Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

V4-csúcstalálkozó Jó az Európai Unió, de tökéletesítésre szorul

2018. október 12., péntek, Világfigyelő

A négy visegrádi államfő egyetért abban, hogy az Európai Unió rendkívül jó projekt, a jövő projektje, de továbbra is szükséges dolgozni a tökéletesítésén – jelentette ki Andrej Kiska szlovák államfő tegnap a szlovákiai Csorbatón, a Magas-Tátrában, ahol megkezdődött a cseh, a lengyel, a magyar és a szlovák államfő hagyományos évi kétnapos találkozója.

  • Andrzej Duda, Áder János, Andrej Kiska és Miloš  Zeman FOTÓ: MÁTHÉ ZOLTÁN / MTI
    Andrzej Duda, Áder János, Andrej Kiska és Miloš Zeman FOTÓ: MÁTHÉ ZOLTÁN / MTI

Andrej Kiska úgy vélte: az elnököknek az Európai Unió minden problémája ellenére határozottan ki kellene állniuk a szervezet mellett. „Fontos, hogy mi, a visegrádi négyek mindig pozitív jelzéseket küldjünk az uniós projektről, s ne engedjük, hogy növekedjen azoknak a hangoknak a száma, amelyek régi és új Európáról beszélnek” – nyilatkozta Kiska az első napi tanácskozás után.
Miloš Zeman cseh köztársasági elnök a találkozó első napján méltatta a négy visegrádi ország szerepét az illegális migráció elleni küzdelemben, és síkra szállt a csoportosulás egységének fenntartása mellett. „Csak közösen tudjuk álláspontunkat az EU-ban érvényesíteni” – jelezte Zeman. A cseh államfő szerint a visegrádi országok sikere, hogy már senki sem kényszeríti ránk a migránsokat. Ismételten bírálta, hogy az Európai Unió a migránspolitikában nyomást gyakorolt a visegrádi országokra.
Zeman meghívta kollégáit Prágába. Csehország 2019 júliusában veszi át Szlovákiától a soros visegrádi elnökséget, így számos csúcstalálkozóra Csehországban kerül majd sor.
A kétnapos találkozó fő témái az Európát érintő aktuális kihívások: a migráció, az unió jövője és a bővítés kérdései. Az államfők tárgyalnak szociálpolitikai kérdésekről is, és megvitatják a technikai fejlődés, a foglalkoztatottság növelése és az életszínvonal emelésének kérdéseit. Fontos napirendi pont lesz a közép-európai régió gazdasági stabilitása is, tekintettel az Egyesült Államok folytatódó vitáira Kínával és az Európai Unióval. Általános a vélemény, hogy a viták kiéleződése kedvezőtlen hatással lehetne a visegrádiak gazdaságára is.
Áder János magyar, Andrzej Duda lengyel és Miloš  Zeman cseh köztársasági elnök Andrej Kiska szlovák államfő meghívására érkezett a megbeszélésre Szlovákiába, amely július elseje óta tölti be a V4 soros elnökségét. A négy államfő három megbeszélést folytat. Jó idő esetén a négy államfő helikopterről közösen tekinti meg a Magas-Tátra legérdekesebb részeit.

Hozzászólások
Szavazás
Kire szavaz a május 26-i EP-választáson?


eredmények
szavazatok száma 465
szavazógép
2018-10-12: Belföld - :

Toleráns a román nép

A referendum eredménye azt mutatja, hogy a román nép nem fogadja el az intoleranciát – jelentette ki tegnap a nagybányai Elie Wiesel Emlékházban tartott sajtóértekezletén Hans Klemm, az Egyesült Államok bukaresti nagykövete.
2018-10-12: Világfigyelő - :

A jog és a nyilvánosság eszközeivel (A székely elítéltek szabadon bocsátásáért )

A jog és a nyilvánosság eszközeivel igyekeznek tenni a terrorizmus vádjával elítélt Beke István és Szőcs Zoltán szabadon bocsátásáért – jelentette be Lomnici Zoltán korább legfelsőbb bírósági elnök és Bajkai István fideszes országgyűlési képviselő Magyarország kolozsvári főkonzulátusán tartott tegnapi sajtótájékoztatóján. Elmondták, másnap a csíkszeredai börtönben látogatják meg az öt-öt évre elítélt két székelyföldi férfit.