RMDSZ-es ultimátum

2018. szeptember 24., hétfő, Belföld

Amíg meg nem oldódik a kisebbségi iskolákban zajló románnyelv-oktatásra vonatkozó kormányrendelet ügye, addig nem tárgyal más jogalkotási kérdésekről a kormánykoalícióval – mondta szombaton Kelemen Hunor.

Az RMDSZ-elnök kifejtette, a parlamenti együttműködésre vonatkozó megállapodás négy évre szól, azzal a megkötéssel, hogy ha valamelyik fél valami miatt indokoltnak véli, akkor felülvizsgálhatja a megállapodás tartalmát. Azt is elmondta, hogy a koalíció képviselőivel az őszi parlamenti ülésszak megkezdése óta egyetlen témáról tárgyaltak, éspedig arról a kormányrendeletről, amely előírja, hogy a románórát romántanárok tartsák az elemi osztályokban is. Ez a jogszabály egyrészt alkalmazhatatlan, másrészt nem korrekt, mert a diákok érdekeit sérti – szögezte le Kelemen. „53 ezer gyermeket érint hátrányosan, valamint a tanítók érdekeit, akiknek képesítésük van a román nyelv és irodalom elemi osztályokban történő oktatására” – jelentette ki a szövetségi elnök, hozzátéve, hogy az RMDSZ már kérte a rendelet semmissé nyilvánítását, és ígéretet kapott, hogy ezt az ügyet meg fogják oldani. „Ez egy egyszerű eljárás, mindössze néhány napot vesz igénybe, de meg kell oldani. Amíg ezt a problémát nem oldották meg, nem beszélünk más kérdésekről” – szögezte le Kelemen Hunor.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 769
szavazógép
2018-09-24: Máról holnapra - Farcádi Botond:

Dragnea örök

Attól azért őrizzen meg bennünket a Jóisten, hogy Liviu Dragnea immár mindörökké az ország ura maradjon (még ha hivatalosan nem is ő tölti be a miniszterelnöki tisztséget), de annyiban tényleg öröknek tűnik, hogy az általa már-már tökélyre fejlesztett hatalommegőrzési technika alighanem még igen sokáig uralja majd a romániai politikát.
2018-09-24: Belföld - :

Kormányátalakítás várható

A család alkotmányos meghatározásának módosítását célzó népszavazás után kormányátalakításra kerül sor – közölte Liviu Dragnea.