Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Összetörték a hegymászó emléktábláját

2018. október 12., péntek, Belföld

Ismeretlenek levágták és összetörték azt az emléktáblát, amelyet a Békás-szorosban levő Oltár-kő tetején állítottak Erőss Zsolt hegymászó emlékére barátai 2013 júliusában azt követően, hogy a hegymászó eltűnt a Kancsendzönga 8586 méter magas csúcsának meghódítása után. A Hargita megyei hegyimentők a szikla aljában találták meg az emléktábla darabjait, és közölték: feljelentést tesznek ismeretlen tettesek ellen.

  • Fotó: Maszol
    Fotó: Maszol

Fekete Örs, a Hargita megyei hegyimentő-szolgálat vezető­je szerint a tábla hiányát sziklamászók jelezték, akik a hétvégén jutottak fel az Oltár-kőre. Tájékoztatásuk szerint a vascsavarokat, amelyekkel az emléktáblát a sziklához rögzítették, sarokcsiszolóval (flexszel) vágták el. A hegyimentő-szolgálat vezetője hozzátette: szeptember végén jártak legutóbb a sziklaszirten, akkor még a helyén volt az tábla. Az­óta a szomszédos Neamț megye hegyicsendőr-alakulatának tagjai több tíz négyzetméteres román zászlót tűztek ki a hegycsúcsra. Fekete Örs úgy tudta, hogy a fém zászlótartó rögzítéséhez áramfejlesztőt és villamos gépeket vittek fel a szirtre. „Nem tudjuk, ki vágta le az emléktáblát, de a gyanú rájuk vetül” – jelentette ki Fekete Örs, hozzátéve: a sziklatömbre csak sziklamászó-technikával lehet feljutni, a sziklamászóknál azonban általában nem szokott flex és generátor lenni.
Marius Gămănuț, a Neamț megyei csendőrkapitányság szóvivője szerint a hegyi csendőrök a román centenárium tiszteletére állítottak fel egy nagy méretű román zászlót az Oltár-kőre szeptember 26-án. A zászló rögzítéséhez egy fémből készített zászlótartót vittek fel, amelyet csavarokkal rögzítettek egy lapos sziklára. A szóvivő kijelentette: „a műveletet elvégző csendőrök közül senki sem emlékszik arra, hogy ott bármiféle emléktáblát látott volna”. Azt is hozzátette: nem beszélt az akció valamennyi résztvevőjével, csak a parancsnokukkal, ő azonban nem tudott arról, hogy a csendőrök megrongáltak volna valamilyen emléktáblát. „Nem hiszem, hogy valaki nap mint nap ellenőrizte volna, hogy megvan-e a tábla, és megállapította volna, hogy éppen azon a napon tűnt el, amikor felszerelték a zászlót” – fogalmazott a csendőrségi szóvivő.
A zászlótűzési akciót a Neamț megyei Területi Közrendi Hatóság szervezte, amelynek elnöke, Adrian Bourceanu közölte: csak azután alakítja ki véleményét a kérdésről, hogy a csendőrség lefolytatja a belső vizsgálatát a témával kapcsolatban és megfogalmazza a következtetéseit. Megjegyezte, a zászlókitűzési akciót megelőzően csak azt vizsgálták meg, hogy hol van Hargita és Neamț megye határa.
Elekes Huba, a gyergyószentmiklósi hegyimentők vezetője elmondta, mindenképpen új emléktábla kerül az Oltár-kőre, amely remélhetőleg október 23-ára érkezik meg Magyarországról attól a baráti társaságtól, amely a korábbi táblát is készítette, és amellyel már felvették ez ügyben a kapcsolatot.
Az 1135 méter magas Oltár-kő a Békás-szoros leglátványosabb sziklaképződménye, amelynek hovatartozásáról nem tudott megállapodni Hargita és Neamț megye. A szirt csaknem függőleges sziklafalai mintegy 350 méterre emelkednek a környező völgyek, szakadékok fölé. A gyerekkorát a közeli Gyergyószentmiklóson töltő Erőss Zsolt itt szerezte első sziklamászó-tapasztalatait.

Hozzászólások
Szavazás
Kire szavaz a május 26-i EP-választáson?


eredmények
szavazatok száma 466
szavazógép
2018-10-12: Belföld - :

Tiltakoznak, de felfüggesztették a sztrájkot

Románia legalább 19 megyéjében beszüntették a munkát tegnap a helyközi autóbuszjáratokat üzemeltető fuvarozók tiltakozásul az ellen a miniszteri rendelet ellen, amely 2019-től kezdődően liberalizálná a helyközi személyszállítás piacát. 14 órától azonban fel is függesztették a sztrájkot, miután a képviselőház közlekedési és infrastruktúra szakbizottsága beavatkozott a konfliktusba, és a jövő hétre berendelte a minisztert a bizottság elé.
2018-10-12: Belföld - :

Hírsaláta

KÓBOR MEDVÉK. Fogaras központjából kellett eltávolítaniuk egy anyamedvét és bocsait a csendőröknek csütörtök hajnalban – közölte a Brassó Megyei Csendőr-főkapitányság szóvivője.