Címertani világkongresszusErdély címeréről Franciaországban

2018. október 4., csütörtök, Közélet

Erdély címerének útja Magyarország címeréből Románia címerébe címmel tartott előadást dr. Szekeres Attila István sepsiszentgyörgyi heraldikus, lapunk munkatársa a franciaországi Arras városában október 2–5. között zajló 33. Genealógiai és Címertani Világkongresszuson – tájékoztatott közleményében az Erdélyi Címer- és Zászlótudományi Egyesület.

  • Szekeres Attila István előadás közben. Fotó: Stoyan Antonov
    Szekeres Attila István előadás közben. Fotó: Stoyan Antonov

A kétévente szervezett világkongresszus idei kiadása az első világháború végének centenáriuma jegyében zajlik. A résztvevők zöme Nyugat-Európából érkezett, de voltak Amerikából és Ausztráliából is, Szekeres Attila István, a Nemzetközi Címertani Akadémia levelező tagja volt az egyetlen romániai előadó, akinek részvételét a Magyar Tudományos Akadémia Domus Hungarica Scientiarium et Artium programja, valamint az Erdélyi Címer- és Zászlótudományi Egyesület által nyert pályázattal Sepsiszentgyörgy Önkormányzata támogatta.

Előadása a témához igazodott, hiszen Romániában idén ünneplik 100. évfordulóját annak az eseménynek, amivel megalapozták az ország jövőjét: az első világháború után az 1918. december 1-jén Gyulafehérváron tartott román nemzetgyűlés kimondta óhaját, mely szerint Erdély egyesüljön Romániával. Miután az egyesülés megvalósult, bővítették az ország címerét, és abba belekerült Erdély címere, amely azelőtt a Magyar Királyság középcímerében foglalt helyet. Az előadás Erdély címerének útját mutatta be az önálló Erdélyi Fejedelemségtől a Habsburg Birodalmon és főleg az Osztrák–Magyar Monarchián át Románia mai címeréig. Az előadó kitért az Erdély címerét alkotó elemek jelentésére is. Az 1659-ben Szászsebesen tartott erdélyi országgyűlés törvénybe foglalta, hogy a vármegyéket a fél sas, a székelyeket a nap és hold párosa, a szászokat hét bástya jelképezze. Erdély címere a Magyar Királyság középcímerében a negyedik mezőt foglalta el. Az Osztrák–Magyar Monarchia 1915-ös címerrendezésekor a közös címereket Hugo Gerard Ströhl osztrák címerművész készítette, a Magyar Királyságét az önállóság jegyében magyar heraldikus, Keöpeczi Sebestyén József. Ő tervezte meg a Román Királyság 1921-es, Trianon utáni címerét is, melyben Erdély jelképe szintén a negyedik mezőbe került. Az 1989. decemberi romániai forradalmat követően, 1992-ben a parlament új címert fogadott el. Ez valójában az 1921-es kiscímernek a királyság jelképei nélküli változata. 2016-ban kis módosítást eszközöltek: a román sas fejére helyezték a királyi acélkoronát, Erdély címere ugyanott, a negyedik mezőben maradt. (farcádi)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1523
szavazógép
2018-10-04: Közélet - :

Medvetámadás Aldobolyban

Öt bárányt ölt meg az a medve, amely csütörtökre virradó éjszaka hatolt be egy aldobolyi udvarba.
2018-10-05: Mi, hol, mikor? - :

Mi, hol, mikor

18. Filmtettfeszt Háromszéken
SEPSISZENTGYÖRGY. A Művész moziban ma 17 órától Filmgalopp-versenyfilmek 1. – Simó Ibolya: Falu Fessön; Moldovai Katalin: Ahogy eddig; Csurka-László Csongor: Szevasz, Laci; Frunza Roland: Vasárnap; 18.30-tól Filmgalopp-versenyfilmek 2. – Sztercey Benedek Szabolcs: Your Face Without The Screen; Incze Kata: Small Talk; Kovács Nóra – Nova; Tasnádi Levente: Alvajáró;