Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

AutósportNőknek szerveznek sorozatot

2018. október 11., csütörtök, Sport

David Coulthard korábbi Forma–1-es pilóta és a Red Bull világbajnok autóit is tervező Adrian Newey támogatásával indul új gyorsasági versenysorozat csak női pilótáknak azzal a céllal, hogy később eljussanak az F1-be.

  • Lella Lombardi, aki első nőként a 70-es években 12 futamon indult. Fotó: Red Bull
    Lella Lombardi, aki első nőként a 70-es években 12 futamon indult. Fotó: Red Bull

A W Series elnevezésű bajnokság szervezői tegnap jelentették be, hogy reményeik szerint olyan lehetőséget kínálnak a női autóversenyzőknek, amellyel tovább fejleszthetik képességeiket és tudásukat, mielőtt összemérik azt a férfiakkal. A W Series a tervek szerint jövő májusban indul, az összdíjazás 1,5 millió dollár lesz, a győztes 500 ezer dollárt kap.

A sorozat mezőnye 18–20 versenyzőből áll majd, nevezésük ingyenes lesz, a jelentkezők közül előzetes tesztek során választják ki a részvételre érdemesnek tartott pilótákat. A szervezők a W Series első idé­nyében hat, egyenként 30 perces versenyt terveznek Európában, többségében korábbi F1-es pályákon. A versenyautók azonos teljesítményű, 1,8 literes motorral felszerelt Forma–3-as gépek lesznek. Később az amerikai és az ázsiai kontinensen, valamint Ausztráliában is rendeznének versenyeket.

Coulthard, aki 1995 és 2003 között 13 F1-es futamgyőzelmet szerzett, tanácsadóként segíti a sorozatot, ahogyan Newey is, és mindketten kapnak feladatot a versenyzők képzési programjában. A versenyigazgató Dave Ryan, a McLaren korábbi csapatmenedzsere lesz, míg az elnöki tisztséget az ügyvédként és vállalati pénzügyi tanácsadóként dolgozó Catherine Bond Muir tölti be.

A sorozatot máris rengetegen támadják, hiszen miközben az autósportban a rajtrácslányok rendszerének megszüntetésére törekszenek a nemi egyenlőség jegyében, ezzel a szériával – amely a következetlenséget mutatja – éppen a megkülönböztetést hangsúlyozzák. Az F1-ben az olasz Lella Lombardi 1974 és 1976 között első nőként 12 futamon indult, de csak fél pontot szerzett az 1975-ös lerövidített Spanyol Nagydíjon. Honfitársa, Giovanna Amati 1992-ben próbálkozott meg a versenyzéssel, de nem érte el a rajthoz álláshoz szükséges limitidőt.

Hozzászólások
Szavazás
Kire szavaz a május 26-i EP-választáson?


eredmények
szavazatok száma 466
szavazógép
2018-10-11: Közélet - Szekeres Attila:

Eltávolítani a zászlókat

Kovászna Megye Tanácsának elnökét arra kötelezi jogerős ítéletében a bíróság, hogy távolítsa el a megyeháza tanácsterméből Magyarország lobogóját és a székely zászlót – kürtölte világgá a feljelentő Dan Tanasă tegnap. Tamás Sándor tanácselnök lapunk megkeresésére a Brassói Táblabíróság keddi döntéséről elmondta, az nem egyértelmű, a végrehajtást még levélváltás fogja megelőzni.
2018-10-11: Család - :

Éltető beszélgetéseink (3.)

Valakit meghallgatni csak akkor tudunk, ha odafigyelünk, vagyis közben csendben vagyunk. A másik emberre összpontosítani, jelenlétében aktívan részt venni nem mindig könnyű, de elvárható. „A jó hallgatás” nemcsak összeszedettséget, hanem egyfajta önátadást is megkövetel.