Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Újabb Pert nyert Dan TanasăA román nyelv mindenekfölött

2018. október 11., csütörtök, Közélet

A sepsiszentgyörgyi Erzsébet park bejáratánál elhelyezett tábla miatt is pert indított a Spanyolországban élő Dan Tanasă, illetve az általa alapított Méltóságért Európában Civil Egyesület (ADEC), és meg is nyerte. Antal Árpád polgármester szerint Tanasă csak a ráosztott feladatokat végzi.

  • Fotó: Albert Levente
    Fotó: Albert Levente

A Brassói Táblabíróságon kedden kimondott végleges ítélet arra kötelezi Sepsiszentgyörgy polgármesterét – aki Tanasă szerint nem tiszteli, sőt megveti az állam hivatalos nyelvét, és Magyarország érdekeit szolgálja Romániában –, hogy az Erzsébet park bejáratánál levő táblát – amelyen magyar, román és angol nyelvű tájékoztatás volt – cserélje ki egy másikra, amelyen „elsősorban” az állam hivatalos nyelve szerepeljen, azaz a román nyelvű szöveg legyen legfelül, a magyar és az angol pedig alatta. A bírósági határozat ezen kívül 50 lejes perköltség megtérítésére is kötelezi Antal Árpád polgármestert.

Ez a táblaper a Kovászna Megyei Törvényszéken kezdődött, amely júliusban adott igazat a feljelentő román „hazafinak”; a döntést Sepsiszentgyörgy elöljárója megfellebbezte, de nem járt sikerrel, a Brassói Táblabíróság megerősítette az alapfokú ítéletet. A kérdéses táblát – amely a virágárusok és a kakasosok között található – egyébként rég kicserélte az önkormányzat, a per tárgya tehát közben megszűnt létezni. De van sok más olyan per, amelyeket Dan Tanasă indított – többek között a Székely Mikó Kollégium XIX. századi felirata, vagy a román mellett (nem alatt) megjelenő magyar szöveg miatt –, szerét sem tudják már – közölte érdeklődésünkre Antal Árpád polgármester, aki szerint ez összehangolt támadás a magyarság ellen.

Nehogy valaki azt higgye, hogy csak egy félőrült provokátorral állunk szemben: ő egy egész rendszer által ráosztott szerepet játssza, ennek a rendszernek pedig a mély államtól a politikumig nagyon sok fenntartója van. Tanasă csak a nevét adja ahhoz, amit a román állam különböző szervei ellenünk elkövetnek – szögezte le. A sepsiszentgyörgyi elöljáró úgy véli: ha a háttérben álló erők meg akarnák állítani emberüket ebben az uszító tevékenységében, meg tudnák, de nem teszik, inkább támogatják és bátorítják.

Hozzászólások
Szavazás
Kire szavaz a május 26-i EP-választáson?


eredmények
szavazatok száma 465
szavazógép
2018-10-11: Közélet - Nagy D. István:

Mentenék a kultúrházat, ha hagynák (Szakszervezetek Művelődési Háza)

Száztíz önkéntessel vágott neki mintegy két hete a Puskás Tivadar Szakközépiskola égisze alatt működő Környezetvédelmi Tanács nevű diákcsoportosulás a hat éve bezárt sepsiszentgyörgyi Szakszervezetek Művelődési Háza kitakarításának, állításuk szerint elvégezni azt, amire a felelős hatóságok évek óta nem voltak hajlandóak. Az épületben tartott sétánk során egyértelművé vált: a takarításon, fertőtlenítésen, illetve a még fellelhető és teljességgel tönkre nem tett ingóságok megmentésén túl az épület sürgős és alapos beavatkozásra szorul. A gond régi: egy jogrés folytán továbbra sem tudni, ki a tulajdonosa az épületnek, és ennek tisztázása már a központi szakszervezeti tömbökön múlik.
2018-10-11: Kármentő - Puskás Attila:

A sakk, mint testnevelést pótló

Sok a testnevelés órák alól felmentett tanuló. Miért, miért nem, vannak, akik inkább betegek, semhogy igénybe vennék izomzatukat egy tornaóra erejéig. Az előbbi megjegyzésemből arra lehetne következtetni, hogy szimulánsokkal van dolgunk. De ne gyanúsítsunk senkit megalapozatlanul.