Beke–Szőcs-ügyTőkés László szerint meg akarnak félemlíteni

2019. január 5., szombat, Belföld

Tőkés László európai parlamenti képviselői minőségében is meglátogatta tegnap a csíkszeredai börtönben Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) két volt erdélyi vezetőjét, akiket terrorizmus vádjával ítéltek tavaly börtönbüntetésre.

  • Tőkés László és Sándor Krisztina csíkszeredai sajtótájékoztatójukon
    Tőkés László és Sándor Krisztina csíkszeredai sajtótájékoztatójukon

A csíkszeredai börtönben tett látogatásról Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke tegnap számolt be sajtótájékoztatón. Emlékeztetett, hogy korábban magánemberként látogatta meg a két bebörtönzöttet, most viszont az EP külügyi bizottságának elnöki ajánlásával vett részt a látogatáson, és ebből az alkalomból lehetősége nyílt megtekinteni a csíkszeredai börtönben uralkodó viszonyokat is. Megállapította, viszonylag jó körülmények között vannak Bekéék, akik nehezményezik, hogy nem engedik őket külső munkavégzésre.

Tőkés bírálta a román államot, amelynek szerinte mindig is szüksége volt magyar politikai foglyokra, hogy megfélemlítse a romániai magyarságot. Az EP-képviselő szerint Bekéék is csak bűnbakok, akik révén a román állam az egész romániai magyarságot akarja megfélemlíteni. Szerinte „a székelyföldi terrorizmusügy” mögött ugyanaz a hagyományos kamarilla áll, amely száz esztendeje törekszik a romániai magyarság elűzésére, tönkretételére. Kiemelte, folytatni kell a két elítélt kiszabadításáért a jogi és a politikai küzdelmet. Úgy vélte, jogi téren elég szűkösek a lehetőségek, ezért fontos, hogy az RMDSZ politikai úton is felvállalja az ügyet, és akárcsak az egyházi ingatlanok vagy a magyar iskolák esetében, ugyanolyan súllyal képviselje ezt az ügyet is a román kormánykoalícióval folytatott tárgyalásokon.

Az EMNT elnöke szerint ki kell használni a pápa Romániá­ba tervezett látogatását, valamint Románia soros EU-elnökségét is, hogy ezt a kérdést minél alaposabban megismertessék a nemzetközi közvéleménnyel és döntéshozókkal. Szerinte Románia EU-elnöksége érzékenyebbé teheti a külföldieket a két volt erdélyi HVIM-vezető ügye iránt.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4105
szavazógép
2019-01-05: Riport - Hecser László:

A család, melyet Isten a tenyerén hordoz / 2.

Mint a villámcsapás
A Csinódba való felköltözés utáni három esztendőben megtörtént a havasi közösségbe való beilleszkedés, a tanító végzettségű Erika – Sepsiszéki Nagy Balázs felesége – a helybeli kisiskolások oktatójává és nevelőjévé vált.
2019-01-05: Belföld - :

Elutasított miniszterjelöltek (Nem tágít az államfő)

Klaus Iohannis államfő nem hajlandó felmenteni tisztségéből Augustin Lazăr legfőbb ügyészt, és Viorica Dăncila kormányfő miniszterjelöltjeinek kinevezését is elutasítja – jelentette be az elnök tegnapi bukaresti sajtóértekezletén.