Sepsiszentgyörgyi városi stadionAz önkormányzaton már nem múlik

2018. november 26., hétfő, Közélet

Második e célból összehívott rendkívüli ülésén megszavazta hétfőn a stadion átvételére vonatkozó határozatot a sepsiszentgyörgyi tanács. S habár a tervezetről már hat nappal ezelőtt is parázs vitát folyattak, ezúttal is közel fél óráig ütköztek az álláspontok. A szavazás simán ment, de nem meglepetések nélkül: az EMNP két képviselője ez alkalomra felfüggesztette sztrájkját és igent mondott a kezdeményezésre, a négy román tanácstag azonban egységesen ellene voksolt, noha a múlt héten hárman még csak tartózkodtak.

  • A Sepsi OSK játékosai mérkőzés előtt a városi stadionban. Fotó: Henning János
    A Sepsi OSK játékosai mérkőzés előtt a városi stadionban. Fotó: Henning János

A tervezet előterjesztésekor Tóth-Birtan Csaba alpolgármester elmondta: 2016-ban az önkormányzat még az egész sportközpontot kérte, azóta azonban felépült az Aréna, és már csak magára a stadionra, az edzőpályára, az atlétikapályára és a kiszolgáló épületekre tart igényt, a Szabó Kati Sportcsarnokra, a sportszállodára és a műfüves pályára nem, erről szól a határozat. Antal Árpád polgármester hozzátette, hogy az állam közvagyonából a város közvagyonába menne át az ingatlan, és továbbra is a sportot szolgálná, nem kívánják sem eladni, sem átjátszani, sem tömbházakkal beépíteni.

Ez azonban Andrei Cochiort nem győzte meg, sőt: különféle jogszabályokból idézve hangoztatta, hogy a sportcsarnokot, a szállodát és a sportklubot az államnak kell hagyni, végül pedig kijelentette, hogy az önkormányzat három éven belül „biztosan felszámolja” azt, ami most jól működik. Az SZDP-s tanácstag Antal Árpád megismételt magyarázata után sem volt hajlandó megérteni, hogy a Szabó Kati Sportcsarnok és a sportszálloda átvételéről nincs szó, ez megmarad a Municípiumi Sportklub kezelésében, ami csak nevében a városé, valójában a minisztériumhoz tartozik, mert e téren sem hajtották végre a rég ígért decentralizálást. A liberális Vasile Comăneci szerint mégis jobb lenne megvárni a vonatkozó törvényt a stadion és a sportklub átvételével is, nem érdemes darabolni, fontos, hogy működjenek a dolgok. Amit kérnek, az törvényes, más önkormányzatok is hasonlóan járnak el – felelte a polgármester, valószínűleg ezredszer emlékeztetve, hogy az állam nem jó gazdája ennek a létesítménynek sem, de a román tanácstagok nem fogadták el az érveit.

A szavazás előtt Bálint József bejelentette, hogy az előző tanácsülés után a polgármester és „néhány szócsöve” az egyszerű embereket „félrevezette, manipulálta, uszította”, ezért sokan elhitték, hogy az EMNP ellenzi a stadion városi tulajdonba való kerülését; az elmúlt napokban mérlegelték a helyzetet, és úgy döntöttek, hogy „az emberek megnyugtatására” megszavazzák a tervezetet.

A tanácshatározat elfogadása egyébként csak az első lépés, a stadion átadásához kormányhatározatot kell kidolgozni, és csak annak elfogadása után kerülhet birtokon belül Sepsiszentgyörgy városa.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint ki a felelős a közel-keleti konfliktusért?


eredmények
szavazatok száma 2284
szavazógép
2018-11-26: Sport - :

Továbbra is első az OSK (Minifoci)

Az éllovas OSK játék nélkül gyűjtötte be a győztesnek járó három pontot, miután a sepsiszentgyörgyi öregfiú minifoci-bajnokság 8. fordulójában az Autofin meg nem jelenése miatt a zöld asztalnál nyert meccset.
2018-11-26: Közélet - :

Halálos baleset

Halálos baleset történt vasárnap este az Ozsdola és Kézdimartonos közötti községi úton.