Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Tiltakoznak, de felfüggesztették a sztrájkot

2018. október 12., péntek, Belföld

Románia legalább 19 megyéjében beszüntették a munkát tegnap a helyközi autóbuszjáratokat üzemeltető fuvarozók tiltakozásul az ellen a miniszteri rendelet ellen, amely 2019-től kezdődően liberalizálná a helyközi személyszállítás piacát. 14 órától azonban fel is függesztették a sztrájkot, miután a képviselőház közlekedési és infrastruktúra szakbizottsága beavatkozott a konfliktusba, és a jövő hétre berendelte a minisztert a bizottság elé.

  • Fotó: e-camion.ro
    Fotó: e-camion.ro

A sztrájk felfüggesztésekor a fuvarozók országos szövetsége (FORT) közölte, a miniszteri rendelet immár történelem, miután Sorin Bota, a szakbizottság kormánypárti alelnöke is bírálta a tárcavezetőt, amiért úgymond helytelenül értelmezi a szolgáltatások liberalizálásáról szóló uniós előírásokat. A fuvarozók szerint a piacot liberalizáló rendelet hatálybalépése káoszt okozna a közúti személyszállításban, és olyan következményekkel járna, mintha egy vonatsínen tucatnyi szerelvényt indítanának egy időben ugyanabba az irányba.

Lucian Șova közlekedési miniszter szerint az uniós irányelvek miatt szükséges rendelet a szolgáltatások minőségének javítását szolgálja, de a piacot kisajátító fuvarozók azt szeretnék, ha versenytárgyalás nélkül meghosszabbítanák közszolgáltatási szerződéseiket öt-hat évvel, arra a hatályos szabályozásban szereplő fő szempontra alapozva, hogy „régiségük” van egy-egy útvonalon. A helyközi járatok odaítélésénél most nagyon sokat nyom a latban az, hogy mennyi ideje fuvaroz egy-egy cég a kérdéses útvonalon, ezek 90 százalékán már másfél évtizede ugyanazok a cégek szállítják az utasokat, gyakorlatilag monopolhelyzetbe kerültek – indokolta a miniszter az intézkedés szükségességét.

A miniszteri rendelet megnyitná a piacot más vállalkozók előtt is, és a járatok odaítélésében az egyik legfontosabb szempont a járműpark kora és műszaki állapota lenne. A tárca adatai szerint Romániában 3618 cég rendelkezik személyszállítási engedéllyel, miközben a helyközi járatokat 325 cég buszai bonyolítják le. Szeptember utolsó hetében a közúti személyszállítási vállalkozásokat tömörítő COTAR konföderáció a közlekedési minisztérium előtt rendezett buszos tüntetéssel próbálta rávenni a minisztert rendelete visszavonására – eredménytelenül.

Hozzászólások
Szavazás
Kire szavaz a május 26-i EP-választáson?


eredmények
szavazatok száma 465
szavazógép
2018-10-12: Nyílttér - :

Csak minőséget! (Rád is szükség van)

A helyes és egészséges táplálkozás alapja a mértékletesség, az odafigyelés, a szelekció, a lelki és fizikai egyensúly megteremtése. Ki mit eszik, azzá válik, és ez nem azt jelenti, hogy ha zöldséget eszek, zöldség leszek, hanem azt, hogy nem csak kenyérrel él az ember.
2018-10-12: Belföld - :

Összetörték a hegymászó emléktábláját

Ismeretlenek levágták és összetörték azt az emléktáblát, amelyet a Békás-szorosban levő Oltár-kő tetején állítottak Erőss Zsolt hegymászó emlékére barátai 2013 júliusában azt követően, hogy a hegymászó eltűnt a Kancsendzönga 8586 méter magas csúcsának meghódítása után. A Hargita megyei hegyimentők a szikla aljában találták meg az emléktábla darabjait, és közölték: feljelentést tesznek ismeretlen tettesek ellen.