Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Könczey Elemér karikatúráiból nyílt kiállítás Budapesten

2018. október 12., péntek, Magazin

Könczey Elemér torjai gyökerekkel rendelkező, Székelyudvarhelyen született, Kolozsváron élő grafikus, karikaturista szatirikus alkotásaiból mutat be válogatást az a kiállítás, amely szerdán nyílt meg a Nemzetstratégiai Kutatóintézet Kárpát-haza Galéria sorozatának keretében Budapesten, a Forrás Galériában. Könczey Elemér huszonnégy évvel ezelőtt kezdett el karikatúrákat rajzolni, azóta ötezer grafikája vált ismertté.

Molnár Miklós, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet kabinetvezetője a kiállítás megnyitóján rámutatott, hogy a humor különleges műfaja a karikatúra, amely egyben metafora is. Többnyire eltúlozza, kiemeli a vonásokat, és ezzel hívja fel magára a figyelmet, ezzel tanít. Mint kiemelte, Könczey Elemér munkái görbe tükröt állítanak elénk. Az alkotó játékos könnyedséggel, tudatosan, néhány vonással, jelképpel mutatja, hogyan változik a világ és benne mi magunk. Rajzai provokálnak, kimozdítanak a megszokottból. Szatirikus, ironikus karikatúrái végtelen derűt és az élet szeretetét sugározzák.

Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára, a kiállítás fővédnöke beszédében úgy fogalmazott, hogy a karikatúra a leegyszerűsítés művészete, amely a fontosat a kevésbé jelentőstől, az érdekeset a kevésbé érdekestől választja el, és kiemel olyan témákat, amelyek könnyen vizualizálhatók és mindenki számára érthetők. Hozzátette, hogy a karikatúra műfajának állapota visszajelzést ad a nemzet állapotáról. Csak az a nemzet van jó állapotban, amelynek van jó karikatúrája – hangoztatta az államtitkár.

Stefanovits Péter képzőművész, a Magyar Művészeti Akadémia tagja a kiállítást megnyitó beszédében rámutatott: Könczey Elemér életrajzából kiderül, hogy sokoldalú művész. A humor és a rajzkészség találkozása nagy adomány, a karikaturista pedig amolyan igazmondó juhásza a társadalomnak és saját világának – tette hozzá. Könczey Elemér 1969-ben született Székelyudvarhelyen. 2001-ben szerzett diplomát a kolozsvári Ioan Andreescu Képzőművészeti Akadémia grafika szakán. Jelenleg Kolozsváron él feleségével és három gyerekével. (MTI)

Hozzászólások
Szavazás
Kire szavaz a május 26-i EP-választáson?


eredmények
szavazatok száma 465
szavazógép
2018-10-12: Magazin - :

Székely zászlóval a pápánál

Csíkszéki zarándokok több mint négyszáz fős csapata pápai audiencián vett részt szerdán délelőtt  a Vatikánban. A zarándokokat Tamás József segédpüspök vezette, elkísérte Gábor Zoltán csíkszépvízi plébános, Incze Sándor csíkszépvízi kántor, valamint Borboly Csaba, Hargita Megyei Tanácsának elnöke.
2018-10-12: Magazin - :

Háromszékiek barbecue-fesztiválon

Két háromszéki csapat vesz részt ezen a hétvégén a magyarországi Tállyán zajló Kansas City Barbeque Society (KCBS) hivatalos versenyfordulóján. A tokaji borvidéken zajló II. Tállya BBQ Verseny & Fesztiválra Európa minden részéből érkező csapatok 6 kategóriában küzdenek meg. A legjobb helyezést elérő magyar csapat szabad kártyát kap a 2019-es Jack Daniel’s világbajnokságon való részvételre.