Párizsi levelekSpanyolnátha, a félrevezetés mintapéldája

2018. október 6., szombat, História

Az első világháború – ahogy a franciák mondják: a nagy háború – századik évfordulóján érdemes feleleveníteni e szörnyűség járulékát, a spanyolnáthát és annak tömegpusztító következményeit. Kezdetben a háborúzó országok – mint később a csernobili katasztrófát a szovjet központi bizottság – igyekeztek eltussolni, de így csak növelték a bajt. Éppen száz éve, szeptember közepén az Egyesült Államok északkeleti részén ismerték el végre hivatalosan is e különleges fertőző betegséget és tettek valamit ellene.

Egyes kutatók szerint a vírus Kínában született, és az egyik amerikai zászlóalj – amelynek a kantoni térségben volt kiképzőtábora – hozta poggyászában Boston városába. Mások azt gyanítják, hogy a kiindulási gócot Kansas környékén kell keresni. Egy itteni Loring Miner nevű orvost annyira aggasztott a szokatlanul heves influenza, hogy bejelentette a közegészségügyi hatóságnál. Mégis hónapokig nem foglalkoztak komolyan vele, de – bár az orvos nem kapott támogatást a kísérletezésre – legalább nyilvánosságra hozták a jelentését.

Biztosan állítható, hogy e virulens influenza az Amerikai Egyesült Államokban bukkant fel, innen terjedt szét a csapatok mozgásával, és az is, hogy Bostonból kezdték el követni az orvosok, tudósok a H1N1 vírus halálos útját. Nemcsak a katonák, hanem a szállítmányok, az utazók is terjesztették a vírust, amely a feltételezések szerint kezdetben a madárról a sertésre, onnan az emberre továbbítódott. Egy másik hipotézis amellett kardoskodik, hogy a vírust közvetlenül a madártól kapta el valaki és adta tovább a társainak.

A spanyolnátha 1918–19-ben az influenzavírus első legpusztítóbb, világméretű járványa volt, amely a Föld teljes lakosságának közel négy százalékát fertőzte meg. Csak 1918-ban több áldozatot követelt, mint az egész első világháború: annak végétől a trianoni békediktátumig a merészebb becslések szerint 50–70 millió ember halálát okozhatta. A statisztikák szerint csak Európában több mint kétmillióan haltak meg e járványban, Indiában viszont 17 millióan. Mondhatjuk tehát, hogy a spanyolnátha az emberi történelem legtöbb áldozatot követelő járványa volt. A kórokozó vírus hatékonysága és gyors terjedése többszöri mutáció eredménye, ezért az áldozatok jobbára védtelenek voltak vele szemben.

A későre bevezetett karantén már alig segített. A betegség átterjedt más kontinensekre is, így Dél-Amerikára, Ázsiára, Afrikára és a csendes-óceáni-szigetekre. S mivel az éhínség miatt vidékről sokan a nagyvárosokba tódultak, a zsúfoltság és a szűkös körülmények között különösen nagy lett a fertőződés esélye. Új-Zélandon a járvány 1918 novemberében kezdett tombolni, amikor a csapatok hazatértek az európai frontokról. Mintegy 8600-an haltak meg, kétszer annyian, mint ahány katona odaveszett a háborúban. A kanadai missziós állomások azt tapasztalták, hogy az őslakosság különösen érzékeny a vírussal szemben. Philadelphiában csupán egy októberi napon 4597-en estek áldozatul a járványnak. A holttesteket kezdetben kénytelenek voltak a szabad téren tárolni, Montrealban a papok a nyílt utcán osztották az utolsó kenetet.

Az első szavahihető hírek a járványról a viszonylag enyhe cenzúra miatt a semleges Spanyolországból érkeznek. A hadban álló országokkal ellentétben ők nem hallgattak. 1918 májusának végén a hírügynökségi jelentések szerint ott nyolcmillióan fertőződtek meg, és Madridban minden harmadik ember influenzás lett. Még a király és több minisztere is megbetegedett. Ezért ered innen a betegség elnevezése.

A francia újságok kénytelenek voltak hozni a Pireneusokon túli sajtó információit, de igyekeznek eltussolni a valóságot, nehogy a német ellenségnek lelki tápszert adjanak. S mivel a trianoni békeerőszakot Párizs környékén mondták ki, maradjunk a továbbiakban a francia példánál. A betegség az amerikai csapatokkal jutott oda. Brest kikötővárosban ütötte fel fejét 1918 áprilisában, és onnan terjedt koncentrikus körökben mind a katonák, mind a civilek között. Párizst április végén érte el. A sajtóban természetesen igyekeztek minimalizálni a jelentőségét. A Le Gaulois lap 1918. június 26-án így ködösít: „Ez a betegség – amely nem növekszik, noha a spanyol influenza nevet adták neki – szerencsére könnyen elhárítható többszöri orr- és garatfertőtlenítő mosással és egy-két kinintabletta bevételével. (...) Ez egy szezonális betegség, amelyet atyáink szénanáthának neveztek.”

Egy hónappal a háború vége előtt, 1918. október elejére azonban már több tízezer katona kapta el a fertőzést, így sokan haltak meg „szolgálatban szerzett betegségben” vagy „grippés eredetű tüdőgyulladásban”. Nem lehetett tovább tussolni, szépíteni a bajt, hiszen már több mint 22 ezer francia katona esett áldozatul a spanyol influenzának, köztük a költő Appolinaire is. (Persze a védelmi minisztérium jelentése szerint ő „háborús sebeibe” halt bele.) Az újságok gyászhírei meggyőzőbbek lettek, mint a lapok vezércikkei.

A spanyolnátha egyedi jellemzője, hogy egy éven belül három hulláma is volt: 1918 tavaszán, majd őszén, végül sok helyen 1919-ben is felütötte a fejét. Első alkalommal nem járt sok halálos áldozattal, viszont az 1918 őszi, illetve az 1919-es hullám már igen. A betegség gyorsan vérzéses tüdőgyulladássá fejlődött, és alig néhány óra alatt halálhoz vezetett. A vírusos pneumónia különösen a 20  és 40 év közöttieket sújtotta. Ezt egyes kutatók azzal magyarázták, hogy az áldozatok immunrendszere túlreagálta a fertőzést és elpusztította a tüdőszöveteket.

Különös eredményre jutunk, ha össze­vetjük az influenzát – amely általában a gyerekeket és az időseket veszélyezteti – a spanyolnáthával, amely a nyugdíjkorhatár alattiakra volt különösen veszélyes. Az úgynevezett „híres” emberek halállistája is ezt igazolja. Ez a betegség vitte el az utolsó magyar királyt, IV. Károlyt, aki különbékével kísérletezett, a Nagykárolyban született magyar írónőt, Kaffka Margitot, Edmond Rostand francia drámaírót vagy Max Weber kiváló német szociológust.

Ha a saját népét így tájékoztatta a hivatalos Franciaország, miket hazudhatott össze a titokban előkészített trianoni békeerőszakról?

S.  KIRÁLY  BÉLA

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1718
szavazógép
2018-10-06: Glossza - :

Andrei Pleșu: Pártmitológia (Román szemmel)

A dolgok egyszerűnek tűnnek: a párt a rész jelentésű latin pars szóból származik. Vagyis nem az egészről, hanem egy töredékről van szó. Amikor egy párt az egésszel akar egyenlő lenni, vagyis egyedülivé válna, az egész közösségre kiterjesztve legitimitását és fennhatóságát, akkor a diktatúra felé megtett első, döntő lépésnek vagyunk a tanúi.
2018-10-06: Emlékezet - :

Illyés Elemér: Erdély változása / 22. (Az együttélés lehetőségei a párizsi békeszerződés után, 2.)

Az 1945-ös történelmi fordulat után a romániai magyarság teljesen új feltételek közé került, ami további sorsát döntően meghatározza. Létproblémái szorosan összefüggnek a többségi román nép társadalmi, politikai és gazdasági életével. Jogai védelmére nincsenek nemzetközi fórumok, mint az első világháború után.