Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

A székely elítéltek szabadon bocsátásáért A jog és a nyilvánosság eszközeivel

2018. október 12., péntek, Világfigyelő

A jog és a nyilvánosság eszközeivel igyekeznek tenni a terrorizmus vádjával elítélt Beke István és Szőcs Zoltán szabadon bocsátásáért – jelentette be Lomnici Zoltán korább legfelsőbb bírósági elnök és Bajkai István fideszes országgyűlési képviselő Magyarország kolozsvári főkonzulátusán tartott tegnapi sajtótájékoztatóján. Elmondták, másnap a csíkszeredai börtönben látogatják meg az öt-öt évre elítélt két székelyföldi férfit.

Az Emberi Méltóság Tanácsa jogvédő szervezetet vezető Lomnici Zoltán úgy vélte: politikai fogolynak kell tekinteni a két székely elítéltet, hiszen az eljárási szabályokat megsértve, bizonyítékok nélkül ítélték el őket, úgy, hogy védőiknek nem adtak lehetőséget arra, hogy felkészüljenek az ítélethirdetés napján megváltoztatott vádak elleni védekezésre. Szerinte az ítélettel a román centenárium évében az erdélyi magyarságnak akart üzenni a román államhatalom. Lomnici Zoltán fontosnak tartja annak felmutatását, hogy a magyar nemzet egységes. Ha a nemzet bármely tagját sérelem éri, ezt nem hagyja szó nélkül sem az állami, sem a civil szféra. Orbán Viktor miniszterelnök tusnádfürdői beszédét idézve kijelentette, hogy a politikának és a civil szférának is van teendője ebben az ügyben.
Bajkai István elmondta: áttanulmányozta a peranyagot, amely alapján a román legfelsőbb bíróság az ítéletet hozta, és megállapította, hogy az hemzseg a hibáktól. Azért tartotta súlyosnak az ügyet, mert szerinte a peranyag az 1950-es éveket idézi, amikor mind Magyarországon, mind Romániában az osztályharc eszközének tekintették a jogot. A jogász politikus a mai Európában elfogadhatatlannak tartotta, hogy a román politika jogi köntösbe bújtatott intézkedésekkel lép fel a magyar autonómiatörekvésekkel szemben. Úgy vélte: az ítélettel az egész erdélyi magyar közösséget akarták megfélemlíteni. Bajkai István példátlannak minősítette, hogy az ügyészség a terrorvád alátámasztásának a bizonyítékaként említette, hogy a székelyföldi férfiaknál Wass Albert-regényt találtak.
Kérdésre válaszolva Bajkai István elmondta: a jogorvoslatnak romániai lehetőségei is vannak. Ezek között az ítélet rendkívüli felülvizsgálatát és a kegyelmet említette. Úgy vélte: tévedés úgy tekinteni, hogy a kegyelem kérése a vádak beismerésével lenne egyenértékű. Hozzátette, az Emberi Jogok Európai Bírósága a Romániában hozott ítéletet nem érvénytelenítheti, de megállapíthatja, hogy sérültek az eljárás során az elítéltek emberi jogai, és ezért kártérítést ítélhet meg.
Beke Istvánt, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) kézdivásárhelyi elnökét és Szőcs Zoltánt, a HVIM erdélyi szervezetének vezetőjét júliusban öt-öt éves börtönbüntetésre ítélte terrorizmusért a legfelsőbb bíróság. Azzal vádolták őket, hogy házi készítésű bombát akartak robbantani Kézdivásárhely főterén 2015. december elsején a román nemzeti ünnepre szervezett katonai parádén.

Hozzászólások
Szavazás
Kire szavaz a május 26-i EP-választáson?


eredmények
szavazatok száma 465
szavazógép
2018-10-12: Világfigyelő - :

Jó az Európai Unió, de tökéletesítésre szorul (V4-csúcstalálkozó )

A négy visegrádi államfő egyetért abban, hogy az Európai Unió rendkívül jó projekt, a jövő projektje, de továbbra is szükséges dolgozni a tökéletesítésén – jelentette ki Andrej Kiska szlovák államfő tegnap a szlovákiai Csorbatón, a Magas-Tátrában, ahol megkezdődött a cseh, a lengyel, a magyar és a szlovák államfő hagyományos évi kétnapos találkozója.
2018-10-12: Világfigyelő - :

Szijjártó Péter: Megdöbbentő mélységekbe süllyedt az ukrán politika

Megdöbbentő mélységekbe süllyedt az ukrán politika – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tegnap. Hozzátette, a kérdésről egyeztet a NATO főtitkárhelyettesével, és telefonon tájékoztatja az Egyesült Államok külügyminisztériumát.