Háromszéki ivóvízellátásAz országos útügy helyett fizetünk

2018. október 3., szerda, Közélet

Több millió lejjel kell emelni a sepsiszentgyörgyi Közüzemek törzstőkéjét ahhoz, hogy a cég még idén be tudjon fejezni bizonyos beruházásokat, ellenkező esetben ugyanis sokkal többet kell visszafizetnie. A megyeszékhely önkormányzata tegnap rendkívüli ülésen tárgyalta és fogadta el a vonatkozó határozatot, amelyhez pontosan az ülés kezdetén érkezett meg az országos versenyhivatal jóváhagyása.

  •  A sepsiszentgyörgyi Közüzemek épülete. Fotó: Albert Levente
    A sepsiszentgyörgyi Közüzemek épülete. Fotó: Albert Levente

A tanácsülés késve kezdődött, mert a határozat tervezetét csak a bukaresti véleményezés után kezdték kinyomtatni. De mire kézhez kapták a tanácstagok, Tóth-Birtan Csaba alpolgármester el is mondta a lényegét: a megye városainak ivóvízellátását és szennycsatornázását biztosító szolgáltatónak több mint hatmillió lejjel kell emelni a törzstőkéjét ahhoz, hogy az év végéig be tudjon fejezni néhány olyan munkálatot, amelyek még a nagy – 332,3 millió lejes – értékű, több évre kiterjedő európai uniós pályázathoz tartoznak, de amelyek 2015 után ebből a forrásból már nem kaptak.

A késés oka, hogy az országos útügyi társaság nem adta ki időben a szükséges engedélyeket, így a szükséges pénzt helyi forrásokból kell előteremteni. Sepsiszentgyörgyre 2,85 millió lej hárul ebből az összegből, amelynek csak a szűk egyharmadát, 850 ezer lejt kell rögtön (október végéig) kifizetnie, a fennmaradó részt ráér egy éven belül törleszteni.

A határozattervezet kidolgozása előtt ki kellett kérni az országos versenytanács véleményét is a törzstőkeemelésről, és csak azután lehetett ezt megszavazni, miután megjött a válasz, hogy az intézkedés nem minősül állami segélynek.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 754
szavazógép
2018-10-03: Pénz, piac, vállalkozás - :

Szabadkereskedelmi megállapodás

Több százezer munkahelyet biztosít az Egyesült Államokban az új, háromoldalú egyezmény, amely felváltja az Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Egyezményt (NAFTA) – fogalmazott Donald Trump amerikai elnök, aki elsősorban az amerikai farmereket érintő pozitívumokat hangsúlyozta.
2018-10-03: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Bírság szabálysértőknek (Afrikai sertéspestis)

Öt olyan járművet szűrtek ki a háromszéki hatóságok az elmúlt héten, amelyek vezetői megszegték a sertéspestis terjedése elleni intézkedéseket. A megyei állategészségügyi igazgatóság a rendőrség és a csendőrség támogatásával ellenőrzi a forgalomban a különböző járműveket, így fedezték fel a szabálysértőket.