Mi, hol, mikor?

2018. október 10., szerda, Mi, hol, mikor?
Dr. Reisinger János előadása
Új helyszínen, a Bod Péter Megyei Könyvtárban folytatódik az a sepsiszentgyörgyi vetített képes előadássorozat, amelyet 2017 decemberétől 2018 márciusáig a Székely Nemzeti Múzeumban tartott dr. Reisinger János irodalomtörténész A Biblia a képzőművészetben témakörben.
Október 11-én, csütörtökön 18 órától várják az érdeklődőket a könyvtár Gábor Áron Termébe A teremtés a Sixtus-kápolna mennyezetfreskóin című előadásra. A belépés ingyenes, a témakörre vonatkozó könyvek, folyóiratok és CD-k megtekinthetők és hozzáférhetők a helyszínen.
Könyvbemutató
ORBÁN DEZSŐ A székely gesta című művét ma 18.00 órától Sepsiszentgyörgyön a Székely Nemzeti Múzeumban mutatják be. A bemutatón jelen lesz Grandpierre Attila, aki Orbán Dezső halála után sajtó alá rendezte és kiegészítette az általa ráhagyott anyagot, és tanulmányt írt a témáról Fejezetek a székelység őstörténetéből címmel. A kiadványban emellett szerepel még egy, a székely őstörténetet taglaló Grandpierre Attila-tanulmány.
IOCHOM ISTVÁN–KISS ERIKA Hadiárvasors című kötetének díszbemutatója és a fotókiállítás megnyitója csütörtökön 18 órától kezdődik Kézdivásárhelyen a Vigadó Művelődési Ház dísztermében. Fővédnök: Tóth László főkonzul. Házigazda: Ferencz Attila, a kézdiszéki EMNT elnöke. Közreműködnek: Héjja Ágnes és Miklós Katalin, a sepsiszentgyörgyi Plugor Sándor Művészeti Líceum tanárai; Kiss László, a kézdivásárhelyi Városi Színház művésze.
Kiállítás
AZ INCZE LÁSZLÓ CÉHTÖRTÉNETI MÚZEUMBAN ma 18 órától Generációk világa címmel megnyitják Incze István (1905–1978) Kézdivásárhelyen született festőművész és családja közös kiállítását. Kiállítanak: Incze István (1905–1978) festőművész, Inczéné Sárkány Ilona (1918–2012) iparművész, Incze István fotóművész, Incze István Botond festőművész. Bemutatják Incze Annamária (1947–2017) Szárnyak és gyökerek című verseskötetét. A kiállítást megnyitja Dobolyi Annamária művészettörténész. Közreműködik Józsa Irén magyartanár. Házigazda Dimény Attila múzeumvezető.
Színház
MONODRÁMA. A Balassi Intézet – Magyarország Kulturális Központja szervezésében Hedry Mária: Zrínyi Ilona – színmű egy hangra című előadást csütörtökön 19 órától a Háromszék Táncstúdióban Juhász Róza mutatja be Árkosi Árpád rendezésében. Producer: II. Kerületi Kulturális Közhasznú Nonprofit Kft. – Klebelsberg Kultúrkúria, Marczibányi Téri Művelődési Központ. A belépés ingyenes.
Mozi
A sepsiszentgyörgyi Művész moziban a pénztár nyitvatartása és telefonos helyfoglalás 15 órától a 0787 526 102 telefonszámon. Honlap: http://www.arta.cityplex.ro/hu.
Ma 16.30-tól Wheely román szinkronnal; 17-től Luis és a zűrlények magyar szinkronnal; 18.30-tól Ismael szellemei; 18.45-től Aurora Borealis – Északi fény román felirattal, 20.45-től Venom; 20.45-től Esti iskola román felirattal.
50 éves a Művészeti és Népiskola
Sepsiszentgyörgyön a Művészeti és Népiskola 50. születésnapja alkalmából több rendezvényre is sor kerül. A Lábas Ház pincéjében ma 17.20-tól a székelyföldi díszítőművészeti kiállítás megnyitóján Kovászna és Hargita megye művészeti és népiskolái közös tárlatot mutatnak be. A tárlat anyaga nemezből, illetve fából készült, a motívumok festettek vagy faragottak.
A Köntés Galériában (Leonard Kávébolt) csütörtökön 17 órától a kolozsvári Művészeti Népiskola, valamint a sepsiszentgyörgyi Művészeti és Népiskola szervezésében mutatkoznak be a kolozsvári Tudor Jarda-iskola diákjai, akiknek a 2009 és 2017 között  készült munkáiból nyílik kiállítás. A tárlat olyan kolozsvári fiatalok munkáit sorakoztatja fel, akik művészeti fejlődésük első lépéseinél tartanak.
A Tamási Áron Színház nagytermében csütörtökön 19 órától a Művészeti és Népiskola fél évszázadát ünneplik balett, néptánc, fúvós- és komolyzenével. Az eseményen az intézmény korábbi vezetőit is díjazzák. A belépés díjtalan.
Beszélő tájak túracsoport
Maros menti tájakra szerveznek kisbuszos kirándulást október 20-án. Fontosabb megállók: a Maros-szoros festői látnivalói mellett a marosvécsi Kemény-kastély, a sáromberki és gernyeszegi Teleki-kastélyok, valamint a makfalvi időjós szikla. Rövid megálló Szovátán, Korondon és a farkaslaki Tamási-emlékhelyen. Az egynapos túra ára 85 lej. * A következő kirándulás november 4-én lesz az alábbi látnivalókkal: Korond és környéke (Aragonit Múzeum, gyalogtúra a Móricz-kőhöz, fazekas- és toplászműhelyek felkeresése), majd Énlaka (unitárius műemlék templom, Firtos-lova), Farkaslaka (Tamási-emlékhelyek), illetve gyalogtúra a Gordon-tetői Krisztus-kilátóhoz. Az egynapos túra ára 50 lej. Érdeklődni, iratkozni a 0742 542 524-es telefonon lehet. (X)
Sebességmérés
Kovászna megyében ma a 10-es országúton Bodaforduló, Szitabodza, Fenyős; a 11-es országúton Kökös, Lemhény, Bereck, Szentivánlaborfalva, Nyujtód; a 12-es országúton Oltszem, Málnás, Mikóújfalu, Bükszád; illetve Kézdivásárhely és Sepsiszentgyörgy közelében mérik a járművek sebességét.
Ügyelet
Sepsiszentgyörgyön ma 20–8 óráig a Bánki Donát utcai Medicom (telefon: 0267 352 659, éjszaka csak a sürgősségi recepteket adják ki); Kézdivásárhelyen a Molnár Józsiás utcai Szent Anna (0267 360 015) gyógyszertár teljesít szolgálatot.
Röviden
ÁRAMSZÜNET. Erdőfülében a héten naponta 9–16 óráig; Gelencén csütörtökön 8–17 óráig szünetel az áramszolgáltatás. Mikóújfaluban október 26-ig naponta többször is árammegszakítás lesz javítási munkálatok miatt.
HUMORPINCE. A sepsiszentgyörgyi Kónya Ádám Művelődési Ház Pinceklubjában ma 18 órára várnak minden humorkedvelőt, kikapcsolódni vágyót.
JOGI SZOLGÁLAT. Balogh Klára jogtanácsos ma 13–15 óráig fogadja a szerkesztőségben a tanácsadást igénylőket. A szolgáltatás ingyenes.
HOBBY CSEREBEREKLUB. A sepsiszentgyörgyi Kónya Ádám Művelődési Ház Hobby Cserebereklubjába ma 16 órától várnak minden szenvedélyes gyűjtőt (bélyeg, képeslap, telefonkártya, kártyanaptár, söralátét, szalvéta stb.).
MOZGÁSMŰVÉSZET. Sepsiszentgyörgyön a Live-Art Alapítvány Olt utca 1. szám alatti táncstúdiójában csütörtökön 19 órától Ágó-gym – alakformáló fitnesz hölgyeknek. Telefon: 0722 233 774. Infó: facebook@liveartdancestudio.
ASZTALITENISZKLUB. A sepsiszentgyörgyi dollárpiac melletti Topspinben edző irányításával hétfőtől péntekig asztaliteniszklub működik: 16–17 óráig kezdő gyermekeknek, 17–19 óráig haladó gyerekeknek, 19–22 óráig hobbijáték felnőtteknek. Szombaton és vasárnap 12–22 óráig szabad tevékenység. Érdeklődni a 0744 331 777-es telefonon lehet.
JÓGATANFOLYAM KEZDŐKNEK. Intenzív elméleti és gyakorlati integrál jógatanfolyam indul Sepsiszentgyörgyön. A megnyitó előadásra október 15-én, hétfőn 18.30-tól kerül sor a Míves Házban. A belépés ingyenes. A kurzusokat minden kedden 17 órától a Szakszervezetek Házának (Grigore Bălan tábornok út 1. szám) 4-es termében tartják, október 16-tól kezdődően. Az első hónap ingyenes, iratkozni decemberig lehet. További információk a 0755 510 772-es telefonszámon.
VÁRAS TÚRA A BODOKI-HAVASOKBA. A Természetvédelmi területek hete rendezvénysorozat részeként a Megyei Természetvédelmi és Hegyimentő Központ szombaton váras túrát szervez a Bodoki-havasokba a Leányka- és Kincsás-várhoz. A túrázók biztonságát a Kovászna Megyei Hegyimentő Közszolgálat munkatársai biztosítják. Találkozó reggel 9 órakor az oltszemi A borvizek útja központnál. A túra időtartama 8 óra. Kérik, hogy megfelelő túrafelszerelést, elegendő élelmiszert és vizet vigyenek magukkal. Jelentkezni a 0799 800 025-ös vagy office@natcov.ro elérhetőségeken lehet.
Hibaigazítás. Keddi lapszámunkban az evangélikus templomban kitüntettek névsorában tévesen szerepel Pál Gyula neve, helyette László Gyula közgazdász értendő. Az érintett és az olvasók elnézését kérjük.
Hozzászólások
Szavazás
Elégedett-e azzal, ahogyan a TEGA hótalanította Sepsiszentgyörgy utcáit az első havazás után?eredmények
szavazatok száma 343
szavazógép
2018-10-10: Élő múlt - :

Aki hősi halált halt a magyar haza védelmében (Laczkó Áron visszaemlékezései)

November 13. a legszomorúbb nap az életemben, 74 évvel ezelőtt, 1944-ben ezen a napon oltotta ki a drága édesapám életét egy szovjet mesterlövész golyója a Tisza menti harcokban, Prü­gyön a református templom tornyában a tüzérségi megfigyelőállásban. Dr. Laczkó László tartalékos zászlós 1908. december 29-én született Bereckben, de az egyházi anyakönyvbe 1909. január 6-i dátumot írtak. Édesanyja Róth Anna, édesapja Laczkó Ferenc volt. A középiskola után a kolozsvári Ferdinánd Egyetem jogi karára iratkozott be.
2018-10-10: Magazin - :

Márton Áronra is emlékeztek (Magyar mise és kiállítás a Vatikánban )

A magyarok hallatják a hangjukat és imájukat egész Európában – mondta Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi püspök a Szent Péter-bazilikában hétfőn bemutatott magyar misén, amellyel egy időben megnyílt a Kereszt-tűzben című magyar kiállítás a közel-keleti keresztényüldözésről.