Két otthon között az oltszemi kastélykert lakói

2018. november 14., szerda, Közélet

Hamarosan eldől, hogy a megyei önkormányzat milyen finanszírozással bonyolítja le az oltszemi gyermekvédelmi központ felszámolását és épít családi típusú házakat az ott nevelkedő gyermekek számára – tudtuk meg Henning Lászlótól, Kovászna Megye Tanácsának alelnökétől. A létesítmény jelenleg negyvenkét állami gondozott, sérült gyermek otthona, akik a központtal közös udvaron működő kisegítő iskolában tanulnak, a családjaikhoz hétvégéken hazajáró nyolc bentlakóval együtt.

  • Órák után uzsgyi az udvarra. Albert Levente felvétele
    Órák után uzsgyi az udvarra. Albert Levente felvétele

Évek óta húzódó országos irányelv, hogy fel kell számolni és átalakítani a régi típusú gyermekotthonokat, de az 1975-ben létrehozott oltszemi központ esetében az is közrejátszik, hogy több mint négy esztendeje a megyei önkormányzat és Sepsibodok köz­ség önkormányzata megvásárolta a létesítmény jelenleg üresen álló egykori főépületét, vagyis a Mikó-kastélyt, a melléképületeket és a kilenchektáros telket. Turisztikai és kulturális célokra szeretnék használni, aminek a felújításhoz szükséges, egyelőre hiányzó pénz mellett az is feltétele, hogy a jelenlegi használók kiköltözzenek a kastélyparkban lévő összes épületből.

Kovács István, a gyermekvédelmi központ vezetője lapunknak azt mondta, ez a sok esztendeje tartó átmeneti állapot nem nyomja rá a bélyegét a nevelőmunkára, számukra az a legfontosabb, hogy a gyermekeket becsületesen ellássák és önállóságra, munkára neveljék, hisz olyan fogyatékkal élőkről van szó, akik felsőfokú tanulmányokat nem fognak végezni, de dolgozni tudnának. Példaként említette a hat évvel ezelőtt megnyitott bodoki Korbán-házat, ahová az oltszemi központból kikerült nyolc fiatal költözött, heten most is ott vannak, egy közülük elment, de helyette új lakótárs érkezett. Mindannyiuknak van munkahelye, hárman az oltszemi központban, egykori otthonukban dolgoznak, egy fiatal pedig spórolt pénzéből lakást vásárolt és nekifogott a felújításának. A gyermekotthont elhagyó fiatalok kis közössége abban a házban lakik, amelyet a Kovács Zoltán vezette Korbán Egyesület kapott bérbe huszonöt esztendőre a bodoki református egyháztól. A ház legfontosabb szabálya, hogy senki ne veszítse el a munkahelyét önhibájából.

Látogatásunk alkalmával Kovács István egységvezető azzal búcsúzott: a fogyatékos gyermekeknek tér kell, a munkára neveléshez megfelelő környezetre van szükség, és bíznak abban, hogy az új helyek, ahová költöztetik őket, biztosítják ezeket a feltételeket.

Az átszervezésről Henning László elmondta: a megyei önkormányzat arról döntött, hogy Baróton két, Bodzafordulón pedig egy gyermekházat létesítenek az oltszemi központ ellátottjai számára. A Romániában gyermekvédelmi programokat támogató SERA Alapítvány jelezte, hogy hajlandó lenne finanszírozni a beruházást, erről már tárgyaltak a szervezettel, közelebbről újból találkoznak az alapítvány képviselőivel, hogy a részletekről egyeztessenek. Ha megállapodnak az együttműködésről, egy év alatt felépülhetnek a gyermekházak, és akár már jövő tanévtől Baróton, illetve Bodzafordulón tanulhatnak a gyermekek – mondotta Henning. Közölte, azért esett a választás e két városra, mert mindkettő általános iskolájában működik speciális csoport. Az oltszemi kisegítő iskola bentlakói, akik nem a gyermekvédelmi rendszer ellátottjai, a sepsiszentgyörgyi Speciális Iskolában fognak tanulni, amely az oltszemi kisegítő iskola pénzügyi központja, és amint elkészül a tervezett bentlakás, itt fognak lakni – részletezte.

Az önkormányzati képviselő elmondta, egy másik lehetőség az lett volna, hogy uniós pályázatot nyújtsanak be, de ha nyernének is támogatást, a lebonyolítás eltartana három-négy évig, ezért választanák a SERA Alapítványt.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint mikor bontják le az úzvölgyi katonatemetőben felállított betonkereszteket?eredmények
szavazatok száma 364
szavazógép
2018-11-14: Máról holnapra - Nagy D. István:

Sűrű füst, halvány láng

Kétségtelen, hogy megállapításait tekintve alaposan megszívlelendő kellene hogy legyen Bukarest számára az Európai Parlament plénuma által tegnap elsöprő többséggel elfogadott határozat, amely éles bírálatot fogalmaz meg mind a kormány, mind a parlament irányába az igazságszolgáltatási reform, a korrupció elleni harc, a civil szférával szembeni viszonyulás és nem utolsósorban az augusztusi utcai tiltakozások és a véleményszabadság hatalom általi kezelését illetően.
2018-11-14: Közélet - Fekete Réka:

Románból lemaradnak a magyar diákok (Szintfelmérő ötödikben)

Míg matematikából nincs lényeges különbség a magyar és román tagozaton tanuló diákok tudásában, inkább a falu és város közötti eltérés a jellemző, románból lemaradnak a magyar diákok, annak ellenére, hogy az októberben felmért ötödikesek már előkészítő osztálytól speciális tanterv és tankönyv szerint tanulnak. Az eredményeket Kiss Imre főtanfelügyelő értékelte.