Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Székely zászlóval a pápánál

2018. október 12., péntek, Magazin

Csíkszéki zarándokok több mint négyszáz fős csapata pápai audiencián vett részt szerdán délelőtt  a Vatikánban. A zarándokokat Tamás József segédpüspök vezette, elkísérte Gábor Zoltán csíkszépvízi plébános, Incze Sándor csíkszépvízi kántor, valamint Borboly Csaba, Hargita Megyei Tanácsának elnöke.

  • Könnyeket csalt a szemekbe a csodás nap Fotó: Iochom Zsolt
    Könnyeket csalt a szemekbe a csodás nap Fotó: Iochom Zsolt

A meghallgatáson Borboly Csaba ismertette a látogatás célját a Szentatyával, majd Gábor Zoltán plébánossal együtt átadták a zarándokok ajándékát, a csíki településeket Fodor István és Dezső László fotóművészek felvételein bemutató olasz, angol és magyar nyelvű fotóalbumot.
– A Szentatyával találkozni, a Szentatyát hallgatni egy életre szóló élmény, amelyre véleményem szerint közösségünk minden tagja vágyik. Én bízom benne, hogy nemsokára Erdélyben is hallhatjuk a Szentatya igéjét – osztotta meg érzéseit a megyeelnök a pápai audiencia végén.
A tizennégy egyházi kórusból álló zarándokcsoport (Balánbánya, Csíkszentdomokos, Csíkdánfalva, Csíkmadaras, Csíkcsicsó, Madéfalva, Delne, Csíkszépvíz, Szentmiklós, Borzsova, Taploca, Gyimesfelsőlok, Gyimesközéplok egyházközségek és Csíkszereda Millenniumi-templomának kórusa) énekléssel köszöntötte Ferenc pápát.
Vasárnap szentmisén vettek részt a zarándokok a falakon kívüli Szent Pál Bazilikában. A szentmise helyszíne kiválasztásakor azt tartották szem előtt, hogy Márton Áron püspök különös tisztelője volt Szent Pál apostolnak. A szentmisén imádkoztak Márton Áron szentté avatásáért, bízva az isteni kegyelem kiáradásában. Hétfőn a Magyarok Nagyasszonya búcsús szentmisén vett részt a népviseletbe öltözött zarándokcsoport a Szent Péter Bazilikában. A bazilika altemplomában található az egyetlen magyar vonatkozású kápolna, titulusának megfelelően Magyarok Nagyasszonya ünnepén, október 8-án tartanak búcsút, s a zarándokok külön felkérést kaptak a búcsús szentmise énekes szolgálatára.
A megyeháza közleménye szerint a tanácselnök kijelentette: ez egy rendkívüli alkalom minden résztvevőnek. Talán elmondhatjuk, hogy most mutatta meg magát a székely közösség a pápának, a Vatikánnak. Majd félezer székely ott volt, ahol Róma szíve dobog, feltettük Székelyföldet a térképre. Megmutattuk, hogy Székelyföld hitében és közösségi összefogásban erős, és ennek helyeslését éreztük vissza a Szentatya tekintetében. Ma itt felvonultattuk szimbólumainkat, a székely és magyar zászlót, és magyar énektől volt hangos a Szent Péter tér. Külön köszönöm Tamás József püspök úrnak, amiért elkísérte közösségünk képviseletét, Gábor Zoltán plébános úrnak és Incze Sándor kántor úrnak a szervezés koordinálását, a zarándokoknak és az őket támogató helyi önkormányzati vezetőknek, vállalkozóknak, közbirtokosságoknak – fejezte ki elismerését Borboly Csaba, aki összegezett: Székelyföld hitében és közösségi összefogásban erős.

Hozzászólások
Szavazás
Kire szavaz a május 26-i EP-választáson?


eredmények
szavazatok száma 465
szavazógép
2018-10-12: Sport - :

Görögországban játszanak a magyarok (Labdarúgás, Nemzetek Ligája)

A magyar labdarúgó-válogatott ma 21.45-től a görög nemzeti csapattal játszik Athénban a Nemzetek Ligája C-osztályának 2. csoportjában. A mérkőzést az M4 Sport élőben közvetíti.
2018-10-12: Magazin - :

Könczey Elemér karikatúráiból nyílt kiállítás Budapesten

Könczey Elemér torjai gyökerekkel rendelkező, Székelyudvarhelyen született, Kolozsváron élő grafikus, karikaturista szatirikus alkotásaiból mutat be válogatást az a kiállítás, amely szerdán nyílt meg a Nemzetstratégiai Kutatóintézet Kárpát-haza Galéria sorozatának keretében Budapesten, a Forrás Galériában. Könczey Elemér huszonnégy évvel ezelőtt kezdett el karikatúrákat rajzolni, azóta ötezer grafikája vált ismertté.