Filmtettfeszt Háromszéken is

2018. október 2., kedd, Magazin

Tizennégy nagyjátékfilmet vetítenek a 18. Filmtettfeszt Erdélyi Magyar Filmszemlén, amely Erdély 14 településén – köztük Sepsiszentgyörgyön, Kézdivásárhelyen és Kovásznán – zajlik – közölték vasárnap a szervezők. A Filmtett Egyesület által szervezett seregszemlén minden évben a legújabb magyar filmeket mutatják be, ugyanis az alkotások zömét nem vetítik a mozikban.

  • Jelenet a Pappa Pia című filmből - az alkotást Sepsiszentgyörgyön is vetítik
    Jelenet a Pappa Pia című filmből - az alkotást Sepsiszentgyörgyön is vetítik

A Filmtettfeszt központi rendezvénye az idén is Kolozsváron lesz október 3. és 7. között. Október folyamán azonban összesen 14 településen lesznek vetítések, 12 városban – Kolozsvár, Arad, Csíkszereda, Gyergyószentmiklós, Kézdivásárhely, Kovászna, Nagyszeben, Nagyvárad, Sepsiszentgyörgy, Szatmárnémeti, Székelyudvarhely, Temesvár –, valamint két kisebb Kolozs megyei településen: Tordaszentlászlón és Mérán. A programot több helyszínen közönségtalálkozók, gyerekeknek szóló műhelyek, Kolozsváron szakmai kerekasztalok és egyéb rendezvények egészítik ki. A filmeket román, esetenként angol felirattal vetítik.

Idén rekordszámú, 14 nagyjátékfilmet mutatnak be Kolozsváron. Romániai premiernek számít a Karlovy Varyban kétszeresen díjazott Virágvölgy, amelynek rendezője Csuja László. Levetítik Kenyeres Bálint Tegnap című filmdrámáját, a Tuza-Ritter Bernadett rendezte Egy nő fogságban című dokumentumfilmet, valamint a gazdag oral history anyagot felhasználó, Zágoni Balázs által jegyzett A püspök reggelije. Márton Áron első ötven éve című dokumentumfilmet. A seregszemlén megtekinthető Mészáros Márta Aurora Borealis – Északi fény, Szász Attila Örök tél, Török Ferenc 1945, Gárdos Éva Budapest noir, Szász János A hentes, a kurva és a félszemű, Csupó Gábor Pappa pia, Vékes Csaba Hetedik alabárdos, Lengyel Balázs Lajkó, cigány az űrben, valamint Politzer Péter Férfikor című filmje.

A gyerekeknek szól elsősorban a Macskássy Gyula és Richly Zsolt műveiből készített válogatás, valamint Palásthy György Az égigérő fű és Fábri Zoltán A Pál utcai fiúk című ifjúsági filmje.

Kolozsváron filmtörténeti előadás és kiállítás, Csíkszeredában animációs műhely, Nagyváradon, Nagyszebenben és Kolozsváron pedig a Primanima utazó animációs játszóháza egészíti ki a programot.

A Filmtettfeszten átadják a Sárga Csikó-díjat, amelyet az idén Sára Sándor kap az erdélyi filmesek és a határon túli magyar filmgyártás támogatásának elismeréseként.

(A háromszéki vetítések programját lapunk Mi hol, mikor? rovatában közöljük.)

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint milyen lesz a járvány negyedik hulláma?eredmények
szavazatok száma 844
szavazógép
2018-10-02: Sport - :

Lewis Hamilton 70. futamgyőzelmét ünnepelhette (Forma–1)

A címvédő és négyszeres világbajnok Lewis Hamilton, a Mercedes brit pilótája nyerte vasárnap az Orosz Nagydíjat és a sikerrel újabb nagy lépést tett ötödik vb-diadala felé.
2018-10-02: Magazin - :

Vegetáriánus szalonna

Vegetáriánusok által is fogyasztható „szalonnát” állítottak elő laboratóriumban az északkelet-ukrajnai Szumi megyeszékhely agráregyetemének diákjai – adta hírül a Szevodnya ukrán napilap.