Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Kettős mércét alkalmaznakMagyarságunkért büntetnek

2018. október 12., péntek, Közélet

Beke István és Szőcs Zoltán azért ülnek most börtönben, mert magyarok – Kulcsár-Terza József szerint ezt támasztja alá az a táblabírósági ítélet is, amelyben kötelezik Kovászna Megye Tanácsnak elnökét, hogy az ülésteremből távolítsa el a magyar és a székely zászlót, miközben az amerikai, a német és az izraeli jelkép a helyén maradhat.

  • Beke István és Szőcs Zoltán. Fotó: HVIM
    Beke István és Szőcs Zoltán. Fotó: HVIM

Kulcsár-Terza József parlamenti képviselő tegnap újabb látogatást tett a csíkszeredai börtönben a terrorizmus vádjával öt-öt év szabadságvesztésre ítélt kézdivásárhelyi fiataloknál, ezt megelőzően Csíkszeredában, hazautazását követően pedig Sepsiszentgyörgyön tartott sajtótájékoztatót. Mint mondta, a fiatalok a körülményekhez képest jól vannak, erősek, mindenkit arra biztatnak, legyenek bátrak, álljanak ki a magyarság jogaiért. Szükség is van erre, hiszen a román állam nem tekint bennünket egyenrangú állampolgároknak: Bekééket is azért büntették, mert magyarok, de ugyanezt támasztja alá az is, hogy a Brassói Táblabíróság csak a román és a székely zászlót találta törvénytelennek, az amerikait, az izraelit és a németet nem – világított rá a kettős mércére Kulcsár-Terza József.

A politikus felidézte: az öt zászlót ő egyként, egy zászlótartóra felállítva adományozta Kovászna Megye Tanácsának 2016 őszén az Egyesült Államok iránti tisztelet, a Romániában egykor 800 ezres, ma harmincezer fős német közösség iránti megbecsülés jeleként, a kommunista hatalom által eladott 150 ezer romániai zsidó emlékére, a magyarság Székelyföldön való megmaradásának reményében. Agyrém, elfogadhatatlan, hogy csak a magyar és a székely zászlót kelljen eltávolítani – fakadt ki az MPP-s politikus, aki nemzetközi porondra kívánja vinni az ügyet, és reméli, hogy a magyar állam is számonkéri Romániától a döntést. Amiként Bekéék bezárása is a magyar közösség ellen irányult, úgy a táblabírósági ítélet is, ezért fontos, hogy minél többen legyünk november 18-án Sepsiszentgyörgyön a Székely Nemzeti Tanács által kezdeményezett nagygyűlésen, és erős üzenetet küldjünk Bukarestbe, egyértelmű ugyanis, hogy gondjainkra az egyetlen megoldás az autonómia.

A Háromszék kérdésére Kulcsár-Terza József azt is elmondta: egyelőre még nem kapott választ sem az igaz­ságügyi minisztertől, sem a legfelsőbb bíróság elnökétől azokra a levelekre, amelyeket szeptemberben küldött, és amelyekben sürgette a Bekééket sújtó bírósági ítélet indoklásának közzétételét. Jóllehet a törvény szerint az indoklást az ítélethirdetés után legkésőbb 30 nappal kell közzétenni, ez máig nem történt meg, pedig lassan száz nap telt el bezárásuk óta. Indoklás hiányában pedig egyelőre nem tudnak a strasbourgi emberi jogi bírósághoz fordulni a kézdivásárhelyi fiatalok – világított rá Kulcsár-Terza József. Mint mondta, parlamenti képviselőként küldött kérdésére a miniszternek tizenöt napon belül kell válaszolnia, levelét szeptember 26-án iktatták, így nagyon reméli, hogy hétfőig megérkezik a tájékoztatás.

Hozzászólások
Szavazás
Kire szavaz a május 26-i EP-választáson?


eredmények
szavazatok száma 465
szavazógép
2018-10-12: Közélet - Fekete Réka:

Az önkormányzat a pályázat elbírálására vár (Jövőre megújul a kicsi Mikó)

Egy esztendeje nincs tanítás abban a Kós Károly tervezte sepsiszentgyörgyi iskolaépületben, amelyben korábban a Kós Károly Szakközépiskola működött, de az önkormányzat bízik abban, hogy az idén márciusban benyújtott pályázatukat pozitívan bírálják el a Regionális Operatív Programban, és jövő ősszel legalább részben elkészül a tervezett felújítás. A Kós Károly Szakközépiskolának a Puskás Tivadar Szakközépiskolával történő összevonásáról tavaly januárban határozott a város képviselő-testülete, a felszabaduló épületegyüttesben a felújítás után a Székely Mikó Kollégium elemi osztályai kapnak helyet.
2018-10-12: Jegyzet - Kuti János:

Még egy népszavazást? (Kármentő)

Hogy a népakarat népszavazás által megnyilvánulhasson, 40 millió eurót kidobtunk az ablakon. Ha netán valaki ezen sopánkodik, az a válasz rá, hogy: hja, kérem, a demokrácia nem olcsó mulatság! Ez a mostani referendum nem volt érvényes, de nem kell búsulni, mert mint a kormánypárt egyik illusztris képviselőnője is megmondta: meg lehet ismételni.