Könczey Elemér karikatúráiból nyílt kiállítás Budapesten

2018. október 12., péntek, Magazin

Könczey Elemér torjai gyökerekkel rendelkező, Székelyudvarhelyen született, Kolozsváron élő grafikus, karikaturista szatirikus alkotásaiból mutat be válogatást az a kiállítás, amely szerdán nyílt meg a Nemzetstratégiai Kutatóintézet Kárpát-haza Galéria sorozatának keretében Budapesten, a Forrás Galériában. Könczey Elemér huszonnégy évvel ezelőtt kezdett el karikatúrákat rajzolni, azóta ötezer grafikája vált ismertté.

Molnár Miklós, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet kabinetvezetője a kiállítás megnyitóján rámutatott, hogy a humor különleges műfaja a karikatúra, amely egyben metafora is. Többnyire eltúlozza, kiemeli a vonásokat, és ezzel hívja fel magára a figyelmet, ezzel tanít. Mint kiemelte, Könczey Elemér munkái görbe tükröt állítanak elénk. Az alkotó játékos könnyedséggel, tudatosan, néhány vonással, jelképpel mutatja, hogyan változik a világ és benne mi magunk. Rajzai provokálnak, kimozdítanak a megszokottból. Szatirikus, ironikus karikatúrái végtelen derűt és az élet szeretetét sugározzák.

Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára, a kiállítás fővédnöke beszédében úgy fogalmazott, hogy a karikatúra a leegyszerűsítés művészete, amely a fontosat a kevésbé jelentőstől, az érdekeset a kevésbé érdekestől választja el, és kiemel olyan témákat, amelyek könnyen vizualizálhatók és mindenki számára érthetők. Hozzátette, hogy a karikatúra műfajának állapota visszajelzést ad a nemzet állapotáról. Csak az a nemzet van jó állapotban, amelynek van jó karikatúrája – hangoztatta az államtitkár.

Stefanovits Péter képzőművész, a Magyar Művészeti Akadémia tagja a kiállítást megnyitó beszédében rámutatott: Könczey Elemér életrajzából kiderül, hogy sokoldalú művész. A humor és a rajzkészség találkozása nagy adomány, a karikaturista pedig amolyan igazmondó juhásza a társadalomnak és saját világának – tette hozzá. Könczey Elemér 1969-ben született Székelyudvarhelyen. 2001-ben szerzett diplomát a kolozsvári Ioan Andreescu Képzőművészeti Akadémia grafika szakán. Jelenleg Kolozsváron él feleségével és három gyerekével. (MTI)

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint milyen következményekkel jár a Nyugati Szövetség létrehozása?

eredmények
szavazatok száma 614
szavazógép
2018-10-12: Magazin - :

Székely zászlóval a pápánál

Csíkszéki zarándokok több mint négyszáz fős csapata pápai audiencián vett részt szerdán délelőtt  a Vatikánban. A zarándokokat Tamás József segédpüspök vezette, elkísérte Gábor Zoltán csíkszépvízi plébános, Incze Sándor csíkszépvízi kántor, valamint Borboly Csaba, Hargita Megyei Tanácsának elnöke.
2018-10-12: Magazin - :

Háromszékiek barbecue-fesztiválon

Két háromszéki csapat vesz részt ezen a hétvégén a magyarországi Tállyán zajló Kansas City Barbeque Society (KCBS) hivatalos versenyfordulóján. A tokaji borvidéken zajló II. Tállya BBQ Verseny & Fesztiválra Európa minden részéből érkező csapatok 6 kategóriában küzdenek meg. A legjobb helyezést elérő magyar csapat szabad kártyát kap a 2019-es Jack Daniel’s világbajnokságon való részvételre.