Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Őrtüzek HáromszékenBukarestig világítson a láng!

2018. október 29., hétfő, Közélet

Egy nagy cél létezik, a szabadság megélése egyénileg és közösségben, és a székelység számára ez az autonómia révén lehetséges – üzenték tegnap Sepsiszentgyörgy határában, a Pacé-dombon fellobbant őrtűz fényében a Székely Nemzeti Tanács képviselői a több mint háromszáz, székely és magyar zászlókkal felvonulónak, gyereknek, fiatalnak és idősnek, akik az önrendelkezésbe vetett hitükről téve tanúságot állták körbe a nap utolsó sugarainál már fellobbanó jelzőmáglyát. Az eseményen a Székelyföld autonómiájának napjára írt kiáltvány is elhangzott.

  • Fotók: Albert Levente
    Fotók: Albert Levente

Az őrtűz évszázadok óta a dombról dombra jelzés eszköze, remélik, most a hegyeken is átviláglik fényük, hogy Bukarestig jelezzék a lángok: a tűz ég, a székelység továbbra sem mond le önrendelkezési követeléséről, és figyeljenek arra, hogy immáron száz éve tett ígéretüket máig nem tartották be – fogalmazott köszöntőjében Gazda Zoltán, a Sepsiszéki Székely Tanács elnöke. A székelység kitartásának, igazáért, akaratáért való kiállásának jelképe az őrtűz – mondta, majd felidézte: lassan felsorolhatatlan a jogsérelmek, a pofonok sora, mely a közösséget éri, ezért a tűz egyben az elégedetlenség hirdetője is.

 

 

 

Van sérelem elég, de ha egy őrtűz mellé ennyien össze tudunk gyűlni, nincs ok panaszra – folytatta a gondolatmenetet Ferencz Csaba, a Székely Nemzeti Tanács alelnöke, rámutatva: „aki egy kicsit ad magára, az cselekszik, és nem csak beszél. Akik itt összegyűltek, mind adnak magukra.” A szabadság azt jelenti, hogy önmagam lehetek – idézte a híres ’56-os melbourne-i olimpia magyar vízilabdacsapata egyik tagjának gondolatát, hozzátéve: közösségre kivetítve ez annyit jelent, hogy a régi hagyományokra alapozva önmagunk szabadságát tudjuk megélni, a rendet továbbvinni – ennyit akar az autonómia által a székelység. A láng jelképe annak, hogy a résztvevőknek egyszerre lobban szívében a vágy, amely elhozza az autonómiát, és nem egy őrtűz, hanem a meggyőződésből fakadó közös hit hozza majd el az önrendelkezést. Ne féljenek terjeszteni azok között, akiket még nem sikerült meggyőzni, az innen kapott lángot, melegséget – hangzott a felhívása. Az igényt pedig időről időre fel kell mutatni, megerősítve magunkat, családunkat, szomszédainkat és az egész közösséget.

Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnökének Székelyföld autonómiá­jának napja kapcsán megfogalmazott kiáltványát Tulit Attila, az SZNT alelnöke olvasta fel. A Követeljük szabadságunk közjogi garanciáit! című kiáltvány egyebek mellett jelzi, hogy ezen a napon szerte a nagyvilágban lármafák, máglyák, fáklyák, gyertyák ezrei lobbantak fel, amelyek a székelység autonómia melletti kiállását szimbolizálják. A megfogalmazók jelzik, hogy a többszörösen elutasított területi autonómia közjogi keretét biztosító statútum törvényerőre emeléséről nem mondanak le, folytatva a demokratikus küzdelmet. A kiáltvány Székelyföld területi autonómiájának a statútumban szereplő meghatározásával zárul.

 

 

 

Kovács István unitárius lelkész Pál apostol tesszalonikaiakhoz írt első levelének gondolatain keresztül szólt a közösséghez, amely újból tanúságot tesz, mint történelme ezer éve során, hogy nem a sötétség, hanem a világosság fiai, akik létükkel, szellemükkel beragyogják e vidéket, gyarapítva Isten dicsőségét. „Míg mások a sötétségben próbálnak ármánykodni, országot, becsületet, nyelvet, hitet, identitást nem lehet elrabolni, a világosság a székelységgel tart. Ezt a hitet erősítik az őrtüzek, hiszen az identitást, a nyelvet, a hitet csak feladni lehet, elvenni nem” – fogalmazott Kovács István.

Mátis Adrienn népdallal, Szabó Mihály tárogatón kuruc dal előadásával emelte az esemény ünnepélyességét, a rendezvényt lelkészi áldás, majd a magyar és a székely himnusz eléneklése zárta.

Hozzászólások
Szavazás
Tart-e a koronavírus-járvány második hullámától?eredmények
szavazatok száma 239
szavazógép
2018-10-29: Máról holnapra - Mózes László:

Juncker, a történelem és a pezsgőzés

Jean-Claude Juncker ismételten bebizonyította, politikusként távol áll tájékozottságtól, mértékletességtől és higgadtságtól, számára Európa nemzetei nem egyformán fontosak. Az Európai Bizottság (EB) elnöke az Európai Parlamentben mondott beszédében – Klaus Iohannis államfő jelenlétében – kifejtette: december elseje, a nagy román egyesülés napja nemcsak Románia, hanem egész Európa ünnepe, nagy történelmi pillanat.
2018-10-29: Közélet - Nagy D. István:

Visszaállamosítási kísérlet? (Ozsdolai közbirtokosság)

Precedensértékűnek bizonyulhat az ozsdolai közbirtokosság ellen indított bírósági eljárás, mely révén a birtoklevelet igyekszik megsemmisíteni a pénzügyi hatóság – fejezték ki aggodalmukat pénteken az Erdélyi Magyar Néppárt megyei önkormányzati képviselői. Balázs Attila és Fazakas Péter szerint fennáll a veszély, hogy amennyiben a per kedvezőtlenül zárul a közbirtokosság számára, általános visszaállamosítási folyamat indul el az erdőterületek esetében is. A visszaállamosítási szándék gyanúját a közbirtokosság vezetője, Pál István is megerősítette lapunknak, erre utal, hogy eddig senkit sem zavaró részleteket ásott elő a hatóság a kereset benyújtásához.