Ablak a versre

2018. október 18., csütörtök, Közélet

Tanítja és írja a verset – nem ritka társítás. Ám hogy úgy írjon verset, hogy megszerettesse a diákokkal a lírát – az már fölöttébb ritka dolog. Mindenekelőtt adottság szükséges hozzá.

  • Albert Levente felvétele
    Albert Levente felvétele

És – bár ez egyértelműen nem derült ki a kedd esti, Bod Péter Megyei Könyvtár-beli könyvbemutatón, de ott bujkált a szavak mögött – elhivatottság. Czilli Aranka (fotó) rendelkezik mindezekkel a tulajdonságokkal. Tanár és költő (a sorrend esetleges), de verset nem feltétlen azért ír, hogy önmaga által tanítson. Bár az is előfordult. A Szeptember végént diákjai jobban szeretik és értik, mióta Január elején címmel átiratot készített belőle. Azért igazából a belső kényszer szüli verseit. Ha épp van ihlete hozzá (csak határidőre ne kelljen írni!). Olyankor emészti magát és kínozza környezetét, míg fejben elkészül a vers. Aztán már csak le kell írni. Az alkotás folyamata minden költőben másként zajlik. Őbenne valahogy így. Ki kell nyitnia belső ablakát. Amúgy „ablakot” sokat tart nyitva. Többek közt a tanításban is arra törekszik, hogy diákjai rejtett ablakait sorra kinyitogassa. A versre, talán kicsit a világra.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint mikor bontják le az úzvölgyi katonatemetőben felállított betonkereszteket?eredmények
szavazatok száma 423
szavazógép
2018-10-18: Közélet - Fekete Réka:

Védett lakásokra gyűjtenek (Sikeres jótékonysági est)

Több mint háromezer euró gyűlt össze a Diakónia Keresztyén Alapítvány és az Írisz Ház által a zabolai Mikes-kastélyban tartott múlt heti jótékonysági esten, amelynek bevételét értelmi fogyatékkal élő fiatalok számára létesítendő védett lakások építésére fordítják. Meghívott előadóként fellépett a sérültekből álló hollandiai All Star zenekar, az anyagi nyereség a helyi támogatók által adományként biztosított vacsora befizetéseiből és a képzőművészeti aukció felajánlásaiból származik.
2018-10-18: Közélet - :

Korhatárcsökkentést kérnek

Öt évvel csökkenteni kellene a mentőszolgálatok, a sürgősség, valamint az intenzív terápia dolgozói esetében a nyugdíjkorhatárt, és ezeket a rendelkezéseket a készülő új kerettörvénybe is bele kellene foglalni, ezért a Sanitas szakszervezet a munkaügyi miniszterhez fordult – jelentette be kedden Vasile Neagovici, az érdekvédelmi tömörülés háromszéki elnöke.