A zene mindenkiéTehetséggondozás fogyatékkal élők körében

2018. október 22., hétfő, Életmód

Minden szervezetben, ahol fogyatékkal élőkkel foglalkoznak, ott a zene, a tánc, a képzőművészet mint terápiaszintű foglalkozás, de amikor terápiát végzünk, kimondottan arra figyelünk, hogy a művészet milyen hatással van az érintett sérült emberre, és nem a tehetséget nézzük – véli Makkai Péter, a sepsiszentgyörgyi Írisz Ház vezetője. A több mint másfél évtizede fogyatékkal élő fiatalokkal foglalkozó református lelkész nemrég holland mintára alapítványt hozott létre hollandiai és hazai partnerekkel, amelynek célja zeneileg tehetséges fiatalok felkutatása és gondozása, mentorálása, fellépéseik megszervezése.

  • A hollandiai All Star együttes Sepsiszentgyörgyön koncertezett. Fotó: Albert Levente
    A hollandiai All Star együttes Sepsiszentgyörgyön koncertezett. Fotó: Albert Levente

A Diakónia már próbálkozott tehetségfelmutató rendezvények szervezésével, az Outsider Music Festen és a képzőművészeti seregszemléken már kiderült, hogy van létjogosultsága az ilyen bemutatkozásoknak, de ennél is tovább szeretnének lépni, azt bizonyítani, hogy vannak egyéni tehetségek és zenekarban összeálló hangszeresek, akiknek nem sajnálatból tapsol a közönség, mert ők  fogyatékkal élők, hanem a zenéjük minőségéért. Azt kívánják megmutatni, hogy amit tehetség hoz létre, az érték – mondta Makkai Péter.

A holland United by Music Alapítvánnyal és a minőségi zenét a fogyatékkal élők körében népszerűsítő mozgalommal négy évvel ezelőtt ismerkedett meg a Diakónia, és már tavaly arról egyeztettek, hogyan lehetne Erdélyben is kiterjeszteni a tehetségkutató programot. Makkai Péter szerint nem az a fontos, hogy tömegeket toborozzanak a tehetségkutatóba, elég, ha néhány tehetséget megtalálnak, akiket fel tudnak készíteni különböző fellépésekre, ha pedig tehetséges hangszeresekre bukkannak, akik más-más településeken élnek, meg tudnák teremteni a lehetőséget, hogy össze­álljon egy együttes, a közös próbákra az Írisz Házban lenne lehetőség. El szeretnék érni, hogy a fogyatékkal élő zenészeket, énekeseket ne azért hívják meg egy cégbulira, különböző ünnepségekre, mert segíteni szeretnének néhány sérült fiatalnak, hogy fellépést biztosítsanak számukra, hanem kimondottan a zenéjükért válasszák őket – hangsúlyozta Makkai Péter. A hollandiai partnerről elmondta, hogy harminc tehetséges fiatallal foglalkoznak, és megszerveztek három együttest, amelyek rendszeresen fellépnek vállalkozói rendezvényeken, konferenciákon, és idén ők nyitották meg a söuli speciális olimpiát.  

A fogyatékkal élőkből álló egyik holland zenekar, az All Star múlt hé­ten bemutatkozott Sepsiszentgyörgyön is, ahol a vendéglátók azt tapasztalták, a zenekar tagjai éppen olyan elesettek, kiszolgáltatottak, mint az Írisz Ház  foglalkoztatottjainak többsége, de amint zenélni kezdenek, teljesen megváltoznak, áthatja őket az a hangulat, amire csak a zene képes – mondta Makkai Péter.
 

Indul a tehetségkutató

A szervezés megkezdődött, a jelentkezőket már várják, az előválogatókat decemberben tartják Sepsiszentgyörgyön, Csíkszeredában és Marosvásárhelyen, a zenei műfaj szabadon választható. A szakmai zsűrit zenészek, énekesek, zenepedagógusok alkotják, irányítója Luiza Zan közismert hazai énekes, az United by Music romániai alapítványának tiszteletbeli elnöke. Makkai Péter elmondta, tisztában vannak azzal, hogy a fogyatékkal élők akkor sem jelentkeznek, ha tudatában vannak tehetségüknek, ezért kérik a szülőket, rokonokat, mindazokat, akik ismerik hozzátartozójuk vagy a környezetükben élő fiatalok közül valakinek a zenei tehetségét, hogy jelöljék, nevezzék be a tehetségkutatóra, hogy esélye legyen az illetőnek a meghallgatásra. Feltétel, hogy 18 éven felüli legyen, és megállapították nála a fogyatékosság valamely típusát  a 2006/448-as törvény szerint.

A döntőt 2019 februárjában szervezik meg Sepsiszentgyörgyön, az első három helyezett háromnapos hollandiai kirándulást nyer, és lehetőséget, hogy nagyközönség előtt is fellépjen. Akiket a zsűri beválaszt a programba, segítik zenei karrierjük kibontakozásában, mentorokat kapnak, és szakmai oktatásban részesítik őket. (Bővebb tájékoztatás a www.united-by-music-ro honlapon.)

Hozzászólások
Szavazás
Tavalyhoz képest Ön szerint idén miként alakul a jövedelmi helyzete?
eredmények
szavazatok száma 883
szavazógép
2018-10-22: Életmód - Fekete Réka:

Mankó az életmódváltáshoz (Testszerviz)

Ahogy a járműveknek szükségük van időnként a szervizelésre, úgy testünk is igényli, hogy karbantartsuk, és azt adjuk meg neki, ami számára a legjobb – véli Kovács-Vajda Júlia. A főállásban logopédus és gyógypedagógus sepsiszentgyörgyi szakember saját magán tapasztalta meg, hogy kezdődő egészségügyi problémái miatt oda kell figyelnie szervezetére, életmódjára, és váltania kell. Megismerkedett a testszerviz-technológiával, és vallja, ez a program eredményes segítséget nyújt az életmódváltásban, az egészséges táplálkozásban, stresszkezelésben, a fogyás pedig csak ráadás mindezekre, és annak köszönhető, hogy azt fogyasztunk, ami szervezetünknek jó. Kovács-Vajda Júlia jelenleg egyike az erdélyi testszerviz-specialistáknak, aki a szükséges tanulmányok elvégzése után most már segítségére lehet azoknak, akik váltani szeretnének.
2018-10-22: Sport - Miska Brigitta:

Először játszott döntetlent az idényben a Kézdivásárhelyi SE (Labdarúgás, III. liga)

Osztozkodott a pontokon a Kézdivásárhelyi SE és a vendég Metalul Buzău, miután szombaton döntetlent játszottak a Sinkovits Stadionban a harmadosztályú labdarúgó-bajnokság 9. fordulójában. A kék-fehérek az első félidőben szereztek vezetést, azonban a szünet után egyenlített a vendégcsapat, így egy ponttal távozhatott Kézdivásárhelyről.