Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Elismerem, csodálom Dragneát

2018. október 4., csütörtök, Nyílttér

Romániát 20 hónapja senki sem kormányozza. Lebénítják az SZDP-n belüli frakciók (nevezhetik „bűnözői csoportoknak” is) közötti harcok. Lecseréltek három kormányt, és nagyjából egy hónapja az egész kormány tevékenységét a Dragnea, illetve a Firea és Paul Stănescu melletti táborok közötti csata bénítja meg. Nézzünk egy pillanatképet, olyan adatokat, amelyekről Dragnea nem szokott beszélni, amikor meghívatja magát az Antena3-ba:

2017 januárjában, amikor a Szociáldemokrata Párt átvette a hatalmat, 2015 rózsahimlős eset és 11 elhalálozás volt. 2018. szeptember 14-ére már 15 267 rózsahimlős eset lett és 59 elhalálozás. Plusz: 22 nyugat-nílusi láz miatti haláleset, ami 50 százalékkal több, mint 2017-ben és kétszer több, mint 2016-ban.

A sertéspestis szétterjedt Dâmboviţa megyében. Nem úgy néz ki, mintha meg tudnák fékezni. Kártérítésre nincs pénz, a kormány pedig késlekedett kiegészítő pénzügyi támogatást kérni az Európai Bizottságtól.

A kohéziós alapok lehívási aránya augusztus 31-én: 6,27 százalék. A Regionális Fejlesztési Program esetében a lehívási arány a 6,76 milliárd euró 0,87 százaléka. A Humán Versenyképességi Program esetében a 4,3 milliárd 0,41 százaléka. Katasztrófa.

Az Országos Statisztikai Intézet kimutatta, hogy a nyugdíjasok vásárlóereje az utóbbi hat hónapban csökkent, a nyugdíjak növekedése ugyanis elmarad az 5 százalékos inflációtól.

Ezek olyan adatok, melyekről Dragnea sohasem fog önszántából beszélni. A gond az, hogy az ellenzék sem teszi.

Amit tehát Dragneában „csodálok”, az a képessége, hogy hamis célpontokra állítja rá az ellenzéket és az SZDP-ellenes közvéleményt, amelyek megvitatása nem árt pártja szavazói bázisának. Sőt, Dragnea most a családról szóló népszavazás bevetésével óriási rést ütött a vele szemben állók arcvonalán. Olyan rést, amelynek akár a helyhatósági választásig kiterjedő hatása lehet, amikor széles ellenkoalíciók létrehozása nélkül képtelenség lesz legyőzni a szociáldemokrata polgármestereket. Feltette valaki magában a kérdést, hogy az Antena3 és Mihai Gâdea miért menekül, mint ördög a tömjénfüsttől, a népszavazásról szóló vitától? Mert tudják, hogy ez a téma a saját közönségüket szakítja két táborra, különösen a kereskedelmi korcsoporthoz tartozókat és a városiakat.

Ha a jelenlegi ellenzék el akarja érni, hogy a bizonytalanok elmenjenek szavazni, és megingassák az SZDP választói bázisát, akkor ki kellene lépnie a Dragnea által állított csapdákból. Másról is beszélnie kellene a korrupción kívül. Az igazságszolgáltatás, a jogállamiság helyes témák, és mozgósítják az SZDP-ellenes választókat, de Dragnea közönségénél, mely képes relativizálni a jelenséget, nem jönnek be: „Mind korruptak! Iohannisnak honnan van hat háza?”

A családról szóló népszavazás tökéletes csapda a minden eddiginél megosztottabb ellenzék számára. Ha nem akad néhány racionális ember egy tervvel, akik képesek megállítani a hagyományos család melletti és elleni szekták közötti konfliktus elmérgesedését, akkor az SZDP – Dragneával vagy nélküle – megnyeri a 2020-as helyhatósági választást. Ha pedig meg tudja őrizni helyi kiskirályait, akkor 99 százalékos bizonyossággal a parlamentit is.

MIRCEA MARIAN (newsweek.ro/eurocom)

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint ki nyeri meg az idei elnökválasztást?

eredmények
szavazatok száma 717
szavazógép
2018-10-03: Belföld - :

Aggódik az Európai Bizottság (Vita Románia jogállamiságáról)

Az Európai Parlament szerdai plenáris ülésén a romániai jogállamiság helyzetéről tartottak vitát, amelyre Viorica Dăncilă kormányfő is meghívást kapott. A vitán Frans Timmermans, az Európai Bizottság (EB) első alelnöke kijelentette: az EB aggodalommal követi a romániai fejleményeket. Viorica Dăncilă felszólalásában támadó hangnemben védte meg országát.
2018-10-04: Nyílttér - Puskás Attila:

Többhasznú hagyomány

Lecsengett az elemi iskolákban a riadalom, amely amiatt keletkezett, hogy a román nyelv tanítását román anyanyelvű szaktanárokra bízták volna. Az egész Erdélyt felbolygató tiltakozások, tüntetések, folyamodványok végül a rendelet visszavonását és a makacskodó miniszter, Valentin Popa lemondását eredményezték. Ő ugyanis a csíkszentdomokosi tanévnyitón románul akart beszélgetni a kis elemistákkal, ami túlságosan egyoldalúra sikerült. Bizonyítottnak vélte az igazát.