Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Budapest tiltakozikBekérették az ukrán nagykövetet

2018. október 11., csütörtök, Világfigyelő

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) bekérette Ljubov Nepop ukrán nagykövetet, miután „minőségileg új szintre lépett Ukrajna magyarellenes politikája” – közölte Magyar Levente, a tárca parlamenti államtitkára tegnap. Az intézkedés azért vált szükségessé, mert Ukrajnában „halállistát” állítanak össze kárpátaljai magyarokról, és az ukrán parlament honlapján az ukrán–magyar kettős állampolgárok kollektív kitoloncolását szorgalmazzák. Továbbá Ukrajna belügyi csapatokat és katonaságot telepít, laktanyákat épít a magyar határ közelében – sorolta az államtitkár.

  • Magyar Levente. Fotó: KKM
    Magyar Levente. Fotó: KKM

Magyar Levente elmondta: a Mirotvorec szélsőséges ukrán honlap „halállistáján”, már háromszáz olyan kárpátaljai magyar állami vagy önkormányzati tisztviselő adatai szerepelnek, akikről azt állítják, hogy kettős állampolgárok. Szijjártó Péter külügyminiszter is szerepel a listán – tette hozzá. „Azért halállista, mert Ukrajna vélt ellenségeit sorolja, és korábban volt arra példa, hogy akik erre rákerültek, gyilkosság áldozatává váltak” – fogalmazott. Ugyanakkor – folytatta – az ukrán parlament honlapjára állampolgári kezdeményezés nyomán felkerült egy petíció, amelyben az ukrán–magyar kettős állampolgárok kollektív kitoloncolásához gyűjtenek támogatást. Aggályos, hogy ennek teret ad az ukrán parlament – hangsúlyozta.
Szintén aggodalomra ad okot, hogy Ukrajna katonai támaszpontot hoz létre Kárpátalján, néhány kilométerre a magyar határtól, egyben a NATO és az Európai Unió határától. Furcsa, hogy erre rendelkezésre áll a kapacitás akkor, amikor Kelet-Ukrajnában harcok folynak – fűzte hozzá.
Magyar Levente úgy vélekedett: mindennek nyomán nyilvánvalóvá vált, hogy az ukrán hatalom a végletekig hajlandó elmenni a két ország közötti feszültség szításában, illetve annak érdekében, hogy a magyar kisebbség megfélemlítve és egzisztenciálisan is veszélyben érezze magát Kárpátalján.
Ahogy Magyarországnak, úgy Ukrajnának sem lehet érdeke a konfliktus – hangoztatta. Ebben a helyzetben felszólítjuk Magyarország azon uniós és NATO-szövetségeseit, akik az elmúlt időszakban aggodalmukat fejezték ki a magyar emberi jogi helyzet miatt, hogy vessenek véget a hallgatásnak, és vizsgálják meg alaposan, hogy mi folyik Ukrajnában – mondta az államtitkár.
A nagykövet a felvetésekre reagálva úgy nyilatkozott, hogy az ukrán államnak nincs köze sem a Mirotvorec-féle listához, sem a parlament honlapján megjelent petícióhoz. A kárpátaljai csapattelepítéssel kapcsolatban pedig azt mondta, hogy az a kárpátaljai állampolgárok biztonságát szolgálja.

Hozzászólások
Szavazás
Kire szavaz a május 26-i EP-választáson?


eredmények
szavazatok száma 465
szavazógép
2018-10-11: Belföld - :

Hírsaláta

GAZDASÁGFEJLESZTÉSI PROGRAM. Mezőgazdasági, fa és erdőgazdálkodási, turizmus- és humánerőforrás-fejlesztés tevékenységeket támogat a hamarosan induló Székelyföld-program – jelentette be Kozma Mónika.
2018-10-11: Világfigyelő - :

Az Európa Tanácshoz fordultak

Magyarország kezdeményezte, hogy az Európa Tanács (ET) készítsen jelentést, parlamenti közgyűlése pedig fogadjon el határozatot az ukrajnai magyarságot ért jogsértésekről, az ukrajnai nemzeti kisebbségeket érő jogszűkítő folyamatok megfékezése érdekében – közölte Zsigmond Barna Pál fideszes parlamenti képviselő.