Tanasă apró győzelme

2018. november 20., kedd, Közélet

A románok etnikai megkülönböztetése miatt büntette meg Sepsiszentgyörgy polgármesterét az Országos Diszkriminációellenes Tanács – jelentette be Dan Tanasă saját honlapján, a közlést pedig szétküldte az országos és helyi sajtónak is. A hír azonban legalábbis sántít.

  • A sepsiszentgyörgyi városháza. Fotó: Albert Levente
    A sepsiszentgyörgyi városháza. Fotó: Albert Levente

A diszkrimináció a székelyföldi románok önjelölt védelmezése szerint abból áll, hogy az önkormányzat által kiírt versenyvizsgán a magyar nyelv ismeretét is megkövetelték a jelentkezőktől. Emiatt a Tanasă által létrehozott egyesület 2016 novemberében tett panaszt, és a diszkriminációellenes tanács ezt – 11 hónapi megfontolás után – jogosnak is találta: egy 2017 októberében elfogadott határozat kimondja, hogy a fajra, nemzetiségre, etnikumra, vallásra, hátrányos helyzetre, korra, nemre, világnézetre vonatkozó feltétel megszabása egy álláshirdetésben (néhány kivételtől eltekintve) kihágásnak minősül a munkaadó részéről, ezért Antal Árpád polgármestert figyelmeztetésben részesítették, és azt ajánlották neki, hogy ezután kerülje a félreérthető kiírásokat. A döntést Tanasă – állítása szerint – néhány napja, azaz 13 hónapos késéssel kapta kézhez.
Antal Árpád hirtelen nem is emlékezett arra, hogy Tanasă melyik feljelentéséről van szó a sok közül – miután azonban megnézte ő is a közlést, elmondta: bírságot nem róttak ki rá, és nem is nagyon érti a problémát sem, mert nem magyarnyelv-tudást kértek, hanem a román mellett az Európai Unió egyik hivatalos nyelvének ismeretét. Felbontani egyetlen munkaszerződést sem kell emiatt, 2016-ban is csak egy gépkocsivezetői állásról volt szó, az akkori versenyvizsgát azonban nem kell érvényteleníteni, mert végül nem vettek fel senkit.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1645
szavazógép
2018-11-20: Közélet - :

Óvatosan vezessünk

A havazás beálltával a Kovászna megyei rendőrség felhívja a gépkocsivezetők figyelmét a téli útviszonyoknak megfelelő vezetésre. Csak akkor keljünk útra, ha feltétlenül szükséges – ajánlják a rendőrök.
2018-11-20: Közélet - Iochom István:

A Maros-Mezőségi Művésztelep kiállítása

Csíkszereda után pénteken este a kézdivásárhelyi Vigadó emeleti dísztermében nyílt kiállítás a Maros-Mezőségi Művésztelep alkotásaiból, amelyet a közönség december közepéig tekinthet meg. A céhes város után a tárlat Marosvásárhelyen kerül közszemlére. A mintegy ötven festményt, grafikát, kisplasztikát és fafaragást bemutató tárlatot Czirjék Lajos mezőmadarasi származású marosvásárhelyi festőművész, a művésztelep vezetője nyitotta meg, aki Deák Ferenc magyartanár, műkritikus kérdéseire is válaszolt.