Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Isărescu tanácstalan

2018. november 9., péntek, Belföld

Azért nőnek a bérek, mert a munkaerőpiac kínálata nincs összhangban a szükségletekkel – jelentette ki tegnapi sajtóértekezletén Mugur Isărescu. „A munkaerőpiacon feszültség alakult ki, aminek két oka van. Egyrészt általános munkaerőhiány van, mert a munkaerő nyugatra vándorol a magasabb bérek reményében.

Másrészt a munkaerőpiac kínálata nincs összhangban a szükségletekkel. Ez két strukturális probléma, amelynek súlyos következményei vannak. Lehetséges, hogy nemcsak a minimálbér emelése, hanem a fenti okokból a munkaerőpiacon megjelenő nyomás is okozza, hogy a bérek nincsenek összhangban a munka termelékenységével” – magyarázta. A jegybank kormányzója szerint „nem bölcs dolog” tovább sílyosbítani ezt a strukturális problémát. Isărescu úgy tudja – és erre példát is felhozott –, hogy a külföldön dolgozók csak akkor akarnak hazajönni, ha legalább 50 százalékkal nagyobb fizetést kapnak, mint amit itthon kínálnak a munkáltatók. Ez a jelenség akkor is felfelé nyomja a fizetéseket, ha a kormány nem emeli a minimálbért – vélekedett. Hozzátette: nem tudja, hogyan kellene kezelni ezt a problémát.

Hozzászólások
Szavazás
Részt kíván-e venni a májusi európai parlamenti választásokon?eredmények
szavazatok száma 730
szavazógép
2018-11-09: Belföld - :

Kisebb növekedés, nagyobb hiány

Az Európai Bizottság (EB) jelentősen csökkentette a román gazdaság idei növekedésére vonatkozó várakozását, így 3,6 százalékos GDP-bővülésre számít a korábban közölt 4,5 százalék helyett. Ugyanakkor a vártnál nagyobb inflációt és nagyobb államháztartási hiányt is valószínűsített.
2018-11-09: Világfigyelő - :

Manfred Weber a csúcsjelölt (Európai Néppárt)

Manfred Webert választotta meg az Európai Néppárt (EPP) kongresszusa a pártcsalád csúcsjelöltjének a jövő évi EP-választásra tegnap a Helsinkiben tartott kongresszuson. A Néppárt bajor frakcióvezetője 621 szavazatból 492-t kapott, így ő lesz az, akit az Európai Bizottság élére, Jean-Claude Juncker utódjának fog javasolni a konzervatív pártcsalád, ha a várakozásoknak megfelelően az EPP szerzi a legtöbb szavazatot a májusi megmérettetésen – írja az Index.