettővel több, 12 megyét érint az afrikai sertéspestis, amely már 207 településen van jelen, és csaknem 900 fertőző gócpontról tudnak a hatóságok – közölte tegnap az állategészségügyi és élelmiszer-biztonsági szakhatóság. Eddig 232 722 állatot pusztítottak el azokban a gazdaságokban, ahol megjelent a kórokozó.

Az ország északnyugati részén továbbra is három megyében van jelen az afrikai sertéspestis, így Szatmár, Szilágy és Bihar megyében, ahol összesen 13 települést érint. Ebben a régióban 1375 háztáji sertést pusztítottak el. A délkeleti részeken továbbra is jóval elterjedtebb a vírus, össze­sen 194 település szerepel a nyilvántartásban Tulcea, Konstanca, Brăila, Ialomiţa, Galaţi, Călăraşi, Ilfov, Buzău és Giurgiu megyében. A legtöbb fertőző gócpontot, több mint fél ezret Tulcea megyében fedezték fel.
Tegnap Bukarestben tárgyalt a hatóságokkal Phil Hogan uniós mezőgazdasági biztos, aki anyagi támogatást ígért Romániának az afrikai sertéspestis elleni küzdelméhez. A biztos szerint Romániában jól működik a kórokozó terjedésének figyelemmel kísérésére létrehozott rendszer, szerinte ezt bizonyítja a számos fertőző gócpont nyilvántartásba vétele, de elismerte, hogy a közbeavatkozást nehezíti, hogy az egyéni tulajdonban tartott sertések 75 százaléka Romániában van. Hogan szerint igyekeznek mielőbb oltást biztosítani, 2019-ben pedig 10 millió eurót szánnak ennek kifejlesztésére. Hogan szerint az Európai Bizottság fontolgatja, hogy anyagi támogatást nyújtson a kórokozó által sújtott gazdáknak. A bizottság „állategészségügyi segélyként” már elkülönített kétmillió eurót. Petre Daea mezőgazdasági miniszter bejelentette: a régió országai elfogadták, hogy Romániában létesüljön egy afrikai sertéspestis kutatási központ.
Viorica Dăncilă miniszterelnök szintén tegnap a kormányülésen bejelentette: sürgősségi kormányrendeletet fogadtak el, amelynek értelmében az afrikai sertéspestis által érintett farmok munkanélkülivé vált alkalmazottai maximum hat hónapig 500 lej támogatásban részesülnek, amit a munkanélküli-segély felett kapnak.
A szakemberek szerint minden fertőzésgyanús esetet azonnal jelenteni kell, a sertéseket el kell pusztítani, a tulajdonosoknak pedig kártérítést kell adni. Az afrikai sertéspestis a házi és a vaddisznókat támadja meg, valamennyi fertőzött állat elpusztul. Oltás és gyógymód nincs. A kór nem jelent veszélyt az emberre, viszont hatalmas gazdasági kárt okozhat.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 427
szavazógép
2018-09-14: Világfigyelő - :

Koszovóban hadsereget hoznának létre

A koszovói kormány három olyan törvénytervezetet fogadott el, amelyek a helyi fegyveres erők hadsereggé alakítását teszik lehetővé.
2018-09-14: Belföld - :

Kihallgatott főcsendőr, magyarázkodó miniszter (Kormányellenes tüntetések )

Nem emeltek vádat ellenem, tanú minőségem van, vállalok mindent, amit csendőreim tettek – jelentette ki tegnap Cătălin Paraschiv, a csendőrség különleges egységének parancsnoka. Az ezredest mintegy két órát hallgatták ki a katonai ügyészségen a csendőrség augusztus 10-ei közbelépésével kapcsolatban. Szintén tegnap a belügyminiszter is megszólalt annak kapcsán, hogy a karhatalmi szerv feljelentést tett a tiltakozások kapcsán, kijelentve: a csendőrségnek jogában áll egy ilyen lépést megtenni, hiszen meghatározó szerepe volt az események kezelésében.