Magyar–horvát kapcsolatokKi kell húzni a tüskét

2018. december 4., kedd, Világfigyelő

Nem ismerek olyan gazdasági ügyet, amelynek az értéke meghaladná a magyarok és a horvátok 800 éves barátságát – mondta Orbán Viktor magyar miniszterelnök tegnap Zágrábban, miután hivatalos látogatása során megbeszélést folytatott Andrej Plenković horvát kormányfővel. Hét év után látogatott el Orbán Viktor Horvátországba, ami jó hír, a látogatás fontos szerepet játszik a két ország kapcsolatának előmozdításában – mondta Andrej Plenković a közös sajtóértekezleten.

  • Andrej Plenkovic fogadja Orbán Viktort Zágrábban. Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI
    Andrej Plenkovic fogadja Orbán Viktort Zágrábban. Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI

Orbán Viktor a sajtótájékoztatón természetellenesnek nevezte a magyar–horvát kapcsolatokat jelenleg jellemző erőtlenséget, hangsúlyozva: az nem normális, hogy két szomszédos, egymást szövetségesnek tekintő állam miniszterelnökei hat, illetve hét éve nem jártak a másik országában. Nem felhőtlen a két ország közötti kapcsolat – mutatott rá. Ezért – jelezte – ideje volt már a látogatásának, amelynek célja, hogy ezt a helyzetet megváltoztassák, és visszatereljék a kapcsolatokat a megfelelő vágányra.

„A köröm alá tüske csúszott, és a tüske a köröm alatt begyulladt. Nem nagy ügy, de mégis megrontja az ember közérzetét. A tüskét ki kell húzni a köröm alól, és akkor minden rendbe jön, ezt szeretnénk” – fogalmazott Orbán Viktor. Hozzátette, a négyszemközti, majd a plenáris megbeszélésen tettek eredményes lépéseket, sikerült tisztázni, hogy a történelmi perspektívában egyetértés van a két ország között. „Erős Európát akarunk, erősíteni akarjuk az európai nemzetek közötti együttműködést, örülünk annak, ha Horvátország minél hamarabb tagja lesz a schengeni övezetnek, ez is Európa erősödését jelenti majd” – fejtette ki az Andrej Plenkovićcsal folytatott tárgyalásáról szólva. Abban is egyetértettek – folytatta –, hogy a magyar–horvát együttműködés gazdasági számai kiválóak, a kereskedelmi volumen folyamatosan nő, ahogyan a horvátországi magyar beruházások is, továbbá egyre több magyar utazik Horvátországba, és ezek a turisztikai számok azt mutatják, az emberek közötti kapcsolatok is jók.

A miniszterelnök kiemelte továbbá, hogy a kisebbségek jól érzik magukat egymás országaiban: a Horvátországban élő magyarok elismeréssel beszélnek a mostani kormányról, tisztelettel beszélnek Horvátországról, és a Magyarországon élő horvátok is régen emlékeznek olyan időszakra, amikor ennyire támogatta őket a budapesti kormányzat.

Andrej Plenković kiemelte: a találkozó nemcsak abból a szempontból fontos, hogy a magyar miniszterelnök ellátogatott a Közép-európai Kezdeményezés elnevezésű regionális együttműködési tömörülés tagállamainak kormányfői és miniszteri találkozójára, hanem abból a szempontból is, hogy a két éve tartó tárgyalások közte és Orbán Viktor között gyakorlatilag beértek, ez a találkozó annak a gyümölcse, és számos kérdésben kell még megbeszéléseket folytatniuk. Ezzel kapcsolatban hangsúlyozta, hogy kétmilliárd euróra rúg a két ország közötti kétoldalú külkereskedelmi forgalom, valamint megemlítette, hogy 600 ezer magyar turista látogatott el idén Horvátországba.
Mint mondta: beszéltek a kisebbségek helyzetéről is, Magyarországon közel 50 ezer horvát él, Horvátországban pedig közel 15 ezer magyar. „A kisebbségi vegyes bizottság keretein belül együttműködünk jogaik előremozdításában, és projektjeiket is támogatjuk” – tette hozzá Plenković. Kifejtette, hogy tárgyaltak a határ menti együttműködés javításáról Verőce-Drávamente megyétől egészen Eszék-Baranya megyéig, és azokról a programokról, amelyek megkönnyítik az ott élők életét.

Orbán Viktor hivatalos látogatása napirendjén szerepelt még a Kolinda Grabar-Kitarović horvát államfővel és Gordan Gordan Jandroković parlamenti elnökkel való találkozó is.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 2396
szavazógép
2018-12-04: Belföld - :

Hírsaláta

MAGYARORSZÁG-PÁRTI ROMÁNOK. A romániai lakosság csaknem 60 százaléka ért egyet azzal, hogy Romániának egyesülnie kellene a Moldovai Köztársasággal, 27 százalék pedig ellenzi ezt – derül ki az Avantgarde közvélemény-kutatásából.
2018-12-04: Világfigyelő - :

Bevezethetik a humanitárius vízumot (Illegális bevándorlás)

Az Európai Parlament (EP) belügyi, állampolgári jogi és igaz­ságügyi szakbizottsága (LIBE) tegnap megszavazta a legális uniós beutazás kereteit rögzítő, humanitárius vízum bevezetését kezdeményező jelentést. Így az Európai Parlament még december közepe előtt, Strasbourgban tartandó plenáris ülésén megszavazhatja a javaslatot.