Külföldi tőkeberuházások

2018. október 17., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

Az első nyolc hónapban 3,11 százalékkal, 2,863 milliárd euróra csökkentek a külföldi közvetlen tőkeberuházások a tavalyi év azonos időszakához mérten – közölte a Román Nemzeti Bank.

Tavaly ugyanebben az időszakban 2,955 milliárd euró volt ez a mutató. Augusztusban 549 millió euró áramlott a hazai gazdaságba. A cégbíróság adatai szerint az idei első nyolc hónapban 5,14 százalékkal kevesebb, 3748 külföldi tőkéjű új vállalatot alapítottak. A jegybank szintén hét elején tette közzé, hogy a folyó fizetési mérleg hiánya 37,8 százalékkal, 5,83 milliárd euróra nőtt. A tavalyi év azonos időszakához mérten ez 1,599 milliárd eurós növekedést jelent, 2017 első nyolc hónapjában 4,231 milliárd euró volt a deficit. Tavaly egész évben 1,5 százalékkal, 4,586 milliárd euróra nőtt a külföldi közvetlen tőkeberuházások értéke, a folyó fizetési mérleg hiánya 85 százalékkal, 6,464 milliárd euróra emelkedett.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 725
szavazógép
2018-10-17: Pénz, piac, vállalkozás - :

Csökkent a bankközi hitelkamatláb

Egy bázisponttal csökkent, évi 3,17 százalékra mérséklődött tegnap a lejalapú hitelek törlesztőrészletét befolyásoló három hónapos bankközi hitelkamatláb (ROBOR) – közölte a Román Nemzeti Bank.
2018-10-17: Mi, hol, mikor? - :

Mi, hol, mikor

Székelyföld Napok
Kovászna, Hargita és Maros megye tanácsa szervezésében október 21-ig tart a Székelyföld Napok programsorozata. Háromszéki programok:
KÖNYVBEMUTATÓK. Kinda István néprajzkutató, a Székely Nemzeti Múzeum főmuzeológusa Hagyományos népi mesterségek Háromszéken és Erdővidéken című könyvét ma 19 órától Kézdiszentkereszten a kultúrotthonban és csütörtökön 18 órától a vargyasi unitárius egyházközség gyűléstermében mutatják be.
KAPTÁR DOKUMENTUMFILM-SZEMLE. Sepsiszentgyörgyön a Művész moziban ma 16 órától Székely lóra, székely, A Nagy-Küküllő útja; csütörtökön 16 órától Angela, Sântilia voineştenilor din Valea Zânelor, Az év lagzija. * A székelyföldi dokumentumfilm-szemle további állomásai: ma 17 órától Aldobolyban a művelődési házban Az év lagzija; ma 18 órától Kézdivásárhelyen a Vigadó Művelődési Házban Székely lóra, székely, Elaludtam a bajuszomat, Hova mentem férjhez?, csütörtökön 18 órától Tamási Áronra emlékezve – A jelen, Tamási Áronra emlékezve – A múlt, Tamási Áronra emlékezve – Aki utoljára látta Őt; ma 19 órától Árkoson az Unitárius Közösségi Házban Hova mentem férjhez?, Az év lagzija.
ELŐADÁS. Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke A Szent Anna-tó tér/képi megjelenítése 1914-ig címmel tart előadást ma 18 órától Csernátonban a Sylvester Lajos Községi Könyvtárban és csütörtökön 18 órától Esztelneken a községháza dísztermében.
BÁBSZÍNHÁZ. A sepsiszentgyörgyi Cimborák Bábszínház A három kismalac című vásári bábjátékot ma 11 órától a berecki kultúrotthonban játssza.
KISTIGRIS – ZENÉS MESEJÁTÉK. A Csíki Kamarazenekar, a Georgius Kamarazenekar és a Bon-bon Matiné produkcióját a budapesti Balogh Sándor karmester irányítja ma 10 és 12 órától Sepsiszentgyörgyön a Tamási Áron Színházban. A kisgyermekeknek szóló mesés zenejáték előadói a szerzők: Balogh Sándor vezényel, Lukácsházi Győző mesél.
NÉPTÁNC. Aldobolyban ma 19 órától a művelődési házban a kézdiszentkereszti Tisztás Néptáncegyüttes előadása. * Bálványoson csütörtökön 19 órától a Bálványos Resortban a Százlábú Néptáncegyüttes folklórműsora látható.
Részletek a www.szekelyfoldnapok.ro honlapon.