Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Az Európa Tanácshoz fordultak

2018. október 11., csütörtök, Világfigyelő

Magyarország kezdeményezte, hogy az Európa Tanács (ET) készítsen jelentést, parlamenti közgyűlése pedig fogadjon el határozatot az ukrajnai magyarságot ért jogsértésekről, az ukrajnai nemzeti kisebbségeket érő jogszűkítő folyamatok megfékezése érdekében – közölte Zsigmond Barna Pál fideszes parlamenti képviselő.

  • Zsigmond Barna Pál. Fotó: Facebook
    Zsigmond Barna Pál. Fotó: Facebook

A határozatnak ki kell mondania, hogy egyebek mellett az oktatást érintő szabályozások szemben állnak a nemzetközi joggal, amelynek betartását korábban Ukrajna nemzetközi és kétoldalú egyezmények aláírásával vállalta – húzta alá a képviselő. Kiemelte, a magyar európai tanácsi delegáció sikere, hogy Magyarország össze­gyűjtötte a kezdeményezés benyújtásához szükséges több mint húsz aláírást hat ország, Magyarország mellett Románia, Szerbia, Albánia, Horvátország és Németország képviselői részéről annak érdekében, hogy elindulhasson az eljárás. A képviselő reményét fejezte ki, hogy az ET pozitívan bírálja el a kezdeményezést, és hajlandó foglalkozni az emberjogi sérelmekkel, az ukrajnai őshonos kisebbségek, köztük a magyar kisebbség problémájával is.
Aláhúzta, az Európa Tanács alapokmányai főként az emberi jogokra hivatkoznak, amellyel kapcsolatban gyakran előkerülnek a migrációs és gender-problémák mellett más kisebbségek helyzetének kérdései, ezek hátterébe szorul azonban az őshonos európai kisebbségek ügye. A tanács alig foglalkozik a klasszi­kusnak mondható emberi jogi kérdésekkel és még kevesebbet a nemzeti kisebbségek kérdésével – emelte ki.
Zsigmond Barna Pál kijelentette, Magyarország határozottan kiáll az ukrajnai magyar közösség védelmében. Magyarország azt szorgalmazza, hogy az Európa Tanács térjen vissza az alapító gondolatokhoz, amelyek szerint védeni kell az őshonos kisebbségeket, meg kell őrizni Európa eredeti sokszínűségét – fogalmazott.
Az ukrán Legfelsőbb Tanács szeptember elején szavazta meg az új oktatási törvényt, mely az óvodai és az általános iskolák szintjére korlátozza a nemzeti kisebbségek anyanyelvén történő oktatást, a középiskolai és felsőoktatás nyelvévé viszont kizárólag az ukránt teszi.

Hozzászólások
Szavazás
Kire szavaz a május 26-i EP-választáson?


eredmények
szavazatok száma 465
szavazógép
2018-10-11: Világfigyelő - :

Bekérették az ukrán nagykövetet (Budapest tiltakozik)

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) bekérette Ljubov Nepop ukrán nagykövetet, miután „minőségileg új szintre lépett Ukrajna magyarellenes politikája” – közölte Magyar Levente, a tárca parlamenti államtitkára tegnap. Az intézkedés azért vált szükségessé, mert Ukrajnában „halállistát” állítanak össze kárpátaljai magyarokról, és az ukrán parlament honlapján az ukrán–magyar kettős állampolgárok kollektív kitoloncolását szorgalmazzák. Továbbá Ukrajna belügyi csapatokat és katonaságot telepít, laktanyákat épít a magyar határ közelében – sorolta az államtitkár.
2018-10-11: Világfigyelő - :

Betelepítéssel megszüntetni Beregszász magyar jellegét

Az ukrán államnak fel kellene vásárolnia az áttelepült kárpátaljai magyarok üresen álló otthonait kelet-ukrajnai menekültek számára, aminek köszönhetően megszűnne Beregszász magyar jellege, és nem kellene katonaságot állomásoztatni a városban – javasolta Viktor Baloga, az ukrán parlament kárpátaljai képviselője, a Jedinij Centr (JC) párt elnöke.