Természetgyógyászati előadásGyógyuljunk a víz erejével

2018. október 24., szerda, Magazin

A székelyudvarhelyi Péter Mária Imelda ferences nővér a Kneipp-terápiáról tartott telt házas előadást Sepsiszentgyörgyön a Bod Péter Megyei Könyvtárban pénteken este. A vendéget Bálint Beáta, a Magyar Erdélyért Egyesület tagja mutatta be. Kiemelte: a rendezvényt szervező egyesület amellett, hogy erősíti a nemzeti öntudatot különböző rendezvényeivel, fontosnak tartja odafigyelni a székely ember egészségére. Életünkben létfontosságú a víz, amit megiszunk, főzésre, tisztálkodásra használjuk, de nem csak ebben rejlik ereje és jelentősége.

Az embernek nemcsak könyörögnie kell a Teremtőjéhez, hanem saját eszét is kell használnia, hogy sokáig egészséges maradjon. A testre és lélekre egyaránt figyelni kell. Mivel a test a léleknek a lakóháza, időnként felújítani, karbantartani kell. Sebastian Kneipp egy XIX. században élt bajor katolikus pap, aki miután fiatalon, 28 évesen tuberkulózisban megbetegedett, a kezébe került egy könyv, Hahn: A hideg víz gyógyerejéről. Ekkor határozza el, hogy rendszeresen megmártózik a jeges Dunában. Majd rövid idő alatt azt tapasztalta, hogy nemcsak testileg gyógyult meg, hanem lelkileg is. Frissebb és összeszedettebb lett. Folytatta a papi szemináriumot, és paptársai gyógyulásához is hozzájárult. A kezdeti vízterápiát kiegészíti táplálkozás- és életmód-tanácsadással. Miután sikeresen gyógyít kolerában szenvedőket, Wörishofenben intézetet alapít, amely a mai napig működik. Németországban ma az elismert medicina része a Kneipp-módszer.

A Kneipp-terápia lényege, hogy nem a betegség tüneteit kell kezelni, hanem az egész embert kell figyelembe venni. Ezért a terápiáját öt alappillérre helyezi. Ezek a rendterápia, a táplálkozás, a mozgás, a gyógynövények használata és a vízterápia. A rendterápia lényege, hogy a rendezett életmód a testünkre, a lelkünkre, a körülöttünk élőkre és végső soron az egész Földre való odafigyelést jelenti. A mértékletességben rend van, minden túlzás megbetegít. Az egyensúly megtalálása nagyon fontos. Az ember igazán akkor van a helyén, ha azt csinálhatja, ami a hobbija, mert akkor feltöltődik. A táplálkozásnál fontos, hogy együnk mértékkel, tartsuk be a fő étkezéseket. Ne telítődve álljunk fel az asztaltól. Itt lép be a képbe az önuralom és az önnevelés. A vizet kortyolgatva kell inni, így jobban kifejti hatását. Fel kell ismerni, hogy nagyon eltávolodtunk a természettől ebben a rohanó világban. A friss levegő és a napsütés fontos egészségünk megőrzése szempontjából. Az Isten adta gyógynövényeket meg kell ismernünk.

A vízterápia lényegét a víz hőmérséklete adja. Minél hidegebb, annál hatásosabb, de annál rövidebb időre szabad alkalmazni.

Általa tudunk hatni a vérkeringésre, és általa gyógyulunk. A hideg vizes kezelés ellenőrzött stressz-ingert jelent. A meleg víz viszont ellazít. Ezt mindannyian tapasztaltuk már meleg vizes kádban ülve. A vízterápia fajtái: a borogatások, a fürdők, a gőzölések, a lemosások, a leöntések. A rendszeresség itt is elengedhetetlen. A borogatás jó, ha fáj a torkunk. A gőzölés izzadást indít be, és ezáltal a szervezet mérlegtelenedik. Egyik ismert gőzölés a szaunázás, amely például a finneknél nemzeti szokás. A hideg fürdő nagyon jó a szívműködésre, és stabilizálja a vérnyomást. A hideg lábfürdő immunerősítő hatású, és migrénes fejfájásra is jó. A leöntésnél fokozatosan hozzá kell szoktatnunk szervezetünket a hideg vízhez, de ne álljunk vízben. A leöntés iránya mindig a végtagoktól a szív felé legyen. Ez a módszer hatásos lehet gyakori vizelés, visszér, nátha kezelésében. A lemosást is lentről felfelé haladva kell végezni. Álmatlanság esetén a felsőtest lemosása nyugtató hatású. A meleg zuhanyozást mindig hideg vízzel kellene befejezni.

Vannak immunerősítő mezítlábas kúrák is, ilyenek a harmatos fűben járás, a vízben járás vagy a hótaposás, amelyek gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatásúak. Ahogy Kneipp írja: „Tégy valami jót a testeddel, hogy a lelkednek legyen kedve lakni benne.”

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint mikor bontják le az úzvölgyi katonatemetőben felállított betonkereszteket?eredmények
szavazatok száma 423
szavazógép
2018-10-24: Sport - :

Bajnoki címért harcolnának a Hondával (Forma–1)

A Red Bull 2019-ben már a Honda erőforrását használja, és az osztrák csapat tanácsadója, Helmut Marko úgy véli, Max Ver­stappen és Pierre Gasly akár a világbajnoki címért is harcolhat. Szemben az idény végén a Renault-hoz távozó Daniel Ricciardóval, aki további két évig lesz kénytelen az Amerikai Nagydíjon a kiesését okozó francia motorral versenyezni, amely már most rosszabb, mint a japán hajtáslánc.
2018-10-24: Magazin - :

Az Örök tél lett Európa legjobb tévéfilmje

Szász Attila Örök tél című alkotása nyerte a legjobb európai tévéfilmnek járó díjat a Prix Europa filmes és tévés seregszemlén Berlinben. Mint Köbli Norbert forgatókönyvíró Facebook-oldalán fogalmazott, az Örök tél ZDF-es, BBC-s, RAI-os filmek között lett a legjobb. Az alkotók nevében Gera Marina, a film főszereplője vette át a díjat pénteken.