Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Orosz fellépés

2018. október 11., csütörtök, Világfigyelő

Az ukrajnai társadalom Kijev által folytatott totális elukránosítása ellentétes Ukrajna jogi normáival és a nemzetközi intézmények ajánlásaival – jelentette ki Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő tegnap.

  • Marija Zaharova. Fotó: Facebook
    Marija Zaharova. Fotó: Facebook

Zaharova az orosz diplomácia álláspontját az új ukrán nyelvtörvénnyel kapcsolatban fejtette ki. Ez a jogi kezdeményezés Kijev totális elukránosítást célzó politikájának folytatását jelenti az oktatás, a kultúra, az igazságszolgáltatás, az egészségügy, a tömegtájékoztatás, de még a fogyasztói szolgáltatások területén is – mondta. Megjegyezte, hogy ezzel Ukrajna megsérti saját alkotmányának normáit, amelyek 10. cikkében szavatolja az orosz nyelv és más nemzeti kisebbségek nyelveinek szabad fejlődését, használatát és védelmét. Rámutatott, hogy a tervezet ellentétes a nemzeti kisebbségekről rendelkező ukrán törvény 6. cikkével is, amelynek értelmében az állam biztosítja számukra az anyanyelv szabad használatát a kultúra, a tájékoztatás, az oktatás, valamint a társadalmi élet egyéb területein. Hangsúlyozta, hogy Ukrajna nemzetközi intézmények, a többi között a Velencei Bizottság ajánlása ellenére durván megsérti nemzetközi kötelezettségvállalásait.
Természetesen ebben az uralkodó rendszer arra irányuló kísérletét látjuk, hogy a nyelvi kártyát egész egyszerűen a hatalom megőrzése érdekében játssza ki – fogalmazott Zaharova. Úgy tűnik, keveseket érdekel Kijevben, hogy növekszik a társadalmi feszültség és megosztottság annak következtében, hogy megsértik saját országuk állampolgár-millióinak jogait és érdekeit – tette hozzá az orosz külügyminisztérium szóvivője.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 427
szavazógép
2018-10-11: Világfigyelő - :

Betelepítéssel megszüntetni Beregszász magyar jellegét

Az ukrán államnak fel kellene vásárolnia az áttelepült kárpátaljai magyarok üresen álló otthonait kelet-ukrajnai menekültek számára, aminek köszönhetően megszűnne Beregszász magyar jellege, és nem kellene katonaságot állomásoztatni a városban – javasolta Viktor Baloga, az ukrán parlament kárpátaljai képviselője, a Jedinij Centr (JC) párt elnöke.
2018-10-12: Mi, hol, mikor? - :

Mi, hol, mikor?

Székelyföld Napok
Kovászna, Hargita és Maros Megye tanácsa közös szervezésében október 12–21. között kerül sor a Székelyföld Napokra.