Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

SepsiszentgyörgyBefektetés a jövőbe

2018. október 19., péntek, Közélet

A parkolódíjakból származó tavalyi bevétel – 800 ezer lej – felével támogatja az oktatási intézményeket Sepsiszentgyörgy önkormányzata, így az idén megpályázható összeg kétszer magasabb, mint a 2014–2017-es időszakban iskolák, óvodák számára elkülönített keret. Az adatokat vázoló Antal Árpád polgármester tegnapi sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: az ingatlanbefektetésekkel megfelelő körülményeket igyekeznek teremteni, a különféle programok és ösztöndíjak révén pedig a tanulást ösztönzik, és igyekeznek egyensúlyt kialakítani a digitális oktatáshoz való hozzáférés és a sportolási lehetőségek biztosítása által.

  • Fotó: Albert Levente
    Fotó: Albert Levente

Ezúttal a felújítás alatt álló Mikes Kelemen Elméleti Líceumban találkozott a sajtó képviselőjével a város vezetősége, Antal Árpád és Sztakics Éva alpolgármester önkormányzati mandátumuk egyik prioritásáról, az oktatás támogatásáról számoltak be. Mint elhangzott, négy éve indult el a digitális oktatás társfinanszírozására irányuló programjuk, 2014–2017 között közel 170 ezer lejjel társult az önkormányzat az iskolák hasonló beruházásaihoz.

Tavaly a parkolási díjak meghatározásakor döntöttek arról, hogy az ebből származó jövedelem 50 százalékát szintén e célra tartják fenn, így idén 400 ezer lejre pályázhattak az oktatási intézmények, a keretösszegből eddig 322 ezer lejt hívtak le. Az előző évben egyébként 16, idén pedig 14 intézmény pályázott különféle digitális eszközök beszerzésére – mutatott rá a városvezető. Ennek kapcsán Már István, a Mikes Kelemen Líceum igazgatója elmondta, iskolájuk felszereltségét 40 interaktív tábla gazdagítja, amelyek beszerzéséhez az önkormányzat is hozzájárult.

Az oktatási intézményeket az előző időszakban más eszközökkel, felszerelésekkel is támogatták: az óvodák számára 750 ágyat, az iskoláknak pedig 6400 széket és 3200 padot vásároltak, és felújították a mosdókat is. Egy másik program révén a Nicolae Colan-, a Mikes Kelemen-, a Plugor Sándor- és a Puskás Tivadar-iskola sportpályáját korszerűsítették – sorolta Antal Árpád.

Egyre nagyobb az igény Sepsiszentgyörgyön a bölcsődékre is. A Napsugár illetve az Árvácska óvodában kialakított csoportokat összesen kétszáz, 1 és 3 év közötti kisgyermek látogatja, az önkormányzat  ebben az évben 1,2 millió lejt fordít a fenntartásukra – mutatott rá Sztakics Éva, hozzáfűzve: a város így kívánja támogatni a munkába visszatérő édesanyákat. Az összeg kapcsán Antal Árpád megjegyezte, ebből kivitelezhető lenne egy közepes utca felújítása, ezért remélik, hogy mielőbb elfogadják az erre vonatkozó RMDSZ-kezdeményezést, és jövőben immár állami finanszírozásúak lesznek a bölcsődei csoportok.

Szó esett az Iskola az iskola után programról is, amelyet a város évente hozzávetőleg 221 ezer lejjel támogat. Mint Sztakics Éva elmondta, a LAM Alapítvánnyal kezdték, majd a Diakónia Keresztyén Alapítvánnyal folytatták a délutáni tevékenységeket, ezekbe pillanatnyilag 195 diák kapcso­lódott be, akiknek meleg ebédet, élelmiszercsomagot biztosítanak, a tanulás mellett pedig különféle játékos foglalkozásokban vehetnek részt. Mint elhangzott, idéntől a szülőknek is hozzá kell járulniuk a költségekhez, a havonta befizetendő összeg 35 lej.

Antal Árpád kifejtette, szeretnék elérni, hogy a tanulás mellett a gyermekek mozogásigényét is kielégítsék, ezért teremtették meg a sportolás sokrétű feltételeit, ugyanakkor fontosnak tartja, hogy odafigyeljenek a gyermekek egészséges étkezésére is. Cél az is, hogy a tanárok ne csak tárgyi tudást adjanak át, hanem igyekezzenek a diákságot minél inkább bekapcsolni a város életébe – szögezte le. A kommunikáció fontosságát hangsúlyozva Sztakics Éva kifejtette, elengedhetetlen, hogy a pedagógusok a jó példákat tudatosítsák a diákokban: miért jó itthon, ebben a városban, ebben az országban élni és tanulni. Úgy vélte, fontos a tapasztalatszerzés, és erre számtalan lehetőséget biztosítanak a különféle programok, ám a közösségi élmény legalább annyira meghatározó boldogságérzetünkben, mint az anyagi jólét – összegzett.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 299
szavazógép
2018-10-19: Világfigyelő - :

Agymosással nevelik át az ujgurokat (Kína)

Átnevelőtáborokba küldik Kínában a muszlim ujgurokat, ahol igyekeznek agymosással lazítani a valláshoz fűződő kapcsolatukat. Az ENSZ jelentése szerint egymillió ujgurt tartanak fogva a hatóságok jog nélküli zónákban, nagy kiterjedésű internálótáborokban a nyugat-kínai Hszincsiang tartományban.
2018-10-19: Közélet - Hecser László:

A kórház korszerűsítésére pályáznak (Barót)

Tegnap délután rendkívüli tanácskozásra ült össze a baróti képviselő-testület: két, a kórházat érintő határozattervezetet vitattak meg. Bevételeztek 478 ezer lejt, ami az év hátralevő időszakában fedezi az alkalmazottak fizetését, illetve elfogadták az intézmény járóbeteg-ellátásának korszerűsítését célzó pályázat gazdasági és műszaki mutatóit.