Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Tanulmányt készít az EMNPMegelőznék az áradásokat

2018. október 10., szerda, Közélet

Tekintettel arra, hogy Sepsiszentgyörgyön továbbra is fennáll az áradásveszély, illetve a belvízproblémákat sem sikerült megnyugtatóan rendezni, az Erdélyi Magyar Néppárt önkormányzati képviselői tanulmánykészítésbe fogtak, melyben konkrét javaslatokat szándékoznak megfogalmazni. Az alakulat városi vezetői szerint a tanulmányban – a nyári tapasztalatok alapján – a felhőszakadások alkalmával kialakult helyzetet is belefoglalják. Első lépésben 3–4 helyszínt azonosítottak, ahol kisebb beavatkozással már eredményt lehetne elérni.

  • Belvíz az Ág utcában. A szerző felvétele
    Belvíz az Ág utcában. A szerző felvétele

Bálint József, a párt háromszéki elnöke, sepsiszentgyörgyi önkormányzati képviselő szerint szakemberek segítségével összesen tíz helyszínt azonosítottak, ahol az áradás és belvízprobléma továbbra is aktuális. A tanulmánnyal megkéstek, mivel a nyári felhőszakadások után a lakosságtól több visszajelzést is kaptak, és ezeket is feldolgozták. Felkért szakemberekkel közösen készítik el a cselekvési tervet azokra az esetekre, ahol gyors és olcsó megoldás lehetséges, mint medertakarítás, átereszek, zsilipek, árkok kitisztítása. Bálint József szerint három-négy olyan helyszínről van szó, ahol legkésőbb tavaszig el lehet végezni a szükséges munkálatokat.

A többi esetében nagyobb befektetések szükségesek, ezeket a költségvetésbe is be kell valahogyan foglalni, és kivitelezőt találni, ennek ellenére a tanulmányban megjelennek, és ha teljes körű tervvel nem is állhatnak ők elő, de legalább javaslat formájában a testület elé tárják. A lényeg, hogy a problémát azonosítsák, és jelezzék az önkormányzatnak, hogy mihamarabb megoldást kell találni ezekre is. Kérdésünkre Bálint József a Mol töltőállomás és az Olt-híd alatti Oltmező utcát említette, ahol minden jelentősebb esőzésnél gondok adódnak. Bálint József ugyanakkor megjegyezte, az esővíz-elvezető rendszerekkel több, már korszerűsített utcában gondok akadtak, ezeket is jelezni fogják a városvezetésnek.

A sürgős beavatkozást igénylő helyszínek kapcsán Kolcza István, a párt másik önkormányzati képviselője az Ág utcát említette, ahol a nyár folyamán a tömbházak földszinti lakásait is elárasztotta a víz egy felhőszakadást követően. Kolcza István szerint az emberek félnek, hogy a következő hasonló esőzés nyomán újra károsodnak, ráadásul a legtöbben már kijavították a lakásokat. A Gyár utcában hasonló a helyzet, ott a magánházakba tört be az ár, helyenként 50 centiméteres magasságban állt a víz, a pincék egy részét pedig teljesen elöntötte. A testületi tag szerint vizsgálódásuk során az is kiderült, hogy például a Textil sétányon az esővíz-elvezetés nincs megoldva, mégis az adóövezetek újraszabásánál mint létezőt jelölték meg, és ennek megfelelően pontozták az utcát. Ezeket a kirívó eseteket is belefoglalják a tanulmányba.

Hozzászólások
Szavazás
Kire szavaz a május 26-i EP-választáson?


eredmények
szavazatok száma 465
szavazógép
2018-10-10: Közélet - Fekete Réka:

Sakkozzon, aki nem tornászik

Az oktatási minisztérium azt javasolja, aki felmenteti magát a testnevelési óra alól, az sakkozzon ez idő alatt. A szaktárca nem szabja meg, hol szereljék fel a sakktáblát, de azt elrendeli, ezt a tevékenységet is szaktanár felügyelje.
2018-10-10: Közélet - :

Nő az igény a délutáni oktatásra

Három év alatt ötszörösére nőtt az önkormányzat által támogatott délutáni oktatásban részesülő elemi iskolások száma Sepsiszentgyörgyön. A Diakónia Keresztény Alapítvány által indított Iskola az iskola után programról van szó, amelynek célja a hátrányos helyzetű családokból származó gyermekek segítése a tanulásban és más készségek elsajátításában.