Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Őshonos nemzeti kisebbségek Számon kérik Junckert

2018. szeptember 14., péntek, Belföld

Az Európai Bizottság (EB) elnökéhez intézett nyílt levélben fejezték ki csalódottságukat Kárpát-medencei magyar európai parlamenti (EP) képviselők, hogy évértékelő beszédében Jean-Claude Juncker ezúttal sem tett említést az őshonos nemzeti kisebbségekről és nyelvi közösségekről.

Az RMDSZ által ismertetett levél aláírói – Winkler Gyula és Sógor Csaba erdélyi, illetve Csáky Pál felvidéki EP-képviselő – elítélik, hogy a bizottság intézményrendszere nem foglalkozik a több mint egymillió aláírással támogatott Minority SafePack kisebbségvédelmi kezdeményezésben megfogalmazott javaslatokkal. „Ezek a javaslatok az őshonos, történelmi nemzeti kisebbségek kulturális identitásának megőrzésére, az anyanyelv-használati problémákra, az oktatáshoz való hozzáféréssel kapcsolatos gondokra vonatkoznak, a hátrányos megkülönböztetésre, amelyet az őshonos, történelmi nemzeti kisebbségek és nyelvi kisebbségek nap mint nap éreznek” – mutatnak rá a Jean-Claude Junckernek küldött nyílt levélben. Az őshonos kisebbségek – több mint ötvenmillió uniós polgár – kifejezetten nekik szóló üzenetet várnak Brüsszeltől a jövőjükkel kapcsolatos aggodalmuk enyhítésére – mutatnak rá.
Tizenhárom EP-képviselő már júliusban jelezte – egy parlamenti kérdésben – az EB elnökének: szükségesnek látják, hogy az évértékelőn az őshonos nemzeti kisebbségek egyértelmű, bátorító üzenetet kapjanak. Mostani nyílt levelükben megállapították: Juncker elnök beszédével az utolsó remény is szertefoszlott, hogy a következő hónapokban az EB elemezni fogja és megoldja a parlamenti kérdésben megfogalmazott problémákat. Az EP-képviselők szerint fennáll a veszélye, hogy az EU tovább bürokratizálódik, az uniós intézmények a polgároktól egyre távolabbi pályán mozognak.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 427
szavazógép
2018-09-14: Belföld - :

Kihallgatott főcsendőr, magyarázkodó miniszter (Kormányellenes tüntetések )

Nem emeltek vádat ellenem, tanú minőségem van, vállalok mindent, amit csendőreim tettek – jelentette ki tegnap Cătălin Paraschiv, a csendőrség különleges egységének parancsnoka. Az ezredest mintegy két órát hallgatták ki a katonai ügyészségen a csendőrség augusztus 10-ei közbelépésével kapcsolatban. Szintén tegnap a belügyminiszter is megszólalt annak kapcsán, hogy a karhatalmi szerv feljelentést tett a tiltakozások kapcsán, kijelentve: a csendőrségnek jogában áll egy ilyen lépést megtenni, hiszen meghatározó szerepe volt az események kezelésében.
2018-09-14: Belföld - :

Hírsaláta

MELLBEVÁGÓ ADATOK. A román vasúttársaság sínhálózatának 65 százaléka olyan rossz állapotban van, hogy bármikor tragédiát okozhat egy össze­roskadó pályaszakasz vagy híd – derül ki a képviselőház szakbizottságának kérésére készült minisztériumi jelentésből, melyet az Adevărul is megszerzett.