Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Jövőre megújul a kicsi MikóAz önkormányzat a pályázat elbírálására vár

2018. október 12., péntek, Közélet

Egy esztendeje nincs tanítás abban a Kós Károly tervezte sepsiszentgyörgyi iskolaépületben, amelyben korábban a Kós Károly Szakközépiskola működött, de az önkormányzat bízik abban, hogy az idén márciusban benyújtott pályázatukat pozitívan bírálják el a Regionális Operatív Programban, és jövő ősszel legalább részben elkészül a tervezett felújítás. A Kós Károly Szakközépiskolának a Puskás Tivadar Szakközépiskolával történő összevonásáról tavaly januárban határozott a város képviselő-testülete, a felszabaduló épületegyüttesben a felújítás után a Székely Mikó Kollégium elemi osztályai kapnak helyet.

  • A Kós Károly Szakközépiskola volt székhelye. Albert Levente felvétele
    A Kós Károly Szakközépiskola volt székhelye. Albert Levente felvétele

A több mint tíz és fél millió lej értékű beruházáshoz az előtanulmányt a Székely Mikó Kollégium tanítóival közösen állította össze a vonatkozó közbeszerzésen nyertes két helyi fiatal, a pedagógusok a szakmai elvárásokkal egészítették ki a dokumentációt – tájékoztatott Sztakics Éva, Sepsiszentgyörgy alpolgármestere. A városvezető elmondta, a tanítók alaposan utánanéztek, hogy milyen berendezési tárgyakra lesz szükségük, milyen bútorokat szeretnének az osztálytermekbe, milyen legyen az udvar, és mindenhez a szükséges három ajánlatot is megkeresték és beillesztették a javaslatukba, így a tanulmány tartalmazza mindazt, amit az épület leendő használói megfogalmaztak. A polgármesteri hivatal pályázatíró irodája elkészítette a pályázatot, a tervezésre és a kivitelezésre kiírt liciten nyert helyi vállalkozókkal megkötötték a szerződést, és március 29-én letették az iratcsomót a Regionális Operatív Program 10-es tengelyén.

Míg korábban csak az éttermet és a dísztermet adta át az önkormányzat a Székely Mikó Kollégium adminisztrálásába és használatába, a pályázatkészítés időszakában a főépület, a sportterem és a nagy bentlakásépület is átkerült az iskolához – ez pályázati feltétel volt, de az épületegyüttes tulajdonjoga továbbra is az önkormányzaté. A kicsi bentlakásépületet az iskola a sportiskolával közösen használja, ide költöztették a Mikó bentlakását a régi bank­épületből, amely jóval kényelmetlenebb és korszerűtlenebb volt a jelenleginél.

A bentlakás mellett az éttermet is már az elmúlt tanévben használták a mikós bentlakók és a napközi programos kisdiákok, valamint a Speciális Iskola tanulói, jelenleg is több százan étkeznek itt.

A felújítás után a főépületben és a nagy bentlakásépületben összesen húsz osztályteremben és három laboratóriumban tanítanak majd, a tornaterem és az udvar is megújul. Belső átalakításra nincs szükség, hisz eddig is tanteremként használták a főépület szóban forgó felületeit, de az illemhelyiségeket a korosztálynak megfelelőn kell kiképezni – mondta az alpolgármester. Mikós elemisták már korábban is tanultak a nagy bentlakásépületben, amikor helyszűke miatt szorultak ide, még mielőtt a jelenlegi székhelyet elfoglalták volna a katolikus templommal szemben lévő épületben. Ez utóbbit teljes egészében belakhatja majd a Mikes Kelemen Elméleti Líceum, és ide költöztetheti azokat az elemi osztályokat, amelyek jelenleg a Mikes-könyvtárnak is helyet adó bentlakásépületben működnek az iskolaudvar hátsó felében.

Az önkormányzat vonatkozó pályázata átment az első, adminisztratív értékelésen, a pénzügyi és technikai véleményezés ellenben még nem történt meg – közölte Sztakics Éva. A kicsi Mikó új rendeltetésének megfelelő felújítás tervezett üteme egyelőre nincs késésben, hisz a mikós elemi osztályok átköltöztetését a 2019–2020-as tanév elejére tűzték ki, de ha a pályázat elbírálása túlságosan kitolja a beruházás kivitelezésének megkezdését, félő, hogy nem tartható a határidő – közölte az alpolgármester.

Kérdésünkre, miszerint a tervezett beruházást késleltetheti-e az Erdélyi Magyar Néppárt szándéka, hogy újra kívánja alapítani a Kós Károly-iskolát – miközben a napokban a brassói ítélőtábla elutasította a néppárti keresetet, és helybenhagyta az alapfokú bíróság döntését abban a fellebbviteli perben, amelyet az EMNP indított a sepsiszentgyörgyi önkormányzat ellen a Kós Károly Szakközépiskolának a Puskás Tivadar Iskolaközpontba történő beolvasztása kapcsán –, Sztakics Éva kifejtette, a néppárt nem az épületért harcol, hisz azt nem tudná benépesíteni diákokkal, hanem a Kós Károly-iskola önállóságának viszaállításáért küzd.

Állítását alátámasztja Komán Lászlónak, a Kós Károly Szakközépiskola utolsó igazgatójának tavaly februári kijelentése, amikor a szülők és pedagógusok iskola-összevonás ellen szervezett tüntetésén lapunk érdeklődésére azt mondta: két ajánlatot tettek az önkormányzatnak, de egyiket sem fogadták el. Kérték, hogy önállóságuk megtartásával költözhessenek abba az épületbe, ahol jelenleg a Székely Mikó Kollégium és a Mikes Kelemen Elméleti Líceum elemi osztályai működnek, vagy ajánlották, hogy egy kis bővítéssel elférnének a Gyár utcai műhelyépületben, ahol a gyakorlati képzés felületei mellett tíz tanterem van, és még kettő kellene.

Tehát egyik ajánlat sem arról szólt, hogy a Kós Károly Szakközépiskola jogi önállósága megtartása mellett működhessen továbbra is a Kós Károly tervezte épületben, ami az egyre apadó tanulólétszám fényében érthető is.

Mint ismeretes, a Kós Károly-iskola osztályai már az elmúlt tanévben a Puskás Tivadar Szakközépiskola osztályaiként működtek a központi épületben és a Gyár utcai műhelyek mellett. Az EMNP az önkormányzat ellen indított per elvesztése ellenére új Kós Károly-iskola alapításában bízik, arra alapozva, hogy a néhány éve indított duális képzés egyre népszerűbb Háromszéken is, és a vonatkozó jogszabály lehetővé teszi az iskolaalapítást legkevesebb száz diákkal.

Hozzászólások
Szavazás
Kire szavaz a május 26-i EP-választáson?


eredmények
szavazatok száma 465
szavazógép
2018-10-12: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Utcajavítási pillanatkép

Ha a vártnál lassabban is, de haladnak az utcajavítások Sepsiszentgyörgyön – tudtuk meg Antal Árpád polgármestertől.
2018-10-12: Közélet - Farcádi Botond:

Magyarságunkért büntetnek (Kettős mércét alkalmaznak)

Beke István és Szőcs Zoltán azért ülnek most börtönben, mert magyarok – Kulcsár-Terza József szerint ezt támasztja alá az a táblabírósági ítélet is, amelyben kötelezik Kovászna Megye Tanácsnak elnökét, hogy az ülésteremből távolítsa el a magyar és a székely zászlót, miközben az amerikai, a német és az izraeli jelkép a helyén maradhat.