Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Súlyos gyanú Tăriceanu ellen

2018. november 9., péntek, Belföld

Összesen 73 dossziét szállítottak át tegnap az Országos Korrupcióellenes Ügyészségről a szenátusba. A több mint 15 ezer oldalas dokumentációval – amit a szabadságra ment szenátusi elnök helyettese, Caludiu Manda vett át – azt kívánja megindokolni a vádhatóság, hogy miért kéri Călin Popescu-Tăriceanu mentelmi jogának felfüggesztését, enélkül ugyanis nem tudják lefolytatni az eljárást.

  • Fotó: Impactpress
    Fotó: Impactpress

Maga a terjedelmes vizsgálati anyag titkos (csak a szenátus jogi szakbizottsága férhet hozzá, amely majd jelentést készít róla, és ez alapján terjeszti elő az ügyet a plénumnak, ahol megszavazzák vagy elutasítják az ügyészek kérését), de a DNA közölte: Románia második közjogi méltóságát azzal gyanúsítják, hogy 2007–2008-ban, kormányfőként mintegy 800 ezer dollárnyi kenőpénzt fogadott el (közvetítőkön keresztül) egy osztrák cégtől, amiért közbenjárt, hogy a cégnek a román állammal kötött szerződéseit újabb mellékletekkel egészítsék ki. Az összeget offshore cégekkel kötött fiktív szerződések révén bocsátották a gyanúsított rendelkezésére, aki állítólag egy választási kampány költségeit fedezte belőle. Az ügyben három büntetőjogi eljárás is kezdődött, az egyiket a DNA ügyészei az osztrák igazságszolgáltatás kérésére vették át, de Tăriceanu mellett mások ellen is kivizsgálást kezdtek bűnrészesség gyanújával. A szenátus és a kisebbik kormánypárt elnökét korábban hamis tanúzás és bűnpártolás vádjával állította bíróság elé a DNA egy másik ügyben, de májusban első fokon felmentette a bíróság.

Tăriceanu – aki tegnap lemondta a Liberálisok és Demokraták Szövetsége Európáért nemzetközi kongresszu­sára tervezett madridi útját – az újabb korrupciógyanút az „államhatalmat illegitim módon magukhoz ragadó” erők bosszú­jának tartja, válaszlépésnek arra, hogy következetesen szót emel az igazságszolgáltatás túlkapásai ellen. Úgy vélekedett: több éve elvetett gyanú felmelegítése Augustin Lazăr legfőbb ügyész „megmentését célozó művelet” része. Az Agerpres hírügynökségnek eljuttatott levelében Călin Popescu-Tăriceanu azt írja: kormányfői mandátuma alatt „a kormány egyáltalán nem utalt pénzt Microsoft-licencekért. Az abban az időben kiadott kormányrendeleteknek az volt a célja, hogy felleltározzák a közhivatalok által használt Microsoft-licenceket. Emlékeztetett, hogy ezt a szerződést 2004-ben kötötték”.

Hozzászólások
Szavazás
Részt kíván-e venni a májusi európai parlamenti választásokon?eredmények
szavazatok száma 729
szavazógép
2018-11-09: Jegyzet - Kuti János:

Készítsük a bőröndöket? (Kármentő)

Rájöttem, miként tudom felásatni kertemet. Ugyanis annyira száraz és kemény a föld, hogy az ásó nem megy bele. Na mármost, ha szűk baráti körben elhíresztelem, hogy egy bús őszi éjszakán bőröndöt ástam el kertemben, akkor a titkosszolgálat titokban rögtön odaküld egy-két tény- és bőröndfeltáró újságírót, néhány tévéadót, és rögtön nekiállnak kiásni a nem létező koffert a földből.
2018-11-09: Belföld - :

Nem várnak az indoklásra

A legfelsőbb bíróságon még ma kisorsolják az öttagú bírói tanácsokat a 2018-as esztendőre, nem várnak arra, hogy az alkotmánybíróság – amely szerdán állapított meg alkotmányos jellegű jogi konfliktust a parlament és a legfelsőbb bíróság között az öttagú bírói tanácsok létrehozása kapcsán – megindokolja döntését.