Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Filmtettfeszt Háromszéken is

2018. október 2., kedd, Magazin

Tizennégy nagyjátékfilmet vetítenek a 18. Filmtettfeszt Erdélyi Magyar Filmszemlén, amely Erdély 14 településén – köztük Sepsiszentgyörgyön, Kézdivásárhelyen és Kovásznán – zajlik – közölték vasárnap a szervezők. A Filmtett Egyesület által szervezett seregszemlén minden évben a legújabb magyar filmeket mutatják be, ugyanis az alkotások zömét nem vetítik a mozikban.

  • Jelenet a Pappa Pia című filmből - az alkotást Sepsiszentgyörgyön is vetítik
    Jelenet a Pappa Pia című filmből - az alkotást Sepsiszentgyörgyön is vetítik

A Filmtettfeszt központi rendezvénye az idén is Kolozsváron lesz október 3. és 7. között. Október folyamán azonban összesen 14 településen lesznek vetítések, 12 városban – Kolozsvár, Arad, Csíkszereda, Gyergyószentmiklós, Kézdivásárhely, Kovászna, Nagyszeben, Nagyvárad, Sepsiszentgyörgy, Szatmárnémeti, Székelyudvarhely, Temesvár –, valamint két kisebb Kolozs megyei településen: Tordaszentlászlón és Mérán. A programot több helyszínen közönségtalálkozók, gyerekeknek szóló műhelyek, Kolozsváron szakmai kerekasztalok és egyéb rendezvények egészítik ki. A filmeket román, esetenként angol felirattal vetítik.

Idén rekordszámú, 14 nagyjátékfilmet mutatnak be Kolozsváron. Romániai premiernek számít a Karlovy Varyban kétszeresen díjazott Virágvölgy, amelynek rendezője Csuja László. Levetítik Kenyeres Bálint Tegnap című filmdrámáját, a Tuza-Ritter Bernadett rendezte Egy nő fogságban című dokumentumfilmet, valamint a gazdag oral history anyagot felhasználó, Zágoni Balázs által jegyzett A püspök reggelije. Márton Áron első ötven éve című dokumentumfilmet. A seregszemlén megtekinthető Mészáros Márta Aurora Borealis – Északi fény, Szász Attila Örök tél, Török Ferenc 1945, Gárdos Éva Budapest noir, Szász János A hentes, a kurva és a félszemű, Csupó Gábor Pappa pia, Vékes Csaba Hetedik alabárdos, Lengyel Balázs Lajkó, cigány az űrben, valamint Politzer Péter Férfikor című filmje.

A gyerekeknek szól elsősorban a Macskássy Gyula és Richly Zsolt műveiből készített válogatás, valamint Palásthy György Az égigérő fű és Fábri Zoltán A Pál utcai fiúk című ifjúsági filmje.

Kolozsváron filmtörténeti előadás és kiállítás, Csíkszeredában animációs műhely, Nagyváradon, Nagyszebenben és Kolozsváron pedig a Primanima utazó animációs játszóháza egészíti ki a programot.

A Filmtettfeszten átadják a Sárga Csikó-díjat, amelyet az idén Sára Sándor kap az erdélyi filmesek és a határon túli magyar filmgyártás támogatásának elismeréseként.

(A háromszéki vetítések programját lapunk Mi hol, mikor? rovatában közöljük.)

Hozzászólások
Szavazás
Önk kire szavaz az elnökválasztás második fordulójában?
eredmények
szavazatok száma 388
szavazógép
2018-10-02: Sport - :

Lewis Hamilton 70. futamgyőzelmét ünnepelhette (Forma–1)

A címvédő és négyszeres világbajnok Lewis Hamilton, a Mercedes brit pilótája nyerte vasárnap az Orosz Nagydíjat és a sikerrel újabb nagy lépést tett ötödik vb-diadala felé.
2018-10-02: Magazin - :

Vegetáriánus szalonna

Vegetáriánusok által is fogyasztható „szalonnát” állítottak elő laboratóriumban az északkelet-ukrajnai Szumi megyeszékhely agráregyetemének diákjai – adta hírül a Szevodnya ukrán napilap.