Hagyományos iskolanap Uzonban

2018. december 21., péntek, Közélet

A Folyosó – Coridorul több nyelvű diáklap adta tudtul, hogy hagyományos iskolanapot szervez az uzoni Tatrangi Sándor-iskola: olyant, ahol a suliélet műsorszámait semmiképp sem lehetett különválasztani a karácsonyt köszöntő gyerekmosolytól.

  • A szerző felvétele
    A szerző felvétele

A nagyköz­ség népes iskolájának ünnepi műsora vetekedett a városi ünnepi rendezvényekkel. „Karácsony készül emberek! / Szépek és tiszták legyetek! / Súroljátok fel lelketek, / csillogtassátok kedvetek, / legyetek újra gyermekek, / hogy emberek lehessetek!” – hangzottak el Wass Albert sorai. „Mi ma több mosolyt és kevesebb panaszt engedünk be az ajtón, hogy a jóság és a békesség ne hagyhassa el az itt tanulókat, az itt dolgozókat” – köszöntötte a résztvevőket Szabó Margit igazgató. Tucatnyi gyerekműsor zajlott a színpadon, hagyományos és modern karácsonyi énekek hangzottak fel, kolindáltak az iskola román ajkú gyermekei, megelevenedett a színpadon a Wass Albert meséje nyomán össze­állított táncos-zenés jelenet.

Az iskola osztálytermeiben a legkülönbözőbb rendezvényeket szemlélték a szülők, nagyszülők és vendégek. Volt ott diáktárlat, a régi karácsonyokat szemléltető képek és bútorkiállítás, műhelymunkák bemutatója és karácsonyi gyerekvásár. Zorkóczy Zenóbia színművésznő Rosszcsont Zénó jó szeretne lenni című interaktív előadásán egész seregnyi kisgyerek volt a hallgatóság. Az iskolanapnak két jeles előadója volt: dr. Bencze Mihály Európa-díjas bukaresti tanár, matematikus és Bartos Károly gimnáziumi tanár, református lelkész. Ünnepi beszédet mondott Lászlóffy Pál István, a Romániai Magyar Pedagógus Szövetség nyugalmazott örökös tiszteletbeli elnöke, Sibianu Victor megyei tanfelügyelő és Ráduly István, a község polgármestere. Az uzoni iskolavezetés pályázatát kétmillió forinttal támogatta a Bethlen Gábor Alap, számos helyi és megyei intézmény és személy. A terített asztal mellett felnőttek és tanulók közösen fogyasztották el az ünnepi ebédet, a gyerek-táncház zenéjét a Harai-hármas szolgáltatta.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
A megyei önkormányzati választásokon mely párt tanácstagjelöltjeit támogatja?

eredmények
szavazatok száma 1817
szavazógép
2018-12-21: Közélet - Fekete Réka:

Kihirdették az ösztöndíjasok névsorát

Száznyolcvanöt pályázóból nyolcvanheten részesülnek egyenként százezer forint értékű Ady-ösztöndíjban és tizenheten kapnak ezerlejes támogatást a Háromszéki Közösségi Alapítványtól (HKA). A száznégy ösztöndíjasból negyvenegy diák háromszéki.
2018-12-21: Közélet - Bokor Gábor:

Kigyúltak a karácsonyi fények Kovásznán

Kigyúltak a fények a kovásznai központi parkban felállított karácsonyfán. Megnyitotta kapuit a vásár, advent negyedik vasárnapjáig folyamatosak lesznek a városban a kulturális műsorok – hasonló karácsonyi rendezvénysorozatot tavaly is szervezett a városháza.