Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Sakkozzon, aki nem tornászik

2018. október 10., szerda, Közélet

Az oktatási minisztérium azt javasolja, aki felmenteti magát a testnevelési óra alól, az sakkozzon ez idő alatt. A szaktárca nem szabja meg, hol szereljék fel a sakktáblát, de azt elrendeli, ezt a tevékenységet is szaktanár felügyelje.

  • A Gödri Ferenc-iskolában jó időben inkább az udvaron tornásznak. Albert Levente felvétele
    A Gödri Ferenc-iskolában jó időben inkább az udvaron tornásznak. Albert Levente felvétele

Háromszéken az elmúlt tanévek tapasztalata szerint a diákok közel 3 százaléka menteti fel magát tornaóra alól, ebben még a legkisebbek sem kivételek, de elsősorban a középiskolások szereznek be mentesítő igazolásokat. Tavaly közel hétszáz diák bújt ki ilyen módon a testnevelési óra alól, kétharmaduk városon, a többiek a falusi iskolákban. Olyan tanuló is élt ezzel a lehetőséggel, aki délután valamilyen sportág edzéseire járt. A testnevelő tanárok szerint a felmentettek egy része egészséges, érthetetlen, hogy a szülők miért segítik gyermekeiket abban, hogy ne mozogjanak.

Lapunk érdeklődésére Farkas Csaba szakfelügyelő elmondta, minden iskolában van sakktábla, tehát ahol igénylik, sakkozhatnak a felmentett diákok, csupán az a kérdés, hogy hol és hogyan felügyeli őket a testnevelő tanár, ha közben tornaórát tart egy másik teremben. Ez azért merül fel, mert az iskolák többségében nincs tornaterem, az osztályteremből átalakított sportolási helyszín nagyon kicsi, lehetetlen elkülöníteni egy sarkot a sakkozás számára. Sepsiszentgyörgyön a Plugor Sándor Művészeti Líceumnak és a Gödri Ferenc Általános Iskolának nincs szakszerű tornaterme, a háromszéki iskolai pénzügyi központok felében szintén átalakított osztálytermekben tornásznak.

Farkas Csaba elmondta, Sepsiszéken Mikóújfaluban, Sepsibodokon, Kőröspatakon és Uzonban, Kézdiszéken pedig Ozsdolán, Bereckben, Kézdiszentléleken, Csernátonban, Torján, Szentkatolnán és Gelencén rendelkeznek az iskolák tornateremmel, utóbbi ellenben legalább két kilométerre van a tanodától, ezért nem használják. Orbaiszéken Kovásznán, Zabolán, Zágonban és Kommandón van tornaterem, Erdővidéken Baróton és Vargyason, Bodzavidéken pedig csak Bodzafordulón rendelkeznek az iskolák tornateremmel.

Hozzászólások
Szavazás
Kire szavaz a május 26-i EP-választáson?


eredmények
szavazatok száma 466
szavazógép
2018-10-10: Közélet - :

Iochom István – Kiss Erika: Hadiárvasors (Megjelent)

A Kézdiszékért Egyesület gondozásában jelent meg Iochom István, lapunk munkatársa és Kiss Erika Hadiárvasors című könyve, melyet csütörtök este 18 órakor mutatnak be Kézdivásárhelyen a Vigadó Művelődési Ház dísztermében.
2018-10-10: Közélet - Nagy D. István:

Megelőznék az áradásokat (Tanulmányt készít az EMNP)

Tekintettel arra, hogy Sepsiszentgyörgyön továbbra is fennáll az áradásveszély, illetve a belvízproblémákat sem sikerült megnyugtatóan rendezni, az Erdélyi Magyar Néppárt önkormányzati képviselői tanulmánykészítésbe fogtak, melyben konkrét javaslatokat szándékoznak megfogalmazni. Az alakulat városi vezetői szerint a tanulmányban – a nyári tapasztalatok alapján – a felhőszakadások alkalmával kialakult helyzetet is belefoglalják. Első lépésben 3–4 helyszínt azonosítottak, ahol kisebb beavatkozással már eredményt lehetne elérni.