Hajrá, srácok!

2018. október 24., szerda, Máról holnapra
Farcádi Botond

Székely Mikó Kollégium – 2018. október 23-án ez lett a mi lázadásunk jelszava: tegnap ugyanis a Sepsiszentgyörgy neves iskolája előtt sétálók arra lehettek figyelmesek, hogy az épület ablakaiba elhelyezett betűkből rakták ki a tanintézmény nevét.

Mely iskola az elmúlt napokban több okból is a figyelem kereszttüzébe került: a legfelsőbb bíróságon múlt héten zajlott az ingatlan visszaszolgáltatásáért indított per utolsó tárgyalása, de ugyancsak a múlt hét végén, szolgálatos feljelentők által kezdeményezett pert záró bírósági végzés kényszere miatt kellett eltávolítani az épület főbejáratát díszítő magyar feliratot. Ezen események tükrében több egyszerű tiltakozó üzenetnél az iskola ablakaiban éppen tegnap, október 23-án kirakott felirat: a megalázásokat, jogfosztásokat elutasító, a szabadság iránti vágyat kifejező gesztus ez, mely ily módon az 1956-os forradalom szellemiségét idézi, a pesti srácok lázadására emlékeztetve.

Manapság pedig oly nagy szükségünk van az ilyen megnyilvánulásokra, mint a levegőre. Mert szinte nem telik el nap úgy, hogy valamilyen pofont ne kapna a román államhatalom részéről közösségünk. Jóformán még meg sem emésztettük a már említett történéseket, máris itt vannak az újabb hírek: a szolgálatos feljelentő a megyei önkormányzat háromnyelvű fejlécében talált kivetni valót, s részben igazat is adott neki a román igazságszolgáltatás, tegnap pedig a római katolikus egyház újabb restitúciós kérelmét utasította el a bíróság. Ezúttal a gyulafehérvári egykori Gróf Majláth Gusztáv Károly Római Katolikus Gimnázium épületének visszaszolgáltatására mondtak nemet a bírák, újfent megerősítve, amit már jó ideje sejtünk: román államhatalmi érdekké vált a magyar történelmi egyházak és közösségünk egésze számára oly fontos restitúciós folyamat leállítása. Az egymást érő elutasító ítéletek minduntalan azt sulykolnák belénk: vegyük végre tudomásul, a jogtalanul elorzott vagyon végleg a román állam tulajdonában marad, tegyünk le arról, hogy valaha is visszaadják.

És azért is volt oly jóleső érzés tegnap Sepsiszentgyörgy főterén sétálva a Mikó ablakaira feltekinteni, mert a kezdeményezés a diákokat dicséri. Derűlátásra adhat okot, hogy lám, a sepsiszentgyörgyi, háromszéki fiatalok érdeklődnek közügyeink iránt, reagálnak a körülöttünk zajló történésekre, és képesek kiállni igaz ügyekért, tudnak nemet mondani, tiltakozni, lázadni, ha kell.

Mindezekért aligha túlzás azt állítani, hogy a mikós diákok tegnapi üzenete volt az utóbbi évek legszebb forradalmi megemlékezése, napjaink legerősebb lázadása és jövőnkre nézve legbiztatóbb megnyilvánulása. Hajrá, srácok!

Hozzászólások
Szavazás
Készül-e ön nyaralni idén?eredmények
szavazatok száma 692
szavazógép
2018-10-24: Belföld - :

A gyulafehérvári iskolát sem adják vissza (Pert vesztett a katolikus egyház)

Első fokon elutasította az egykori Gróf Majláth Gusztáv Károly Római Katolikus Gimnázium épületének visszaszolgáltatását a Gyulafehérvári Táblabíróság. A gyulafehérvári várban álló iskola jelenleg az 1918. December Elseje Tudományegyetem főépületéül szolgál; a római katolikus egyház gyulafehérvári érseksége azután indított pert az ingatlanért, miután az országos restitúciós bizottság tavaly novemberben elutasította a visszaszolgáltatását.
2018-10-24: Világfigyelő - :

Birodalom helyett nemzetek Európáját (1956-os megemlékezés )

Akik az Európai Unióból európai birodalmat akarnak gyúrni, mind bevándorláspártiak, Európa a nemzetek hazája – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök tegnap, az 1956-os forradalom és szabadságharc emléknapján Budapesten a Terror Háza Múzeum előtt szervezett központi rendezvényen.