Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Betelepítéssel megszüntetni Beregszász magyar jellegét

2018. október 11., csütörtök, Világfigyelő

Az ukrán államnak fel kellene vásárolnia az áttelepült kárpátaljai magyarok üresen álló otthonait kelet-ukrajnai menekültek számára, aminek köszönhetően megszűnne Beregszász magyar jellege, és nem kellene katonaságot állomásoztatni a városban – javasolta Viktor Baloga, az ukrán parlament kárpátaljai képviselője, a Jedinij Centr (JC) párt elnöke.

  • Fotó: chaz-z
    Fotó: chaz-z

Az oligarchapolitikus a Kijev és Budapest közötti vitás kérdések megoldására tett javaslatokat, megjegyezve, hogy Ukrajnának abból kellene kiindulnia, hogy Magyarország és a határon túli magyar közösségek vesztesekként kerültek ki a korábban Romániával, Szlovákiával és Szerbiával folytatott hasonló polémiákból. Példaként Szlovákiát említette, ahol tiltott a kettős állampolgárság, és a magyar nyelv semmilyen kedvezményben nem részesül, miközben ott félmillió magyar él, míg Ukrajnában mintegy 100 ezer. Szerinte a jelenlegi helyzetben Magyarország és a magyar kisebbség alulmaradhat, az utóbbi ráadásul az ukrán törvények által számára biztosított valamennyi garanciát elveszítheti. Egyúttal nehezményezte, hogy miközben Kijev hazaárulás címén eljárást kezdeményez a kettős állampolgárság ügyében, meghagyja tisztségé­ben Kárpátalja kormányzóját, aki szerinte az állami tisztségek harmadát a kárpátaljai magyaroknak adta oda.
Az ukrán–magyar vita rendezésének első lépéseként Baloga azt javasolta, hogy Ukrajna egyszer s mindenkorra szögezze le, szó nem lehet semmilyen területi autonómiáról Kárpátalján egyetlen kisebbség számára sem, és el kell végre felejteni az ukrán politikusok ezzel kapcsolatos korábbi ígéreteit. Következő ajánlásként a politikus felvetette, hogy Kijevnek engedélyeznie kellene a korábban létezett magyar választási körzetet, ahonnan egy magyar képviselő bejuthatna az ukrán parlamentbe. Úgy vélte, az egy magyar parlamenti mandátum lenne a lehetséges kompro­misszum felső határa ukrán részről a normális szomszédsági viszony helyreállítását illetően. A kárpátaljai politikus indítványozta továbbá a kettős állampolgárság kérdésének pozitív tartalmú rendezését a NATO- és EU-tagországok állampolgárságával rendelkező ukrán állampolgárok esetében.
Indokolásában a politikus kitért arra, hogy a kettős állampolgár magyarok egy része elhagyja Ukrajnát, több ezer négyzetméternyi lakóterületet hagyva maguk után üresen, amelyet nem tudnak eladni. Ha az állam felvásárolná a magyarok üresen álló lakásait, és felajánlaná azokat az áttelepülőknek, biztosan lenne elegendő számú jelentkező – véli Viktor Baloga. Ha a betelepítettek számára új felsőoktatási intézményeket, művészeti központokat, közösségi létesítményeket építenének, akkor többé senki nem nevezhetné Beregszászt magyar enklávénak. Végezetül annak a meggyőződésének adott hangot, hogy egy ilyen kezdeményezést a magyar kisebbség is kedvezően fogadna, mert ez jobb egy új katonai alakulat ottani állomásoztatásánál.

Hozzászólások
Szavazás
Kire szavaz a május 26-i EP-választáson?


eredmények
szavazatok száma 465
szavazógép
2018-10-11: Világfigyelő - :

Az Európa Tanácshoz fordultak

Magyarország kezdeményezte, hogy az Európa Tanács (ET) készítsen jelentést, parlamenti közgyűlése pedig fogadjon el határozatot az ukrajnai magyarságot ért jogsértésekről, az ukrajnai nemzeti kisebbségeket érő jogszűkítő folyamatok megfékezése érdekében – közölte Zsigmond Barna Pál fideszes parlamenti képviselő.
2018-10-11: Világfigyelő - :

Orosz fellépés

Az ukrajnai társadalom Kijev által folytatott totális elukránosítása ellentétes Ukrajna jogi normáival és a nemzetközi intézmények ajánlásaival – jelentette ki Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő tegnap.