A Vatra Românească tagja volt Dacian Cioloș

2018. december 11., kedd, Belföld

Dacian Cioloș volt európai biztos és technokrata miniszterelnök szélsőségesen nacionalista szervezetekben kifejtett fiatalkori tevékenységéről közölt tényfeltáró cikket a Gazeta de Cluj kolozsvári hetilap.

A hetilap az internetes oldalán közölt terjedelmes cikkben a technokrata miniszterelnök múltjának olyan időszakáról szolgáltat információkat, amelyről Dacian Cioloș semmit nem közölt önéletrajzában. A lap állítása szerint Dacian Cioloș kolozsvári egyetemi hallgatóként a szélsőségesen nacionalista Vatra Românească szervezet tagja volt.

A marosvásárhelyi magyarellenes pogrom kirobbantásában kulcsszerepet játszó ultranacionalista szervezet ifjúsági tagozatában, a Junimea Vatra Româneascăban 1993-ban a kolozsvári szervezet elnökhelyettesi tisztségéig emelkedett a ranglétrán. Azt követően, hogy 1994-ben a Kolozsvári Agrártudományi és Állatorvosi Egyetemen szerzett diplomát, a Gheorghe Funar vezette kolozsvári polgármesteri hivatalban helyezkedett el a mezőgazdasági osztályon. A lap szerint az ultranacionalista Román Nemzeti Egységpárt 1995-ben alapította meg ifjúsági szervezetét, amelynek Dacian Cioloș volt az első elnöke.

A lap kérdéseire válaszolva Cioloș elismerte, hogy a kolozsvári városházán dolgozott, és hogy diákként több olyan akcióban is részt vett, amelyek szervezői között a Junimea Vatra Românească is ott volt. Azt nyilatkozta azonban, hogy befejezte tevékenységét a szervezetben, amikor elkezdődtek a PUNR ifjúsági szervezetének a megalakításáról szóló tárgyalások.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Hol tervez nyaralni idén?

eredmények
szavazatok száma 1233
szavazógép
2018-12-10: Sport - Miska Brigitta:

Nem megy a piros-fehéreknek az FC Botoșani ellen (Labdarúgás, I. liga)

A Sepsi OSK hatodik nekifutásra sem tudta legyőzni az FC Botoșani együttesét, hiszen hétfőn 1–0 arányú vereséget szenvedett a moldvai csapattól az élvonalbeli labdarúgó-bajnokság 19. fordulójában. A háromszéki gárda az idényben negyedik hazai mérkőzését fejezte be pont nélkül, azonban először fordult elő, hogy nem szerzett gólt saját közönsége előtt.
2018-12-11: Belföld - :

Hírsaláta

ÚJABB TÁBLAFESTÉS. Ismeretlen tettesek lefestették a magyar feliratot a kisszentlőrinci helységnévtáblán.