Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Szijjártó Péter: Megdöbbentő mélységekbe süllyedt az ukrán politika

2018. október 12., péntek, Világfigyelő

Megdöbbentő mélységekbe süllyedt az ukrán politika – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tegnap. Hozzátette, a kérdésről egyeztet a NATO főtitkárhelyettesével, és telefonon tájékoztatja az Egyesült Államok külügyminisztériumát.

  • FOTÓ: MÁTHÉ ZOLTÁN / MTI
    FOTÓ: MÁTHÉ ZOLTÁN / MTI

A miniszter hangsúlyozta, hogy a kárpátaljai magyarok továbbra is mindenben számíthatnak az anyaországra. Az ukrán döntéshozók – mint fogalmazott – a legsötétebb diktatúrákat idéző javaslatokat emlegetnek, amikor ukránok betelepítésével akarják Beregszász etnikai összetételét megváltoztatni és az ott élő magyarok arányát tovább csökkenteni.
A leginkább megdöbbentőnek azt nevezte, hogy a szomszédos ország kormánya sem ezt nem ítélte el, sem az ellen nem tiltakozott, hogy az ukrán parlament honlapján közzétett petíció a kárpátaljai magyarok deportálását említi. A kijevi parlament összejátszik azokkal a szélsőségesekkel, akik nyilvánosságra hozták több száz kárpátaljai magyar adatait, hiszen a kettős állampolgárok azonosítása nyilvános adatbázisok alapján lehetetlen – fogalmazott. Szijjártó Péter közölte, hogy a kárpátaljaiakat érintő ukrán döntésekre nincs észszerű magyarázat, a helyi magyar kisebbség jogai­nak visszaszerzése érdekében a nemzetközi politika minden eszközét fel kell használni.
Hazugság, hogy az ukrán államnak nincs köze a feltételezett ukrán-magyar kettős állampolgárokat listázó honlaphoz – mondta a külügyminiszter a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában tegnap. A politikus elmondta: olyan személyes adatok kerültek fel a honlapra, amelyek nyilvános forrásokból nem érhetőek el, kizárólag titkosszolgálati, kormányzati forrásból. Ráadásul a szélsőséges honlapot működtető NGO egyik vezetője az ukrán titkosszolgálatnál dolgozott korábban – tette hozzá a miniszter, megjegyezve, hogy a honlapot üzemeltető mozgalom elindítója jelenleg is az ukrán kormány alkalmazásában áll. Szijjártó Péter szerint tehát hazugság az az állítás, hogy az ukrán államnak semmi köze nincs a honlaphoz.
Hozzátette: az ukrán államnak a kötelessége lenne garantálni saját állampolgárai biztonságát, ám ezt nyilvánvalóan nem teszi meg. A miniszter szavai szerint eddig egy lépést nem tett, hogy a honlapról lekerüljenek az Ukrajnában élő, adott esetben magyar állampolgárok adatai.
Szijjártó Péter arról is beszélt, hogy ami Ukrajnában zajlik, az gyakorlatilag egy állami támogatással, állami bátorítással végrehajtott gyűlöletkampány a magyar nemzeti közösség tagjaival szemben. Úgy vélekedett, hogy a tavaszi elnökválasztáson indulni szándékozó jelenlegi elnök, Petro Porosenko népszerűségének növelése érdekében adta jóváhagyását a gyűlöletkampányhoz.
A miniszter az M1 aktuális csatorna tegnap reggeli műsorának is vendége volt. Ott kiemelte, Ukrajna folyamatosan szembemegy a legalapvetőbb normákkal és értékekkel, megsérti a nemzetközi kötelezettségeit, de ezek ellen Magyarország minden nemzetközi fórumon fel fog lépni.

Hozzászólások
Szavazás
Kire szavaz a május 26-i EP-választáson?


eredmények
szavazatok száma 466
szavazógép
2018-10-12: Világfigyelő - :

A jog és a nyilvánosság eszközeivel (A székely elítéltek szabadon bocsátásáért )

A jog és a nyilvánosság eszközeivel igyekeznek tenni a terrorizmus vádjával elítélt Beke István és Szőcs Zoltán szabadon bocsátásáért – jelentette be Lomnici Zoltán korább legfelsőbb bírósági elnök és Bajkai István fideszes országgyűlési képviselő Magyarország kolozsvári főkonzulátusán tartott tegnapi sajtótájékoztatóján. Elmondták, másnap a csíkszeredai börtönben látogatják meg az öt-öt évre elítélt két székelyföldi férfit.
2018-10-12: Máról holnapra - Mózes László:

Sosem lesz vége?

Igazán örvendetes, hogy a független és pártatlan igazságszolgáltatás zászlóügyben példás gyorsasággal dönt. A Brassói Táblabíróság jogerős ítélete értelmében a sepsiszentgyörgyi megyeháza gyűléstermének lobogói közül négyet – két megyezászlót, illetve a székely és a magyar lobogót – el kell távolítani, a német, az izraeli és az amerikai maradhat. A jog tudorai egy május 11-én benyújtott keresetre tettek pontot csekély öt hónap leforgása alatt. Ha a volt, illetve befolyásos tisztségekben lévő politikusokat érintő eljárásokban is ily sebesen hoznának végleges ítéletet, talán egyértelműbb lenne, hogy Románia valóban a jogállamhoz közelít, ahol nincs kettős mérce, nincs koncepciós eljárás.