Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Ukrajna–OroszországNincs többé barátság

2018. december 4., kedd, Világfigyelő

Petro Porosenko ukrán elnök törvényjavaslatot terjesztett a parlament elé tegnap az ukrán–orosz barátsági szerződés megszüntetéséről. Az elnök azt kérte, hogy az előterjesztést a parlament sürgősséggel tárgyalja.

  • Petro Porosenko nem újítja meg a barátsági szerződést. Fotó: spavedfront.io.ua
    Petro Porosenko nem újítja meg a barátsági szerződést. Fotó: spavedfront.io.ua

Szeptember 24-én Oroszország hivatalos jegyzéket kapott Ukrajnától, amelyben Kijev arról tájékoztatta Moszkvát, hogy nem kívánja meghosszabbítani az ukrán–orosz barátsági szerződést. Porosenko szeptember 17-én írt alá erről rendeletet a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács határozata alapján, a rendelet szep­tember 19-én lépett hatályba.

Az Ukrajna és Oroszország közötti barátságról, együttműködésről és partnerségről szóló szerződést 1997. május 31-én írták alá Kijevben a két ország akkori államfői, Leonyid Kucsma ukrán és Borisz Jelcin orosz elnök. Az ukrán parlament 1998. január 14-én, az orosz Állami Duma 1998. december 25-én ratifikálta, 1999. április 1-jén lépett életbe. A szerződés tíz évre szól, és automatikusan meghosszabbodik a következő tíz évre, amennyiben ezt egyik fél sem ellenzi.

Most Porosenko azt indítványozza, hogy a szerződést lejártakor, azaz 2019. április 1-jétől szüntessék meg. Az előterjesztés kitér arra, hogy a szerződés megszűnése mentesíti Ukrajnát minden kötelezettség alól, amit abban vállalt, viszont nincs hatással Ukrajna jogi helyzetére, valamint jogaira és kötelességeire, amelyek még az említett szerződés eredményeképpen, annak hatálya alatt keletkeztek.

A javaslat indoklása szerint az Oroszország által folytatólagosan végrehajtott agresszió következtében jelentős mértékben sérült a szerződés cikkelyei­nek java része, amire Ukrajna rendszeresen írásban felhívta Oroszország figyelmét. Emellett a szerződésszegések egy része nemzetközi bírósági perek tárgyát képezi, ezek az eljárások még folyamatban vannak. Ezen felül jelenleg hiányzik Oroszország részéről a jó szándék jele arra vonatkozóan, hogy kiküszöbölje a jogsértést és megtérítse az okozott kárt. Épp ellenkezőleg, Oroszország agresszív cselekedeteivel tovább súlyosbítja a szerződés feltételeinek megszegését – áll az előterjesztés indoklásában.

Hozzászólások
Szavazás
Tart-e a koronavírus-járvány második hullámától?eredmények
szavazatok száma 151
szavazógép
2018-12-04: Világfigyelő - :

Bevezethetik a humanitárius vízumot (Illegális bevándorlás)

Az Európai Parlament (EP) belügyi, állampolgári jogi és igaz­ságügyi szakbizottsága (LIBE) tegnap megszavazta a legális uniós beutazás kereteit rögzítő, humanitárius vízum bevezetését kezdeményező jelentést. Így az Európai Parlament még december közepe előtt, Strasbourgban tartandó plenáris ülésén megszavazhatja a javaslatot.
2018-12-04: Világfigyelő - :

Hamis információkat terjesztenek (Kárpátalja)

Kárpátalján nincs hadiállapot, így teljesen alaptalanok azok a közösségi oldalakon és telefonon terjesztett híresztelések, miszerint hadgyakorlatra hívnák be a megye 18 és 60 év közötti férfilakosságát – jelentette ki Jaroszlav Halasz, Kárpátalja humanitárius ügyekért felelős helyettes kormányzója tegnap Ungváron.